Top cykelhjelm til test fra verdens ældste producent af cykelhjelme, som i år fejrer 100 års fødselsdag. Lazer Sport kommer fra Belgien.

 

Af Gert Caspersen

 

Fra den danske importør af Lazer hjelme, Shimano Danmark, har vi haft denne nemt genkendelige cykelhjelm til test.

Når jeg siger letgenkendelig, så vil du med sikkerhed have set cykelhjelmen, plantet på hovedet af den danske professionelle cykelrytter Søren Kragh-Andersen, fra Sunweb teamet. Men også crossstjernen Mathieu van der Poel kører med Z1 hjelmen. Lazer Z1 modellen er således ikke ny, men derimod en tophjelm, som bare bliver ved og ved med små forbedringer fra år til år. Det er som om, at den aldrig bliver udtjent, men måske bare bedre med tiden.

Hjelmen i str. M byder på lav vægt, 244 gram med MIPS (20 gram mindre uden MIPS), ventilation i topklasse, god komfort, smart Advanced Rollsys System tilpasningssystem, T-Pro Temple protection (Speciel beskyttelse ved tindingerne), forholdsvis god aerodynamik, overholdelse af de strengeste sikkerhedskrav, stort udvalg af farver, crash replacement garanti, 30 dages fortrydelsesret med pengene tilbage garanti, flere ”Add ons” i form af kompatibelt tilbehør, som ex. magnetiske cykelbriller, aero shell, Led baglygte, og LifeBeam pulsmåling.

Smart og strømlinet Lazer Z1 hjelm med god beskyttelse ved tindingerne.

Mips – hvad er det egentlig for noget?

Navnet henviser til den engelske forkortelse for Multi-Directional Impact Protection System, hvilket oversat betyder beskyttelse mod flersidede stødpåvirkninger. I øvrigt en svensk opfindelse, som først blev benyttet i såkaldte integralhjelme – brugt i bl.a. motorsport.

Der er så flere meninger om hvorvidt Mips systemet egentlig har nogen betydning i cykelsport, da selve beskyttelsen går ud på, at fastholde hovedet i den beskyttende skal og at der så ved stødpåvirkning, sker en form udligning af slaget inde i selve hjelmen. Se evt. Mips.s egen videoforklaring her.

Her ses den gule indbyggede Mips, som gør hjelmen 20 gram tungere, men mere sikker.

På Lazer Zi Mips hjelmen ser man selve Mips indsatsen, som den gule plasticdel inden i hjelmen og det er således, en integreret del af Rollsys systemet, som man bruger ved tilpasning af selve hjelmen.

Mange fine store ventilations-kanaler og bemærk det smarte Roll Sys tilpasningshjul (rødt) øverst på hjelmen.

Mips systemet koster lidt ekstra i forhold til en hjelm uden dette. Personligt vil jeg godt selv betale det ekstra, for ekstra beskyttelse.

Nu vi er ved tilpasning af selve hjelmen, så er det utrolig nemt, at tilpasse hjelmen med den smarte Rollsys justeringsskrue, som sidder øverst på den bageste del af hjelmen. Selve hageremmen er en almindelig kliklukning, som man ser hos mange andre hjelmproducenter, men det som glædede mig var, at selve stropperne op til hjelmen sad på en måde, så de ikke kommer i konflikt med ørerne.. Ligeledes er hageremmen meget let justerbare.

Ventilationen er i top med hele 31 ventilationskanaler og da hjelmen hører til i den lette ende, er det en god sommerhjelm, La Marmotte hjelm, cross/MTB hjelm og til HIIT . At den så samtidig bare ”holder” mht. til at være smart at se på, samt at den kan gøres endnu mere aerodynamisk med en aeroshell. Aeroshell kan tilkøbes med andre Add ons, gør jo kun hjelmen endnu bedre.

En af disse Add ons er LifeBeam pulsmåleren

 

Med LifeBeam pulsmåleren monteret i din Lazer hjelm slipper du for, at skulle montere dit vanlige bryst pulsbælte og skal således ikke, have noget generende siddende på din brystkasse, mens du cykler. Lad det være sagt med det samme, systemet fungerer bare og er supernemt at montere/installere.

Sættet består af en sensor i form af en erstatningspude, istedet for din vanlige forreste svedpude på hjelmen. En transmitter/batteri, som sender signalet fra din hjelm til din cykelcomputer, et kit til at montere selve transmitteren/batteriet til hjelmen og et ladekabel, samt naturligvis en Quick Guide.

USB/Micro USB ladekabel, manual, holder til montering , transponder og selve pulssensoren indbygget i svedremmen.

Efter at jeg havde fulgt manualen til opsætningen, så tjekkede jeg også lige ind på Lazer´s videolink for montering af selve enheden. Da enheden var monteret, foretog jeg parring af enheden med min Garmin Edge enhed, som fandt pulsmåleren med det samme.

Jeg har brugt LifeBeam både ved ca. 10 graders varme og i frostvejr. Det interessante for mig var så, om jeg også kunne få pulsmåling, hvis jeg bar en hjelmhue i koldt vejr og det viste sig, at min bekymring blev gjort til skamme. Pulsmåleren virkede også fint selvom jeg havde hjelmhue på – fantastisk.

Uden brug af hjelmhue får man et mindre trykmærke af selve pulsmåleren i panden. Dette opdager man dog kun, hvis man tager hjelmen af foran andre, eller kigger sig selv i et spejl umiddelbart efter. Det skal her bemærkes, at man ikke mærker selve pulsmåleren mens man har hjelmen på hovedet. Et lille minus er, at systemet umiddelbart kun kan bruges sammen med Lazer´s egne produkter.

Lazer Z1 Mips hjelm koster vejl. ca kr. 1.900,- men kan findes billgere ved lidt søgning på nettet.

Hjelmen findes som Mips model i 3 størrelser, S, M og L og i 3 farver, sort, hvid og gul.

En variant uden Mips som også findes i 3 størrelser og 6 farvevarianter koster ca. kr. 200,- mindre.

Yderligere oplysning om produktet her.

 

 

Posted by:Gert Caspersen

Jeg har været aktiv sportsmand hele livet. Har gennem de sidste 30 år deltaget i et utal af lange motionsløb i både Danmark og udlandet. I de senere har jeg også på licens niveau deltaget i banecykling og har bl.a. deltaget i Hold VM på bane med en bronzemedalje, som bedste resultat. Således stor erfaring inden for div. landevejs motionsløb og Grand Fondos i udlandet. Har også fungeret som guide og rejsearrangør af cykelture gennem mere end 25 år. Tidl. skribent på Cykel-Motion Danmark fra 1996 og frem til bladet lukkede her i år. Min passion er Grand Fondos i Italien og Frankrig, samt gadgets til cykling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.