Trek´s Bontrager brand har, i samarbejde med uafhængige forskere, produceret det de selv kalder den største revolution i cykling de sidste 30 år. En meget vovet påstand, der selvfølgelig skal ses i sammenhængen og vores tolkning er, at Bontrager har produceret den nok sikreste cykelhjelm nogensinde. Det kan vi ikke bevise og jf. flere af deres konkurrenter, kan heller ikke Bontrager bevise det. Hvorfor – det ser vi lidt på herunder, hvor vi også bringer dig vores vurdering af deres Wavecel XXX hjelm.

XXX til Appenninica MTB Stage Race, juli 2019

Tekst og fotos af Henrik Jappe, fotos og videos fra Bontragers hjemmeside.

Hvis der er hold i deres forskning, så reduceres andelen af hjernerystelser fra 58% til 1,2% – ca. 48 gange bedre beskyttelse.

MIPS, den store svenske producent af sikkerhedsindlæg til hjelme, er ikke enige. Den uafhængige forskning, som Bontrager har benyttet til deres wavecel hjelme, er støttet af National Institute for Health. Virginia Tech Universitetet, som foretager uafhængige sikkerhedstests af hjelme og som vurderes meget seriøse, placerer Wavecel hjelme helt i toppen af deres testresultater. Men i deres top ti findes også andre hjelme, som f.eks. har MIPS indlægget. Hvad skal vi som forbruger tro?

Den bedste anbefaling Bikings kan give er, at købe hjelme med den nyeste sikkerhedsteknologi, idet alle hjelme i EU (og USA) er sikkerhedsgodkendte og testet af op til flere institutter. Se derfor efter sikkerhedsmærkerne inde i hjelmen og køb så den som passer dit hoved bedst – for pasformen og måden hjelmen sidder på er alt afgørende for sikkerheden.

Hagespændet skal være tilpas stramt, spændet lige under ørerne, skal sidde lige under ørerne og ikke flagre nede ved hagen, og endelig skal nakkespændet sidde godt nede på baghovedet, så hjelmen holdes fast.

XXX Wavecel til landevej.

XXX hjelmen bærer Bontragers “XXX” mærke, som indikation af “det bedste”, præcis som de gør med andre af deres produkter. Hjelmen koster vejledende udsalg kr. 1.999,00, hvilket er ganske rimelig for en kvalitetshjelm, med høj sikkerhed. Så er den ydermere meget flot og stilren, hvilket typisk appellerer til os stilbevidste danskere. Den fås i fem farver og med Wavecel indlægget i enten sort, eller den lidt selvlysende gule farve.

Der er lidt Lamborghini look over den bagfra 🙂

Testen af XXX. 

XXX Wavecel er testet på landevej, MTB og gravel. Pasform er stærkt individuelt, men XXX hjelmen befandt sig perfekt på mit “normale” hoved og virkede 100% til alle tre discipliner.

Det er ikke altid en hjelm fungerer lige godt til forskellige discipliner, idet din position og vægtfordeling er forskellig fra landevej til MTB

Hagespændet og spænderne under ørerne er standard og let betjente spænder, som når de først er placeret, sidder sikkert på plads. Der var ingen tendens til at de flyttede sig under vores langtidstest. Nakkespændet er et BOA klik spænde, som borger for kvalitet og har livstidsgaranti. Det fungerer altid suverænt og er langtidsholdbart. De fleste af os kender det fra cykelskoene, hvor de skal holde til en ret høj belastning og ofte løbende spændes op og i under kørsel. Det virker bare rigtig godt.

BOA nakkespænde er topkvalitet

Nakkespændet kan flyttes op og ned, så det sidder præcist der hvor det passer dit hoved. Det er en detalje som de fleste hjelmmærker efterhånden har fået, men ikke alle er lige lette at flytte på. Den placering skal være foretaget inden kørsel, sammen med hage- og ørespænderne, hvorefter BOA-nakkespændet kan mikrojusteres under kørsel, hvis behovet opstår.

Nakkespændet kan flyttes op og ned i små klik, ca. 1,5 cm ialt. Det er let at betjene og giver fine tilpasningsmuligheder.

Konklusion.

XXX er en rigtig lækker hjelm i topkvalitet. Fordelene skal du finde i sikkerheden, pasformen, tilpasningerne og designet. Bontrager tilbyder GRATIS ny hjelm ved styrt det første år. Det må siges at være et godt tilbud, du IKKE frivilligt skal benytte dig af 🙂 Der hvor vi finder forbedringmuligheder er i vægten, 352 gram i M er i den høje ende, og udluftningen. Bontrager skriver på deres hjemmeside, at de nøje har testet og udviklet aerodynamikken på XXX-hjemlen og som vi har set på i en tidligere artikel, så betyder en lille ekstra vægt mindre ift. aerodynamik. Spiller design, sikkerhed og aerodynamik en rolle for dig, så er XXX en rigtig fin hjelm.

Placering af spænde ved ørerne og hagen skal være rigtig.

Vi synes dog ikke gennemluftningen på de varme sommerdage er god nok. Hjelmen blev brugt til Appenninica MTB Stage Race, i Italien i fire dage, hvor temperaturen varierede mellem 30-40 grader, samt høj sol. Den hvide XXX-hjelm gjorde det godt og jeg var glad for den var hvid. Det hjælper meget når solen bager ned på hovedet – men som sagt, så fornemmede jeg ikke udluftningen, når det gik hurtigt.

Aero-testen.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.