Den grimme ælling?

Disclaimer: Dette er ikke en teknisk gennemgang af Wahoo Elment (ja den staves sådan), men mest en test af design og brugeroplevelse. Wahoo beskriver selv glimrende alle de muligheder, der for at måle watt, puls og se forskellige pulszoner etc. Mulighederne er mange og sikkert dækkende for de fleste af os motionscykelister ude i det corona-ramte Danmark. 

I min tid med GPS-computere har jeg altid brugt Garmin som min følgesvend på spor, CX-løb, mtb-løb, grustons etc. Efter nogle lidt skuffende og irriterende/dårlige oplevelser med Garmin Edge 520 Plus (kunne ikke finde satelitterne, ville ikke synkronisere og ikke oprette forbindelse til min telefon) måtte det være på tide at kigge en anden vej.

På Bikings fik vi fået lov til at låne en Wahoo Elemnt til test. Det er ikke Wahoos nyeste, men den fås i øjeblikket til en ganske fornuftig pris (1299,-) og vil helt sikkert dække de flestes behov. Der er mulighed for at følge med i det sædvanlige: fart, gns. fart, tid, højdemetre, navigation efter downloaded rute, Live track, Strava Segmenter, sms/email notifikationer, watt/puls og meget mere.

 

 

 

 

 

Det basale er altså dækket og så kan du faktisk tilslutte dine Garmin-sensorer eller lignende, hvis du har nogle liggende fra en anden cykelcomputer. Den er kompatibel med mange forskellige mærker. Har selv testet med min egen puls-måler. Det virkede ganske upåklageligt.

 

 

 

 

 

 

Opsætning

Noget af det som har irriteret mig med Garmin, er selve opsætningen. Den er lidt bøvlet. Wahoo har valgt en lidt anden vej, hvor du sætter alting op via en app på din smartphone. Det er smart og fungerer rigtig godt. Man er meget hurtigt i gang. På app’en kan man vælge alle mulige indstilinger: downloade ruter, indstille puls-zoner, vægt, højde, watt, fra og tilvælge notifikationer etc. Her er det også muligt at styre de LED-lys, som findes ved siden af skærmen. Det lyser fx. rødt, hvis du kommer væk fra din rute, eller hvis du kigger uden for dine puls-zoner eller du kører under eller over din gns.hastighed. Hvis ikke du er til lysshow, mens du cykler, kan det også kobles fra ganske nemt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se mere her på Wahoos hjemmeside, da det tager alt for lang tid at remse alle mulighederne op:

Man kan med andre ord få flere timer til at gå med opsætninger af skærmbilleder, puls-zoner og LED lysshow, hvis man er til den slags

Montering på styret eller frempind

Som med Garmins modeller er der mulighed for at montere Elemnt på et beslag på styret eller på frempinden, hvilket kræver en meget lang frempind (hø hø), da Elemnt ikke lige frem er den mindste cykelcomputer på markedet. Hvilket bringer mig til Elemnt’s helt store problem nemlig designet!

Designet

Vores skønne og kloge læsere på Bikings har allerede givet en dom..den er ikke lirens, stod der fx i et Facebook-opslag. Jeg er helt enig. Det er et kluntet design og lidt tung. Fordelen er til gengæld, at knapperne i bunden af skærmen er nemme at bruge selv med handsker på. Det kan man desværre ikke sige om knapperne på siden. De er svære at bruge, når man sidder på cyklen. Her er klart plads til forbedring.

På tur med Wahoo Elemnt

Efter endt opsætning var der ikke andet at gøre end at hoppe op på cyklen. Det er blevet til en masse km på grus, pendling og de lokale mtb-spor. Knapperne på fronten er nemme at betjene selv med vinterhandsker og man kan hurtigt komme rundt mellem de forskellige visninger. Dvs. fart/tid/gns. hastighed, kort/rutevisningen og højdevisningen. Aprilvejret har også gjort det muligt at finde de tynde handsker frem. Det hjælper lidt på betjeningen via knapperne. Det er også nemt at læse indgående sms’er (hvis man altså gider det, når man nu endelig er kommet ud på cyklen!?!)

