– the gravel and trail are yours!

Jeg er normalt dedikeret til uld i lag henover vinteren og bruger det meget avancerede og tekniske baselayer fra X-Bionic om sommeren. Om vinteren bruger jeg mest min Bioracer Tempest jakke og i lidt koldere vejr og regn, bruger jeg min 7mesh Goreactive jakke. Begge er tekniske avancerede yderbeklædninger, som sammen med mit uldundertøj dækker alt slags vejr. Derfor bliver det spændende at se om Freedom Seamless og Expert Seamless baselayers kan byde på noget nyt og godt.

Fotos og tekst af Henrik Jappe. Fotos fra GripGrabs hjemmeside.

Sammendrag.

Testen er stået på i nogle uger og i al slags vejr, bortset fra snevejr. Temperaturene har ligget mellem minus 2 og 20 grader. Luftfugtighed mellem 30% og regnvejr. Begge baselayers er testet med 7Mesh skaljakke i Goreactive og Bioracers Tempest jakke, som yderlag. To klassiske yderlag af forskellig art. Vores konklusion indtil videre er, at det er god kvalitet, begge opfylder deres mission, prisen er i den høje ende, hvilket kan forventes af det ultimative tekniske produkt, Freedom er til køligt vejr og Expert til koldt vejr. Yderjakken er meget afgørende for funktionaliteten og åndbarheden skal prioriteres. Det er måske lidt i overkanten at købe begge, med mindre huset er gældfrit og fruen er glad, så vi anbefaler at gå efter Freedom. Dette base layer vil dække meget bredt i det danske vejr, fra oktober til april, når blot du vælger den rigtige yderjakke.

Begge baselayers blev inden brug vasket i 15 min ved 30 grader. Der var lidt overskudsfarve som blev opsamlet af “farvekluden”, hvilket er helt normalt.

Freedom seamless thermal.

Testtur 1
Sol, lidt vind, 12 grader, yderlag 7mesh Goreactive skaljakke, det er en perfekt kombination, hvor der kan lynes lidt ned til brystet hvis det bliver varmt og det skaber ventilation til bryst og ryg, så temperaturen kan styres godt hele tiden. S/M størrelse sidder perfekt og laver som den skal, vinger under armene i normal stående stilling. Når jeg sidder på cyklen foroverbøjet er der ingen folder nogen steder, heller ikke under armene, hvorved de paneler der er under armene virker perfekt til udluftning. Jeg svedte godt på turen men der er ingen lugt fra trøjen efter turen, lidt som med uld.

Panelet under armene giver god udluftning og svedtransport

Vævningen er et kapitel for sig. Freedom seamless er som navnet antyder lavet uden syninger. Hvordan det kan lade sig gøre er utroligt, men det gør at hele undertrøjen føles meget behagelig og derfor kan sidde ekstra tæt, som godt svedtransporterende undertøj skal. Dryarn leverer materialet til GripGrab som har designet og derefter fået Freedom produceret i Italien.

Warp-Knit Winter Base Layers -For the ultimate fit, consider warp-knitted base layers. The pioneering technology allows fabric thickness to be contoured throughout a garment, as well as it being seamless. The result, is that you can place added insulation in specific areas of a winter base layer, yet also integrate high-stretch areas to provide a superb fit. This is the height of base layer technology.

Det er skønt at se at Freedom kan fås i 5 flotte farver, black, blue, red, pink og navy, og jeg valgte den røde, som en god kontrast til min sorte favoritjakke fra 7mesh. Sort med en varmrød farve under, giver et godt café look når kaffen indtages inden de sidste kilometer hjem.

Freedom med 7mesh skaljakken og Lazer Z1 hjelm.

Testtur2
Med Bioracer Tempest som yderlag, i solskin og 17 grader, blev det lidt varmt til 1 times crosstræning for fuld damp, efterfulgt af 1,5 timers rul og leg. Men det var ikke alt for varmt, hvilket tyder på, at Freedom virker godt med Tempest jakken. Der var ikke meget vind den dag, så det var let at temperaturregulere ved at lyne ned. Sveden blev transporteret godt væk og efter turen mærkede jeg godt efter på både inder- og ydersiden af Freedom, som virkede helt tør ligesom Tempest jakken.

 

Alt i alt en god men lidt varm kombi til 17 grader. Den træning kunne godt have været med en kortærmet tynd baselayer, jersey og løse arme. Efter testtur2 er der stadig ingen svedlugt af Freedom.

Freedom under Bioracer Tempest jakken. Begge dele sidder tæt og giver god varmeregulering. Hjelmen er den helt nye fra HJC sports og i Team Lotto Soudal Edition. Brillen er Adidas Jaysor med photochromic glas, rød skærm, samt styrke med overgang. Det er perfekt så både vejen og Garminen står klart.

Testtur 3 og 4.
Testtur 3 i mix vejr og ca. 15 grader med 7mesh skaljakken, stadig den gode kombi til regulering af varmen. Testtur 4 i samme set up startede i 8 grader og regn og blæst. Efter 1,5 timer skiftede vejret til tørt og delvis sol i 15 grader. Igen er Freedom og 7mesh jakken den bedste kombi. Det holder mig tør, der kan ventileres, åndbarheden er i top og varmen holdes under alle forhold. Efter fire ture uden vask skal Freedom nu tørre udenfor, da der klages over lugten. Efter vasken, jf. vejledningen, er Freedom stadig fin, strækbar og den røde farve er helt intakt.

En god måde at tørre Freedom på. Inside out.

Konklusion indtil videre.
Freedom er et virkelig lækkert baselayer, der sidder meget tæt på kroppen. Vævningerne i forskellige zoner gør svedtransporten rigtig god og samtidig er varmereguleringen under armene og nederst på maven, de to steder jeg typisk bliver for varm, helt i top. Der er ingen syninger hvilket er en kæmpe fordel sammen med det tætte fit. Der er aldrig folder som kan genere eller danne dobbelt lag der varmer for meget. Med en god alsidig og åndbar skaljakke udenpå, er du dækket ind i temperaturer mellem 8 til 15 grader. Skal træningen være kort og hård er en almindelig kortærmet undertrøje, jersey og løse ærmer, f.eks. GripGraps Arm Warmers Light en god kombination.

Freedom seamless set forfra

Prisen er EUR 99,95 ca. Kr. 750,00 hvilket umiddelbart er en høj pris for et baselayer. Kvaliteten virker til at være i top og vores langtidstest må afgøre holdbarhed, vaskeevne og evnen til om svedtransport bevares. Andre topkvalitetsmærker, jeg har brugt, som f.eks. X-Bionic og Odlo, begge i syntetiske materialer, ligger på samme prisniveau. En lækker merinould undertrøje fra f.eks. Icebreaker eller Aklima ligger også på ca. samme pris, afhængig af tykkelsen af uldet. GripGrab har med dette baselayer en ambition om, at lægge sig i den absolutte top af funktionelt og teknisk baselayer og det ser lovende ud.

Seamless Winter Baselayers -Seamless garments are made using a circular knit technology, which means they require no stitching. The technology provides a high-stretch synthetic fabric that is cost effective to create; with good insulation, and good wicking capabilities.

Læs mere her

Freedom seamless baselayer

Expert seamless baselayer,

er GripGrabs extra varme langærmede undertrøje, som kun fås i sort. Ift. Freedom, skal den bruges når det er koldere og vævningen på mave og bryst, er da også lavet til netop lave temperaturer, idet vævningen er tykkere. Som på Freedom er vævningen også lavet i flere zoner på kroppen, så varmen og svedtransporten er optimal. Den sidder næsten ligeså tæt som Freedom og er også lidt kompliceret at få på og tilpasse. Ja det tager måske 30 sekunder mere end en uldundertrøje og hurtigt lærer man hvordan de meget tætsiddende ærmer, skal trækkes og drejes på plads. Igen belønnes jeg med den lækre følelse af et baselayer uden syninger, varmefølelsen og en masse bevaret bevægelighed. Umiddelbart virker den varmere på bryst og mave, ganske som tilsigtet.

Expert seamless baselayer

Testur 1.
Foregik i al slags vejr og igen med min 7mesh skaljakke. I kender det sikkert allesammen, når man åbner døren til skabet med cykeltøj, så er der 4 forskellige jakker at vælge imellem, men i 9 ud af 10 gange tager man favoritten, fordi vi ved det virker i et meget bredt spektrum af vejr og temperaturer.
Jeg kørte den dag med to andre og vi startede i regn og 7 grader. De kæmpede med vest og jakke, af og på for at regulere varme og nedbør, hvor jeg bare lynede lidt op og ned. Expert var perfekt den første times tid i regnen og 7-10 grader, derefter steg temperaturen til 15 grader og solen kiggede frem. Vi kørte stærkt og inde i skoven, så det blev hurtigt for varmt og lynlåsen på jakken var 2/3 dele åben, hvilket er for meget. Expert transporterede sveden væk rigtig flot og jeg følte mig aldrig kold eller for varm, men Freedom havde passet bedre til den dags vejr og træning.

Photo by Martin Paldan | GripGrab

Testtur 2
Med Bioracer Tempest yderst og stadig ingen svedlugt efter to ture og udendørs luftning. Startede i 8 grader og sluttede efter fire timer og to indlagte kaffestop i 15 grader. I et stille og roligt tempo hele vejen passede de to dele ok, men havde vi kørt stærkt ville det have været for varmt. Igen vurderer jeg at Feeedom plus Bioracer Tempest ville være den bedste kombi på denne skønne solskinsdag. Nu lugter Expert og den ryger i vaskemaskinen med almindeligt enzymvaskemiddel på 30 grader.

Expert baselayer med Bioracer Tempest jakke klar til frostvejr og sol. Brillen er fra Rudy Project, Fotonyk modellen med photocromiske glas.

Testtur 3 og 4 i Colorado, fra 2 graders frost til plus 15 grader og sol.

Med Bioracer Tempest yderst var kombinationen perfekt og først da temperaturen ramte 15 grader og pulsen kom op, blev det for varmt. Turen op til Look Out Mtn. 2000 moh, foregik i overskyet vejr og det blev hurtigt koldere, men varmereguleringen gik fint med lynlåsen op og ned. Nedkørslen var kold og i modvind, men med helt tillukket Tempest var varmen helt som den skulle være. Perfekt kombination.

Konklusion indtil videre.
Expert er stort set som Freedom med en varmere front og den når længere ned om måsen og løgene, hvilket er godt på de helt kolde dage. Den varmere front er særdeles åben i vævningen så sved effektivt kan transporteres væk. Som beskrevet fra GripGrab er den til lidt koldere dage end Freedom, hvilket også umiddelbart er vores vurdering. Vi har indtil nu testet den mellem minus 2 og 15 grader, til vinter vil vi afprøve begge med forskellige vinterjakker og skaljakker, samt se på hvordan de holder formen, tåler mange vask og slid under kørsel.

Prisen på EUR 69,95 ca. kr. 520 er mere sweet spot ift. andre brands nævnt før og vores umiddelbare vurdering er, at det er et godt køb til prisen.

Læs mere her.
Expert seamless baselayer

Varme og svedregulering er meget indivduelt og derfor kan ovenstående kun bruges som en metode at prøve det af, så du finder din bedste kombi.
Om et par måneder vil i få resultater af vores langtidstest af produkterne.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *