Når efteråret rammer os drager undertegnede til Davos i Schweiz for at køre enduroparløbet Enduro2 i hvad jeg vil betegne som det rene mountainbike paradis. Vi var også med til løbet sidste år og nød hver et sekund af det. Så vi er super glade for igen at kunne deltage i løbet, men må desværre også sande, at løbet på nuværende tidspunkt er udsolgt. Man skal være hurtig for at få en plads. Så jeg vil i stedet fortælle om hvor fantastisk dette område i Graubünden er for os mountainbikere. Hvis sommerferie planerne endnu ikke er faldet på plads, kan Davos varmt anbefales både til en familie såsom til en gruppe af mtb-fanatikere.

Af Frederik Mørkeberg Mikkelsen

Smagsprøve

Her er en lille video fra løbet Enduro2 i Davos sidste år, der viser lidt hvad man kan vente sig fra området.

Området

Davos er fyldt med spor i alle slags sværhedsgrader. Man kan let bruge uger på at udforske områdets spor og samtidig nyde godt af områdets masse andre aktiviteter. Gå på opdagelse på deres hjemmeside og find ud af de mange fede spor der ligger og venter på at blive oplevet. Jeg vil især fremhæve en bestemt tur dernede. Den kræver en del fra rytteren både teknisk og fysisk. Her er tale om Alps Epic Trail Davos, som er det længste singletrack i Schweiz.

Epic Trail

45 km af de fedste singletracks jeg kan forestille mig. 2070 højdemeter nedad og 615 højdemeter opad. Det skal heller ikke være for let. Turen er helt klart fedest hvis man starter fra Jakobshorn så man får det hele med. Der er en lift helt til toppen der åbner 29. juni, hvis man kommer tidligere får man sig noget af en tur opad, eller man kan skære den øverste del af sin tur.

Det er en oplevelse der huskes og det er også et spor som er på IMBAs liste over episke ture i verden. Turen går hele vejen til Filisur hvor man velfortjent kan spise en is og vente på at toget ankommer, så man kan komme tilbage til Davos.

Udsigtet fra Rinerhorn tilbage på byen Davos
En vej frem. Cirka halvvejs på turen til endestationen i Filisur
Ved dette syn mangler der kun 2 km til Filisur hvor man kan tage toget tilbage til Davos

Den ultimative tur!

Til de rigtig nedkørslsfokuserede og eventyrlystne, byder Davos også på en af de hårdeste endagsture på hele 8470 højdemeter nedad, 81 kms længde og kun 635 højdemeter opad. Den bliver kaldt Bahnen Tour og er en tur som hovedsagligt udnytter alle dalens lifter for, at give fokus på alle de fede nedkørsler der er rundt omkring. Denne tur kan sagtens opdeles over flere dage, så nedkørslerne kan nydes med lidt mere friskhed og mindre stress.

8470 højdemeter nedad og 81 km længde. Det meste med lift, men noget af en opgave for en endagstur!

Specialiteter

Capuns, specialitet for området.

Imens man er i området kan det klart anbefales at prøve nogle af regionens og Schweiziske specialiteter. Jeg vil især anbefale mine to favoritter capuns og rösti. Capuns er en af regionens specialiteter og er lidt svær at forklare. Den indeholder en dej med tøret kød indeni, med et bladbede blad pakket udenom, som er blevet kogt sammen med en bouillon og med en masse revet ost over… Jeg sagde det var svært at forklare. Det er klart værd at prøve! Rösti er revet kartoffel og lavet som en pandekage. Den fås i et væld af versioner med bacon, ost, løg og en masse andre muligheder. Klart en favorit herfra.

Det er oftest muligt at få ved de forskellige bjerghytter, men hvis man vil være helt sikker ligger Bolgen Plaza perfekt i byen og lige ved Jakobshorn liften. Det er også stedet hvor man starter Enduro2.ch løbet fra og også et perfekt sted til en øl efter dagens strabadser. En anden klassiker der også er værd at prøve er Bratwurst mit pommes und zwibelsauce (Pølse med pomfritter og løgsauce).

Hvis man drager ud på eventyret af Epic Trail til Filisur kan det varmt anbefales at man spiser en is på tog stationen, mens man venter på at komme tilbage til Davos efter en lang dag på cyklen. Det er lige hvad man har brug for og klart fortjent.

Parlør

På sin vej af de mange singletracks i de Schweiziske alper, kan det altid hjælpe at være ekstra høflig, for at understrege, at vi mountainbikere er et flinkt og respektfyldt folkefærd. Der er ikke noget bedre end at kunne gøre det i landets sprog. Det gør det dog ikke lettere, at vi har at gøre med et land med 4 sprog. Men hold fast, det er ikke så svært igen.

Grüezi = Hej

Grüezi mitenand = Hej med jer

Viel Spass = Hav det sjovt!

Excusé = Undskyld mig

Danke, Merci! = Tak (Tysk, fransk)

Respektér vandrerne, sænk farten og husk at hilse. Mere skal der ikke til for at kunne komme igennem sporene med højt humør og god karma.

Overnatning

Selvom Schweiz tit er kendt for at være et dyrt sted, er det lidt anderledes i sommermånederne i skisportsområder som Davos. Det vil sige at utrolig mange hoteller har gode tilbud på overnatninger, som tit inkluderer liftkort uden merpris. Det er utrolig let at finde et sted på Davos’s hjemmeside. Et andet godt sted at tjekke er her, hvor man specifikt kan søge på mountainbike venlige hoteller. Der kan man også finde forskellige tilbud til guider eller ture.

Det kan klart anbefales, at hvis man vil helt op på toppen af tinderne venter man til omkring juli, når både lifterne er åbne og sneen mere eller mindre er smeltet.

Læs meget mere på områdets officielle hjemmeside der har information om alt fra spor, anbefalede guides, cykelbutikker og meget andet.

Du kan også læse mere om enduro parløbet Enduro2.ch og skrive dig op på ventelisten for løbet i år.

Vores beretning fra sidste års løb kan findes her

Skriv endelig til os hvis I vil høre mere om Davos i Schweiz.

Posted by:Frederik Mørkeberg Mikkelsen

Mit navn er Frederik og jeg er 26 år gammel. Jeg har en lang historik med cyklen som centrum i mit univers. Mit hovedfokus er enduro og at have det sjovt på cyklen. Jeg er tidligere landsholdsrytter i mountainbike og tidligere Danmarksmester i XCM U19 tilbage i 2011. De sidste 3 år har jeg været bosiddende i Schweiz, hvor afhængigheden for at erobre bjergene nedad tog fart. At opsumere mine mål indenfor cykling er det flow, progression og teknik. Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.