Vi har tidligere skrevet om Spatzwears baselayer Basez2, som vi er meget begejstret for. Funktionaliteten er i centrum og det ser ud til at holde form og funktion, vask efter vask. Spatzwear er fra Yorkshire i U.K. og de gør en dyd ud af, at fortælle om vejret i den region hvor de udvikler tøjet, som ligner en del på vores vinter; våd, regnfuld og blæsende.

Den funktionelle gode undertrøje, med de karakteristiske luftkanaler til isolering.

Skoovertræk.

Spatzwear udvikler og producerer også skoovertræk og vi har fået deres Pro2 til test. De laver også andre varianter, så som en windsock, et skotå overtræk, et knap så varmt Roadman2, og så Pro2; den varmeste, vind- og vandtætte model. Pro2 er et overtræk der går helt op under knæet og funktionelt skal sørge for, at regn og smuds ikke trænger igennem og løber ned i skoen. Det har opbygning af Aero-Armour neopren, som holder vandet ude. Aero-Armour er forstærket neopren så der ikke så let skal kommer huller i det, når skoovertrækket tages af og på, samt modtager stød og slag. Det kan ellers være en svaghed ved neopren.

Pro2 klar til montering udenpå GripGrabs varmeste merino uldsokker.

Derudover er skoovertrækket forstærket med et kevlar stykke ved hælen, så gnidninger mod pedalarmen ikke ødelægger neoprenen. Det er en vigtig detalje. Der er også en kevlar forstærkning i skosnuden, som også er udsat.

Indvendig er Pro2 opbygget med en slags ribbet fleece i luftkanaler, som dels holder på varmen, men også sørger for ventilation i luftkanalerne. Den ribbede fleece fanger luften og isolerer. Det er et kendt princip fra isolering af stort set alt.

Pro2 på vrangen, hvor evt. kondens fra hård træning hurtigt fordamper igen.

Testen

Jeg har kørt med Pro2 gennem den våde men knap så kolde januar 2020. Temperaturen har ligget mellem 0 og 10 grader, så den helt kolde test afventes med spænding og tykke uldsokker. Det er ofte en prøvelse at iføre sig skoovertræk, noget som kan være en omstændig og tidskrævende affære. Pro2 er da heller ikke de letteste at få på, men heller ikke de sværeste. Det er vigtigt at følge videoinstruktionen på Spatzwear´s hjemmeside, så går det let og rutinen indfinder sig hurtigt. Man må lide lidt for tørre og varme fødder; ca. 2 minutter 😉 Se fotoserien herunder.

 

 

 

 

 

Det at Pro2 har en velcrolukning i bunden af skoen, som også er kevlar forstærket, gør det let at få på til sidst og ikke mindst lettere at få af. En god idé at bevare den detalje, som sikkert også øger holdbarheden over tid, ift. de andre typer “kondom” skoovertræk jeg har prøvet. Det vil de næste måneder afsløre, så følg med på vores Facebook side.

Pro2 er designet til racersko men virker også fint til mine MTB- og gravelsko. På racersko sidder de rigtig godt og på de ture hvor jeg har brugt MTB- og gravelsko har Pro2 fungeret helt upåklageligt. Selvfølgelig er de ikke gode at løbe med, men det er der jo ingen skoovertræk som er. Kun på MTB-skoen, hvor der er små pegs/pigge foran, kan fronten af overtrækket være “truet” ved løb og gang.

MTB sko, pegs/pigge foran kan ikke ses. Ellers passer det fint rundt om sålen
Shimanos RX8 Gravelsko, som ikke har pegs/pigge, her passer det perfekt.

 

 

 

 

 

 

På alle testture har Pro2 holdt mine fødder tørre og varme, ja næsten for varme med tykke sokker. Med tynde uldsokker og temperaturer mellem 0 og 10 grader passer det perfekt. Jeg har brugt min vinterbibs, hvor de lange ben er trukket udover Pro2 og dermed givet ekstra varme om skinnebenet, samt beskyttet skoovertrækkets neopren.

Spulet og børstet.

Efter hver tur er både bibs og skoovertrækket spulet med vandslange og børstet af. Spatzwear anbefaler at Pro2 spules/børstes og tørres af med en fugtig klud. Det er ikke nødvendigt med sæbe og lad være med at vaske dem i maskine, det holder de ikke til i længden. Det gælder forøvrigt for de fleste neopren-baserede skoovertræk. Den indvendige ribbede fleece kan godt oparbejde en smule kondens og derfor anbefaler jeg de tørres på vrangen efter aftørring. eller hænges som vist på foto herunder.

Konklusion.

Vi tester videre og følger op på langtidholdbarheden og funktion i minusgrader. Generelt kan vi varmt og tørt anbefale Pro2, som du kan købe her til kr. 975,00. Ja det er et dyrt skoovertræk og definitivt et produkt til den seriøse og ofte vintertrænende cykelrytter.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.