Skrevet af Magnus Grønset. Fotograf Johan Gustavsson

***

Enduro, downhill sportens anarkistiske lillebror, der ikke gider at holde sig til UCI’s reglement.

***

Sporten er meget udbredt rundt om i verdenen, men hjemme i Danmark kender ikke mange til den. Enduro er helt lavpraktisk en sportificering af grundkonceptet i mountainbike; at bruge en dag på at cykle op ad lange stigninger, for efterfølgende at køre ned ad dem. Formatet er derfor bygget op af en lang cykeltur, hvor den sammenlagte tid ned ad en række af specielle downhill etaper udgør resultatet. I Danmark findes Trailcuppen, der i 2018 indeholder 5 forskellige afdelinger fordelt ud over hele Jylland. Er man derimod bosiddende på Sjælland, eller blot har lyst til flere højdemeter og længere etaper, end hvad Danmark kan byde på, er den svenske pendant det bedste alternativ. Enduro Sweden Series, forkortet ESS, afholdes over 5 afdelinger hvor jeg selv og mine fem venner, Emil, Frederik, Jes, Mikkel og Victor, har været til den første i Göteborg d. 14-15 april.

***

Hvilket udstyr skal du eje?

For at køre et ESS løb kræves der et par specifikke udstyrsmæssige erhvervelser.

Trail hjelm og knæbeskyttere er obligatorisk og en dropper post er essentiel.

Det er muligt at gennemføre på en hardtail, men den bedste oplevelse og det bedste resultat opnås uden tvivl på en full-suspension, med minimum 130mm vandring.

Ligeledes bør cyklen være udstyret med bredde dæk og et par kraftfulde bremser.

***

Magnus YT enduro cykel

Weekenden i Göteborg startede for vores vedkommende lørdag formiddag, hvor vi satte os for at køre alle 7 etaper igennem og spotte det bedste linjevalg. Samtlige etaper bød på masser af klippestykker, snævre sving og svære stepups. Efter 4 timer, en løs bagskifter, én punktering, en ekset bagfælg samt en masse omveje, havde vi et godt kendskab til alle etaperne. De varierede tidsmæssigt mellem 1 og 4 minutter og bestod både af knastørt underlag og mudrede huller.

Søndag morgen kl. 09 startede de første ryttere, og lidt efter kl. 11 var alle sendt afsted. Vi nåede frem til starten på 1 etape efter 25 minutters rolig kørsel ad asfaltveje og trækken op ad vandrestier. Etapen var løbets fladeste og bestod af mange off-cambers, korte stigninger op ad klippestier og en masse rollers. Fuld sprint med dropperen i bund hele vejen igennem, gjorde at benene var tunge blot efter 5 minutters kørsel og 30 min. i alt. Endnu ventede der 3 timer og 6 etaper mere. Efter de første fire etaper der bød på en række styrt og en nu helt ødelagt bagskifter, ankom vi til første depot, hvor vi kunne tjekke vores tider for de forgangne etaper. Efter lidt diskussion om hvad vi skulle være opmærksomme på til de 3 sidste etaper og lidt drilleri over fejl vi hver i sær havde begået, drog vi afsted mod 5 etape. Her åbnede himlen sig og vi fik et skyld, der varede indtil vi igen nåede i læ af den del af skoven, hvor anden halvdel af løbet skulle køres.

Typisk endurospor

Den sidste del af løbet bød på de længste etaper og en del hiking for at komme op til toppene. Vådt underlag krydret med klippestykker og høj hastigheds sektioner gjorde løbet til en fest. Vi kunne konstant høre råb og skrig i det fjerne fra andre ryttere der enten lavede fejl eller blot havde det alt for sjovt. Ligeledes for os stod menuen på grin, high-fives og fist bumps da vi kom i mål på de respektive etaper. Sidste etape endte med et stort hop ned mod mållinjen, og kulminationen af fede spor, godt selskab og tonsvis af udfordringer gjorde, at vi alle gik så stort som muligt, selvom det hurtigste var at holde cyklen lavt.

ESS Göteborg var mit første enduro løb, men bestemt ikke det sidste. Formatet for disciplinen gør det muligt at have det sjovt og få cyklet længe, samtidigt med at ens race face og fulde fokus skal findes frem til etaperne. Jeg synes at enduro er noget for enhver, der finder enten det tekniske eller det sociale aspekt af mountainbike sjovest.

Masser af hygge og fede spor er enduro opskriften

***

Nice to know:

  1. Et eller andet går galt, så hav en værktøjskasse med til at lave udførlige reparationer på cyklen. Under løbet er kædeskiller, multitool, slange og pumpe essentielt at have med.
  2. Etaperne variere i underlag og vejret kan ligeledes ændre sig. Derfor kan det være smart at ændre på lufttrykket i dækkene undervejs.
  3. Enduro er ikke kun ned ad bakke, selv under etaperne skal der forceres stigninger og sprintes hen ad flade sektioner. Oplevelsen bliver bedst hvis der er blevet trænet korte og hårde intervaller hjemmefra.
Posted by:Magnus Grønset

Jeg er 25 år og kæmpe fan af fart – helst den der opnås på to hjul. Til daglig læser jeg en kandidat i Humanfysiologi på Københavns Universitet, men når jeg ikke er begravet i bøgerne, rocker jeg som regel min MTB. Jeg styrter tit, slår mig sjældent, og er aldrig bleg for at smide hornene i vejret. Cykling for mig handler ikke om at komme først, men om at råbe højeste når mine venner drifter rundt i et sving.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *