Turnix off road saddel fra Pro

“One of the first conditions of happiness is that the link between Man and Nature shall not be broken.”

Leo Tolstoy

Leo Tolstoy var gennem hans liv i en form for indre konflikt med sig selv. Han var en udtalt pacifist og mente “at man skulle elske sin fjende og  ikke skulle gøre modstand mod vold”

Om han cyklede ved vi ikke, men mon ikke han ville have elske en saddel der ikke gjorde modstand, præcis som han ønskede staten og systemet skulle stoppe deres manipulation af folket. Ofte er der ikke langt fra normen til konspirationsteorien og de seneste år har saddelfabrikanter i massevis, fundet på systemer der skal få os til, at forlade den saddel vi altid har kørt godt på. Jeg har har faktisk ombetrukket min gamle SLR to gange. Er der mon noget om snakken ser vi på her.

Siden Dirty Jutland i april 2018 har jeg kørt med denne saddel fra mærket Pro bikegear, et selskab ejet af Shimano.

Tekst og fotos af Henrik Jappe. Fotos taget fra Pro-bikegear.com

Sadlen er anvendt på mange kilometer med underlag af grus, asfalt og skovspor og den holder hele vejen. Betrækket, komforten og rails holder stadig og formen på sadlen er intakt.

Sådan ser den ud efter mange måneders kørsel

Pro har ligesom f.eks. Specialized, Fizik og flere andre, udviklet deres eget saddelsystem, så du som kunde kan vælge den helt rigtige model. Kort fortalt går det ud på at du gennemgår deres Saddle Selector her, som så giver dig et valg mellem 1-3 sadler. Derefter besøger du en butik der handler med Pro. De måler afstanden mellem dine siddeknogler  (eller du måler dig selv op) så du kan finde den korrekte bredde, på den saddel Saddle Selector har fundet til dig.

Saddle Selector starten

Du skal også svare på om du er meget fleksibel, lidt fleksibel eller slet ikke fleksibel, oversat til om du sidder i en fremad og overbøjet position, eller oprejst. Personligt synes jeg det er svært at sige uden at skulle udføre nogle øvelser, men mon ikke de fleste af os ved om vi kan nå storetåen med strakte ben eller ej 🙂

Hvor smidig er du og gælder det i alle kropsled og i 2 minutter eller 7 timer?

Pro fører sadler i bredderne 132, 142 og 152 mm, hvilket er stort set samme bredder som Specialized bruger i deres system. De færreste lander på 132 mm, hvorfor visse sadler ikke findes i den bredde. De fleste mænd lander på 142 mm og de fleste kvinder på 152 mm. Det er afstanden mellem dine siddeknogler, der afgør bredden på sadlen, og den afstand kan du selv måle ud med bølgepap i to lag. Sæt dig på dem i underbukser og læn dig frem i cykelposition. Dine siddeknogler vil efterlade to runde mærker. Mål afstanden mellem centrum på dem og du har en god indikation på saddelbredde. Afstanden mellem dine knogler må ikke overskride sadlens bredde, da du skal sidde sadlen og ikke på mellemkødet.

Illustration af siddeknogle afstand
Her ser vi Pros egen målebænk

 

 

 

 

Butikken kan sikre kvaliteten af opmålingen og rådgive om forskellige sadler, hvis du skulle være i tvivl om det Saddle Selector har rådgivet dig til. Ender du med at købe en Pro saddel er der faktisk 30 dages returret. Læs om det her. 

Personligt har jeg selv målt med bølgepap flere gange og kommet frem til samme resultat som i butikken. Derefter kan du købe sadlen på nettet, hvis butikken ligger for langt væk, eller ikke fører det sortiment du er ude efter. I vores digitaliserede verden er alt muligt og meget let.

Fungerer den i praksis?

Jeg kører normalt selv med Specialized Power saddel til de lange ture på racer, gravel og XCM MTB og en Selle Italia SLR Kit Carbonio til XCO MTB kørsel. Turnix offroad er en meget komfortabel saddel og den har tjent mig rigtig godt på adskillige lange ture på crosseren og MTBén. Udover den ser ud til at holde længe, så har Pro nogle gode features som gør den ekstra praktisk. Under og bagerst på sadlen sidder to små skruer og ved hjælp af dem kan du f.eks. montere en lille skærm, en Co2 og slange holder, eller en holder til dit GoPro camera. Jeg har kørt meget med skærmen og den sidder langt mere stabilt end de typer man fastgør mellem rails og det er smart. Jeg prøvede også Co2 holderen men den virkede ikke og gentagne gange ralsede Co2 patronerne løse og røg af. De skal fastgøres på en anden og mere stabil måde, end med et bånd med velcrolukning.

Features ved sadlen. Den forholdsvis høje rail gør det let at rengøre undersiden af sadlen.
De to små skruer
…passer til skærmen

 

 

 

Skærm
Cyklen er klar til Dirty Jutland 212 km grus og sand. Sadlen virkede perfekt. Co2 patronholderen ses på fotoet, men den blev taget af før løbet og patronerne placeret i baglommen. Flaskeholderne på cyklen er også fra Pro og er solide alu-holdere, der holder virkelig stramt om flaskerne.

Er et Saddle Selector system ala Pros eller Specialized så egentlig relevant og skal du prøve det af? Min erfaring er at det duer, men at du ikke nødvendigvis kan ramme rigtigt, via et system. Sadler skal prøves af og kombineres med tætsiddende bibs. Indlægget i dine bibs skal også passe til dig og det du skal køre. Min erfaring er, at man også kan få for bløde sadler sammen med for tykke indlæg. Det kan folde og give for meget varme, hvilket medfører blød og fugtig hud og dermed siddesår. Så du er nok nødt til at prøve dig frem, men start med Saddle Selector og indkreds udvalget.

Pro laver i Turnix en saddel i rigtig god kvalitet, som er velegnet til off road og i særdeleshed lange ture. Polstringen er forholdsvis tyk, behagelig og holder formen længe. Jeg sidder meget foroverbøjet på alle typer cykel og sadlen passede mig fint, men husk at sadler og pasform er meget individuelt. Tag et kig her på alle de forskellige ting Pro tilbyder.

Vejl. uds. EUR 99,90

NB skulle du få brug for et bikefit tilbydes det også her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *