Det er de hvide sko og hvide sokker der dominerer landevejen iøjeblikket. Moden skifter hele tiden, men sort og hvidt holder altid til sko og sokker. Hvide sko med sorte sokker har længe været et NO GO, men vi ser flere eksempler på det i World Tour feltet, så gad vide om tilgivelsen er på vej? “Primus Gasblus” Roglic er en af dem der kører hvide sko med sorte sokker og måske er det grunden til, han endnu ikke har vundet noget helt stort? Velominati rules!! Hvem der sætter trenden vides ikke, den opstår som en organisk organisme gennem tiden. Vi ser det i alle aspekter af moden og det er sjovt når ens 20-30 år gamle sweat shirts fra Champion pludselig er blevet det hotte igen.

…men der er ingen tvivl, man føler sig mere som en jomfru med hvide sokker og sko på, jeg har selv læst det på Twitter – eller læst – jeg så overskriften men jeg smurte kæde

Wout van Aert kan også kombinere hvide sko med sorte sokker. Foto fra teamets egen hjemmeside.

Tekst og fots af Henrik Jappe og fra Shimanos hjemmeside.

Skoene har jeg haft til test siden februar, men vejret har først været til test af fine hvide tynde sko siden april. Fra april har jeg kørt med dem hele tiden og sko-eksamen var Grandfondo Stelvio Santini 2. juni over 141 km og adskillige højdemeter.

…lyt til denne flotte melodi men du læser

Grandfondo Stelvio Santini, med Shimano RC7 sko.

Shimano RC7 skoen i detaljer.

Det er en sko med fuld carbonsål i stivhedsgrad 10. Det er tæt på toppen af stivhedsskalaen, som indtages af Shimanos RC9 sko. (stivhedsskalaen kan ikke sammenlignes på tværs af skomærker) Bikings erfaring med stive carbonsåler er, at stivheden kan øges med pasformen og komforten. Sidder skoen ikke 100%, så bliver en høj stivhed straffet med ømme fødder, måske summen i fødderne og i værste fald kramper i forfoden. RC7 skoen udemærker sig ved en fantastisk pasform til min fod, med en god hæl og masser af plads til forfoden.

…det kan ikke bevises ved forskning af stive sko giver bedre kraftoverførsel, men de fleste forsøg tyder på det. Det primære er at komforten altid er høj, så timerne på rammen føles gode

Stivhed 10 er højt men meget normalt på racesko. Der er en lille “rist” foran så vand kan løbe ud. Der er fine streger på sålen så klampen kan placeres rigtigt. Klampen er Looks med gummibelægning for og bag, så du kan stå fast.

Især forfoden kræver god plads, uanset om du bruger tynde eller tykke sokker, og jeg har prøvet med begge dele. Foden skal have luft omkring sig så den holdes tør og blodgennemstrømningen er fin, det er grundlaget for en god oplevelse over mange kilometer og evt. høj varme. En anden væsentlig forudsætning er sålen. Den skal passe 100% til din fod og faktisk også ned i skoen. Den sål som kommer med RC7 er blandt de bedre jeg har set, men uanset ikke perfekt til alle. Alle der cykler meget bør få lavet en sål til netop deres fod og måske også specifikt skoen. Den sål kan du flytte rundt i alle dine cykelsko og dermed opnå langt bedre komfort. Husk at skoen og fødderne er det trykpunkt der belastes mest af alle.

To skrædderformede såler og Shimanos RC7 sål til venstre. Fælles for begge er at de er korte, så forfoden få masser af plads til enten tynde eller tykke sokker.

Skoen er perforeret i forfoden og vristkappen så udluftningen er god. Der er en “rist” under sålen fortil så vand kan forlade skoen under regnvejr. Med to BOA spænder har Shimano valgt de bedste spænder på markedet. BOA tilbyder livstidsgaranti på deres spænder, så det er bare at sende ind efter nye, hvis de går itu, hvilket jeg aldrig har oplevet. Som en lille bonus kan du så vælge en anden spændefarve.

Masser af perforering og to velfungerende BOA spænder. Det er svært at se på fotos, men skoens hvide overflade er dekoreret med et delikat mønster. Meget lækkert.

Når man er med gutterne på cykeltur er café besøg en del af oplevelsen. Så er det godt at kunne stå fast på et glat flisegulv og hælen på RC7 hjælper med til det. Dertil har jeg monteret Looks klamper med gummi for og bag. Se nr. tre foto i artiklen.

Gummibelægning på hælen så du kan stå fast. Jeg fik heldigvis ikke brug for det på Mortirolo, men det var tæt på.

Konklusion.

Det er en fin sko i hvid og funktionelt er den rigtig god. Den har holdt fint indtil nu og til de lange Grandfondo ture, er den en yderst komfortabel sko. Med Shimanos egen gode indlægssåler er den tæt på plug and play. I hvid skulle man tro den er svær at holde ren, men kunststoffet er let at tørre rent og p.t. er det kun en enkelt sort streg jeg ikke har kunnet fjerne med rent vand. Jeg kan ikke anbefale af bruge opløsningsmidler på overfladen, så prøv først med vand og sæbe.

RC7 fås i halve størrelser fra 38 til 47, hvorefter den springer i hele størrelser op til 50. RC7 fås i normal bredde og ekstra bredde. Udover den smukke hvide sko, fås RC7 i sort og så en bordeaux rød (red) med lidt overgang i farven. Den testede er i ekstra bredde. Priser set på nettet varierer mellem ca. kr. 1.250 og kr. 1.400. Alt i alt en rigtig godt køb.

…ligesom jeg troede de hvide sko skulle få mig først på Mortirolo, så kørte de fra mig, selvom jeg trådte pedalerne af krankarmen

Læs mere her.

Se video om hvordan tilspændingen foretages.

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.