Knapperne på siden er som nævnt ikke helt så nemme at bruge særligt med handsker på. De giver dog mulighed for at ændre visningen af ens tur. Man kan udvide med de vinduer, man gerne vil læse om på turen og man kan gøre det helt simpelt ved fx kan at vælge fart og klokkeslet, hvis landskabet blot skal nydes uden alt for mange forstyrrelser. Hvis man vil udvide billedet/ens træningsdata, trykker man blot på sideknapperne og kan få alle mulige detaljer fx. kalorieforbrug, puls, tid, højdemetre.

Hvis man skal følge en rute bliver det desværre som i gamle dage. Det er s/h-skærm med en grim pil, som viser en vej. Her er Garmins farveskærm langt bedre og det er nemmere at se, hvornår man skal dreje. Jeg fandt dog frem til min destination uden et farvekort, men her bliver Wahoo altså slået af Garmin. Wahoo Elemnt henter dog nogle point hjem, når en rute skal overføres til cykelcomputeren. Det er lidt nemmere end hvad Garmin kan præstere. 

Andre Wahoo computere?

Ja Wahoo har to opdaterede computere: Roam og Bolt. Roam er til fuldpakke navigation og Bolt er med lidt mindre fokus på navigation og brug af App. Særlig Bolt er meget populær pga. aero-design og ikke mindst Peter Sagan, som bruger den til race. Se dem her. 

Idag handler det meste om integration til alle mulige app´s hvor du og andre kan følge dit cykelliv. Det kan Wahoo også, se blot her.

Bolt med aero-design

Det er rigtig smart hvis man bruger tid på at følge op på sine ture, enten det er “hvor har jeg kørt og vil jeg gerne udforske det område mere”, eller det “hvordan gik træningsprogrammet fra Trainin Peaks”. Komoot er en socialt orienteret App, hvor delelingen mere går på turen og de oplevelser (POI´S) du har set og oplevet undervejs. Den er virkelig populær i gravel- og bikepacking kredse. RidewithGPS, min egen favorit til turplanlægning og er virkelig god til optegning og planlægning af ruter du vil køre. Den byder på stort set alt kortmateriale til planlægningen og du kan swappe mellem dem under planlægningen. Ydermere har RidewithGPS også udvidet Appèn med planlægning on the fly, ligesom Komoot.

Konklusion

Hvis nu Garmin købte noget af Wahoos software og smed det ind i deres hardware. Det kunne godt blive den perfekte cykelcomputer: nem opsætning med et pænt design!

Jeg er meget begejstret for den funktionelle del af Wahoo Elemnt ift. opsætning via app på mobilen, men de kluntede knapper, størrelsen på computeren og det lidt for kedelige og uinspirerende design trækker ned. Jeg har også samtidigt haft mulighed for at bruge Garmins Edge 530 og må erkende, at jeg er mere til Garmin end til Wahoo, sådan som det ser ud nu. Til de nuværende priser skal der dog ikke være tvivl om, at man får meget for pengene, hvis man kan leve med designet.

Så nej – Wahoo Elemnt er desværre ikke den grimme ælling, som bliver en smuk svane ved at brug. Vi håber at få muligherd for at teste Wahoo Roam eller Bolt senere. De kan købes f.eks. her.

Hvad kan jeg ikke lide:

  • Designet
  • Størrelsen
  • Kortfunktionen
  • Knapperne på siden
  • Kortfunktion uden farve
  • Det er meget svært at læse nogle af funktionerne undervejs fx, hvis man vil skifte rute eller lignende.

Hvad kan jeg godt lide

  • Høj brugervenlighed via app og smartphone
  • Knapper på fronten
  • Batterilevetiden
Posted by:Esben Juste

Lige siden jeg fik min første Peugeot-racer i konfirmationsgave i slutningen af 1980erne, har jeg elsket at cykle. Midt i 1990erne opdagede jeg mtb og har siden nydt mange runder på spor over hele Danmark og nogle få gange i udlandet. Siden 2016 har cykelcross indtaget en speciel plads i mit bankende cykelhjerte. Vi ses derude!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *