Test af Garmin Edge 1030 Bundled version.

Af Gert Caspersen

 

Garmin er her i efteråret kommet på markedet med en ny topmodel i deres i forvejen velkendte cykelcomputere i Edge serien. Den har fået navnet 1030. I pakken, får man udover selve cykelcomputeren, softstrap pulsbælte, cadence–og speedsensor, frontmount, div. andre mounts med tilhørende gummibånd til befæstigelse på enten frempind eller styr, sikringsstrop, USB-kabel, unbachonøgler og en quickguide.

Pakkens indhold

 

Nyhederne på 1030 er temmelig omfattende i forhold til forgængeren. Her skal nævnes:

Udseendet er nyt og lidt større i formatet. (58 x 114 x 19) mm (b x h x d) og huset/enheden er selvsagt et nyt design, hvor start/stop/omgangsknapperne nu sidder i bunden af enheden, sammen med en forbedret klap, der giver adgang til Micro USB stikket.

Vægten er også lidt højere end på Edge 1000, (ca. 10 gram), så nu 123 gram.

Skærmen er også blevet lidt større. Nu 58 x 114 x 19 mm; 88,9 mm diagonal mod 76 mm. på Edge 1000.

Opløsningen er også blevet højere. Nu på 282 x 470 pixels.

Layoutet på hovedskærmen er blevet fornyet og er mere intuitiv.

Batterilevetiden er nu helt oppe på 20 timer mod tidl. 15 timer på en Edge 1000 og samtidig med dette, er der på den nye frontmount mulighed for, at montere en ekstra batteripakke. (ekstraudstyr).

Den nye frontmount er konstrueret, så enheden kommer til at flugte med overkanten af styret.

Trendline Routing, som er en funktion hvormed du på givne lokationer, kan anmode din enhed om, at finde de mest benyttede ruter for cyklister, uanset om det er på landevej eller grusvej/stier.

Beskeder kan nu sendes til andre Edge 1030 brugere. Disse skal dog være tilknyttet din venneliste. Beskederne er foruddefinerede og således ikke nogen du selv skriver og/eller kan redigere eller tilføje i.

Strava er fuldt implementeret, så dine venner kan følge dig online mens du cykler. Denne funktion er dog også til rådighed under Garmin Connect/Facebook. Videre kan du også direkte overføre dine ruter fra Strava til enheden.

Training Peaks er også en ny feature, som du kan gøre gavn af, hvis du er den seriøse atlet, der har behov for detaljerede træningsdata.

Vandtæt SD-Slot hvor du kan tilføje yderligere kort – ex. med højdekurver.

Incident detection, hvor du i lighed med Edge 820 og Edge Explorer automatisk kan få adviseret familie/ven om, at du har været ude for et uheld og at du behøver hjælp. Familien/vennen vil automatisk få tilsendt din lokation.

Kompatibilitetsforbedringer idet enheden er bluetooth SMART kompatibel med div. cadence, puls power og hastighedsmålere.

Ruter vil være nemmere at udføre i samarbejde med Garmin Connect Mobile og du vil også her kunne lave strukturerede træningspas.

Start/stop knapper sidder nu i bunden af enheden, sammen med en forbedret klap, som giver adgang til Micro USB stikket.

Bunden set fra venstre, lap knap, usb port og stop/start knap

Følsomheden i skærmen er blevet forbedret under våde forhold.

Ibrugtagning:

Når du første gang efter at have opladt din enhed, tager denne i brug, bliver du helt uproblematisk guidet igennem en setup menu, hvorefter den er klar til brug. Du bemærker straks, at den i forhold til forgængeren har et mere overskueligt og bedre gennemtænkt layout. Med et lille swipe fra toppen mod bunden, får du adgang til alle mulige settings. Der er mange – rigtig mange.

Du kan vælge forskellige cykeltyper, skærmmenuer, antal af felter, sprog, hvad der skal være i de forskellige felter, vælge udstyr, som skal tilknyttes, opsætte din egen profil ud fra din nuværende form, tilføje Wi-fi og jeg kunne blive ved.

Kort fortalt, så kan du få alle de træningsdata i form af pulsmålinger, hastighedsmålinger, pulsdata, effektdata, cadence, kortmateriel/ruter, rutevejledninger, POIér, højdekurver, stigninger, træningstilstand, restitutionsbehov mv., som du ovehovedet kan komme i tanke om.

Efter at have tilpasset skærmmenuerne, kan disse nemt redigeres/ændres ved, at man blot fastholder trykket med en finger ovenpå det datafelt man ønsker ændret. Når dette skifter til en mørk tone, får du mulighed for, at skifte til det som du i stedet måtte ønske, at gøre brug af.

Eksempel på 10 felts brugerflade.

Hvis du køber den ”bundlede” version, er alle de medfølgende sensorer parret med enheden. Skulle du ex. have brug for at tilføje ekstra udstyr, er det blot at trykke på Settings og under ”Sensorer” lade enheden søge efter denne. Meget nemt.

Jeg noterede mig under brugen af enheden, at skærmen var blevet tydeligere og mere følsom mht. berøring med fingrene, hvilket er en fordel.

Videre kunne jeg også konstatere, at den var bedre til, at fastholde en i forvejen indlagt bane (rute), som jeg selv havde lagt ind. Tidligere har jeg oplevet at ex. Edge 800/810/1000 i visse tilfælde har afveget fra disse indlagte baner.

Det er også en god/interessant feature, at der nu automatisk bliver opdateret Strava segmenter, så man hele tiden kan holde sig ajour med hvorledes man ”står” i forhold til andre.

 

Vil jeg købe den?

Jeg erkender blankt, at jeg er en gadget freak og ja, selvfølgelig vil jeg købe den. Den virker pålidelig. Den kan alt det jeg ønsker af en cykelcomputer og lidt til. Den virker endnu mere stabil end tidligere modeller, har længere batterilevetid og jeg holder også af den måde, som man nu har beskyttet micro USB tilslutningen på.

 

Overvejelser:

Med tanke på den høje pris, tror jeg at Garmin har nået et prisloft, hvor mange smartphones kan begynde at blive en trussel. Der findes i dag et kæmpe udbud af div. cykel Apps, som man kan downloade og bruge på mobiltelefonen. Et problem for Smartphones vil imidlertid blive batterikapaciteten, da det jo er velkendt, at såvel navigation, samt benyttelse af bluetooth kan være en strømsluger.

Hvis prisen ikke er et issue, så er der dog ikke tvivl om, at du med Edge 1030 vil være særdeles godt klædt på til dine cykeludfordringer i en del år fremad.

Skulle du i forvejen have en ældre Garmin model, hvor du i forvejen har pulsbælte, cadence–og speedsensor og frontmount, så kan du ”nøjes” med, at købe selve enheden alene og her vil prisen vejl. være kr. 4.999,-

Hvis dit syn stadig er intakt og du ikke har brug for ex. integration med Strava, brugen af Training Peaks og muligheden for at kunne sende direkte forud definerede tekstbeskeder, så vil du med Edge 820 få næsten alle de features som du får i Edge 1030 og dette til en pris, som er ca. kr. 1.600,- billigere.

 

Nærmere oplysninger om produktet, kan findes på Garmin.

 

Plussser:

Nyt og forbedret interface/brugerflade. (Mere up to date).

Op til 20 timers batteritid med mulighed for forlængelse via ekstern batteripakke (tilkøb). Batteripakken giver 24 timers ekstra forbrug og kan lade mange andre ting op – altså fungerer som en powerbank. (Der medfølger div. adaptere).

Forbedret frontmontering, som nu gør, at enheden flugter med styret.

Trendline navigation, hvor Garmin indsamler data fra mange andre brugere og herved, kan anbefale fede ruter på både asfalt og ”Off Road”.

Strava integration med automatisk download af segmenter.

Training peaks integration med træningsvejledning.

Rigtig fine og forbededre Garmin Cykel kort og nem at navigerer med.

Navigation efter indlagte baner virker meget pålidelig og forbedret.

Tydelig skærm med fin opløsning og forbedret følsomhed om end den ikke er på iPhone niveau.

Grouptracking hvor du kan følge andre brugere som er på din ”venneliste”.

Supporterer Bluetooth SMART sensorer.

Skærmen tilpasser sig automatisk lysforholdene.

Mulighed for batterisparefunktion.

Mulighed for tilføjelse af ekstra SD kort i vandtæt slot.

 

Minusser:

 Prisen på vejl. kr. 5.699,- vil nok falde mange for brystet, men skal så også holdes op mod Garmin.s suveræne service/garantiordning.

Der kunne måske have været plads til mere end 10 datafelter med den større og forbedre skærm.

Med lange fingervanter på, kan det godt være lidt vanskeligt at swipe på skærmen.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Posted by:Gert Caspersen

Jeg har været aktiv sportsmand hele livet. Har gennem de sidste 30 år deltaget i et utal af lange motionsløb i både Danmark og udlandet. I de senere har jeg også på licens niveau deltaget i banecykling og har bl.a. deltaget i Hold VM på bane med en bronzemedalje, som bedste resultat. Således stor erfaring inden for div. landevejs motionsløb og Grand Fondos i udlandet. Har også fungeret som guide og rejsearrangør af cykelture gennem mere end 25 år. Tidl. skribent på Cykel-Motion Danmark fra 1996 og frem til bladet lukkede her i år. Min passion er Grand Fondos i Italien og Frankrig, samt gadgets til cykling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *