Diggi-loo diggi-ley, alla tittar på mig
Där jag går i mina gyllne skor”

Det er næsten for oplagt at starte denne testartikel med ovenstående citat om gyldne dansesko fra en svensk Grand Prix sang fra 80erne (til de unge læsere kan jeg kun anbefale at google Herreys og se det helt utrolige kiksede danseshow). Men som billedet viser, er der en del guld i spil på Lakes MX237 Supercross-cykelsko, så det er svært at ikke at tænke på de glade 80ere. Uanset så synes jeg skoene kommer i et rigtig fedt design med blå, sort og guld! Skoene stammer fra det amerikanske firma Lake, som producerer både race-, mtb- og cross-cykelsko.

Tekst og fotos af Esben Juste.

Bikings modtager ikke betaling for at levere testarktiker som denne.

En god stiv carbon sål til overførsel af watt i mudder

Skoene er udstyret med en meget stiv carbonsål (100% carbon) kombineret med en fin blød gummisål (Mountain Race X), som griber godt fat i det løse underlag, når der skal løbes op ad bakkerne.  Overdelen er lavet af solid ”Helcor Abrasion” behandlet læder, der giver ekstra god holdbarhed. Skoene virker derfor meget robuste. Skoens robusthed går desværre udover vægten. Det er en noget tung sko, hvilket ikke er så fordelagtigt, når man skal af og løbe i den kommende crosssæson. På nedenstående billeder har jeg sammenlignet med to andre af mine sko (alle med samme klamper monteret) : Shimanos XC5 vejer ind på 328 gram, Rahpas crosssko vejer ind på 393 gram og endelig Lakes Supercross-sko som vejer ind på 414 gram. Se billederne.

 

 

 

 

 

Pasformen er lidt anderledes end andre cross- og MTB-sko, jeg har prøvet. Skoene er bredere i snuden, hvilket i teorien giver bedre komfort når der skal løbes med cyklen i cross. Den brede snude giver faktisk også en lidt bedre varme i skoene end sko, som sidder helt tæt på tæerne. Det er positivt. Desværre er skoen designet med en ”høj” pløs, som strammer, når man løber med cyklen. Det er selvfølgelig individuelt, hvordan sko passer. Det anbefales derfor, at man prøver denne sko hos en forhandler inden man køber den, da pasformen er lidt speciel ift. de fleste andre cykelsko.

Den høje pløs kan ses her.

Lake MX237 kommer med en slags skovle, som kan sættes på i stedet for de sædvanlige jernknopper, når der er dømt mudderfest. Det gør dog skoene svære at gå normalt i, når de er monteret. Så det er nok kun i løbs-sammenhæng med ekstreme mudderforhold, at det er interessant. Der kan også monteres normale jernknopper. Jeg har testet dem med skovle på og man står rigtig godt fast, når der skal løbes op ad bakkerne med cyklen.

Her monteret med cross-mudder-skovle, som virker godt.

Når man sidder på cyklen og kæmper er det tydeligt, at der ikke går mange watt til spilde. Energien overføres rigtig godt til pedalerne pga. den stive carbonsål. Skoen sidder også godt og stramt om foden, så skoen kan bruges til at vride cyklen rundt i sving og give rigtig god energioverførsel, når der skal gives gas. Så her er der mange point til skoene.

Værktøj til skoen, så der kan skiftes knopper.

Opsummeret kan man sige, at design, robusthed og god energioverførsel giver gode point, mens vægten og den høje pløs trækker ned. Vi giver ikke stjerner og lignende på Bikings, men man kan vel sige, at Lake MX237 placerer sig i en mellemposition. Der er bedre sko, men der er bestemt også dårligere sko. Til prisen som ligger på cirka 2.000 kr. havde jeg dog nok forventet en lidt lettere sko. Efter vintersæsonen 2019/20 vender vi tilbage med opdatering på skoene. Hvem ved – måske bliver jeg mere fan, som tiden går?

Kan købes her.

Læs mere her.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.