Udvalget er stort med cykelhjelme, men det er svært at finde den helt rigtige. Siden foråret har jeg testet Scotts Vivo Plus og det er måske den hjelm jeg har været på udkig efter. Den er designet til MTB trail kategorien og udover at jeg personligt synes den ser super fed ud sidder den også perfekt på hovedet. Den er blevet min go-to hjelm, den perfekte all-rounder.

Af Frederik Mørkeberg Mikkelsen
Billeder af Frederik Mørkeberg Mikkelsen

attack mode og ud på sporene

Hjelmen er blevet testet i luften mellem hop på en masse danske mountainbike spor, i de Schweiziske alper og i hverdagstrafikken igennem Københavns gader.

Når man skal ud og finde en hjelm kan det helt klart anbefales, at man prøver den før man køber den. Det er jo en vigtig del af ens cykelgarderobe for sikkerheden og noget man kommer til at have på i timevis. Derfor er der nogle punkter som jeg især er på udkig efter og de første 3 herunder skal alle opfyldes før det er en hjelm jeg får brugt:

  1. Komfort – man skal køre med hjelmen i timer når man er ude cyklen, så jo mindre man mærker man har den på jo bedre.
  2. Sikkerhed – hvis uheldet er ude, vil man gerne være bedst muligt beskyttet. Det er et dumt sted at spare.
  3. Udseende – det kan godt være en hjelm er sikker og er behagelig, men hvis den ikke ser godt ud, køber man nok en anden
  4. Funktioner – de fleste hjelme i dag er pakket med teknologi for at øge komforten eller at give ekstra muligheder såsom fastgøre actionkamera
bagsiden af hjelmen
Bagsiden på hjelmen har nogle store huller til at skabe ventilationskanaler for at få den varme luft ud.

Komfort

Førstehåndsindtrykket med Vivo Plus hjelmen er rigtig godt. Den føles bekvem og let. Når man spænder justeringshjulet på bagsiden strammer hjelmen perfekt om ens hovedform og trykker ikke nogle steder på hovedet. Den sidder uden at være spændt til bristepunktet solidt på hovedet og rykker ikke rundt på hovedet, hvis man headbanger med hovedet som en forsanger i et heavy metal band.

Scott Vivo Plus – fronten af hjelmen
Store ventilationshuller gør hjelmen behagelig selv i varme temperaturer

Der er 17 store ventilationshuller i hjelmen som skaber en god køling og behagelig selv i de plus 30 grader der har været her i slutningen af testen. En vigtig detalje er at skyggen på hjelmen ikke dækker for nogle ventilationshuller, hvilket andre hjelme nogle gange gør i større eller mindre grad. Jeg modtog hjelmen i starten af februar og fik i den forbindelse også afprøvet den i de kolde vinter måneder, men mærkede ikke at den gode ventilation skabte for meget kulde.

hjelmen i Schweiz
Hjelmen blev også testet i de schweiziske alper

Nakkeremmen kan indstilles i tre forskellige højder så man er sikker på den spænder helt nede om baghovedet, så den ikke rykker sig rundt under kørsel. De 3 justeringsmuligheder ligger inde under MIPS beskyttelsessystemet og er måske lidt sværere at komme til end andre hjelme. Det er dog kun noget man skal justere en gang og tager ikke mange ekstra sekunder.

Spændet ved øret lukkes med en klips, så den ikke bevæger sig efter den er sat fast. Det er et stort plus, for jeg har kørt med flere hjelme, hvor spændet bare holder sammen på stropperne og at det derfor kan rykke sig rundt når man kører rundt på sporene eller hænger sin hjelm op efter en lang dag i sadlen.

Scott Vivo Plus Justeringsskrue
Justeringsskruen på bagsiden er af høj kvalitet og let at justere med en hånd

Funktioner

Forskellen på de konkurrence orienterede XC hjelme og de mere trail/enduro orienterede hjelme er udover mere beskyttelse på trail/enduro hjelmene, at de har en skygge fortil. Jeg synes at sådan en skygge på en hjelm får hjelmen til at se federe ud. På Vivo Plus hjelmen er der nok en af de mindste skygger jeg har set på en hjelm. Den skygger dog stadig for solen eller tager det værste af regnen. Skyggen har to indstillingsmuligheder. Oppe og nede. Den justerer dog kun i 2 cm, så selvom Scott siger der er plads til at placere sine goggles under skyggen, vil jeg nu ikke sige det kommer til at sidde optimalt. Jeg kører dog personligt ikke med goggles med en half shell hjelm og kun med fullface hjelme generalt.

Dog er skyggen lavet solidt og det er vigtigt at understrege. Der er ikke noget være end en skygge der er blød og flytter sig rundt bare ved et blødt tryk. Denne skygge har et dejligt ‘klik’ når den skifter position og plastiken er lavet af hård nok plastik til ikke at føles skrøbelig.

Scott Vivo Plus med goggles
Der var fin plads til at have goggles på. Men skyggen kunne ikke gå langt nok op til at sætte dem på hjelmen.

Hjelmens form og inderside

Hjelmens yderskal har ekstra dækkning over ørene og i bagsiden for mere beskyttelse. Det giver god mening, da hjelmen også er beregnet til trail kategorien af ryttere. Det er en letvægter for trail kategorien, men kan dog ikke måle sig med de mere XC og konkurrence orienterede hjelme. Til gengæld er det en af de pæneste hjelme jeg har set længe.

De svedabsorberende puder i hjelmen sider alle sammen, så de er lette altid at placere korrekt og lette at tage ud og vaske. Man kan også bestille en ny pude hos sin Scott forhandler eller finde det online.

toppen af hjelmen
Der er plads til at lime et beslag til et actionkamera på toppen af hjelmen. Scott har desværre ikke selv lavet en integrereret løsning til denne hjelm.

Der er desværre ikke nogle beslag til at sætte et actionkamera på sin hjelm. Dog flader hjelmen ud og har ikke nogle huller på toppen, så det ville være et oplagt sted at klistre et mount på (dog lidt synd for den flotte hjelm). Personligt er det meget sjældent jeg kører med kamera på hovedet og hvis jeg gør har jeg en anden hjelm til det.

hjelmen testes på mtb spor
Testet på lækre spor og i den dejlige sommervarme!

Sikkerhed

Et rigtig vigtigt punkt for en hjelm er sikkerheden. Denne hjelm kommer med MIPS systemet. Det står for Multi-directional Impact Protection System. Man kan læse mere om systemet her. Systemet er udviklet for at give bedre beskyttelse af hjernen, da indersiden af hjelmen roterer i samme retning, som den man lander med. Det beskytter sammen med EPS skum ved et fald på hovedet. Skummet trykker sig sammen ved et fald og fjerner noget af energien fra en kollision og det er samtidig et materiale der holder godt over tid. Husk dog altid, at man skal købe ny hjelm, hvis man har et hårdt fald på hovedet.

MIPS roterings beskyttelse
Indbygget MIPS beskyttelse i hjelmen, som kan være redningen af hjernen

Forsikringsselskabet Folksam fra Sverige lavede en større test af sikkerheden af 26 forskellige hjelme og Scott Vivo Plus hjelmen sikrede sig en 4. plads og var én af kun otte hjelme der blev anbefalet. Man kan læse testresultaterne her.

resultater fra folksams hjelm test
Resultater fra Folksams hjelm test.
indersiden af hjelmen
Man kan se MIPS indlægget med de gule prikker og streger. Det ligger som bevægeligt lag mellem ydersiden af hjelmen og dit hoved.

Konklusion

Scott Vivo Plus er perfekt til danske forhold og trail kategorien. Det er blevet min go-to hjelm. Super behagelig. Let op hovedet. Ser skidegodt ud. Sikkerheden er i top. Den er min fortrukne hjelm og har overtaget både turen til arbejdet og træningsturene både ind- og udenlands. Jeg vil klart anbefale denne hjelm og den kommer også til en rigtig fin pris på 999 kr. vejl. udsalgspris.

hjelmen på en rytter

Fordele

  • Sidder godt på hovedet og føles let
  • Høj sikkerhed (kommer med MIPS)
  • God pris – du får en super hjelm til prisen
  • Ser skide godt ud (og kommer i mange forskellige farver)

Ulemper

  • Intet integreret mount til at sætte actionkamera eller lygte på
Farvevalg på hjelm
Stort udvalg af farver på Scott Vivo Plus hjelmen

hjelm på træstub

Detaljer om Vivo Plus

Vejl. udsalgspris: 999 kr.

Fås i 6 forskellige farver (nightfall blue er blevet testet)

Vægt: 320g (Vejet hjemme til 335g størrelse M)

Læs mere om hjelmen her

Hjelmen er modtaget af SCOTT SPORTS Denmark A/S til test. 

Posted by:Frederik Mørkeberg Mikkelsen

Mit navn er Frederik og jeg er 26 år gammel. Jeg har en lang historik med cyklen som centrum i mit univers. Mit hovedfokus er enduro og at have det sjovt på cyklen. Jeg er tidligere landsholdsrytter i mountainbike og tidligere Danmarksmester i XCM U19 tilbage i 2011. De sidste 3 år har jeg været bosiddende i Schweiz, hvor afhængigheden for at erobre bjergene nedad tog fart. At opsumere mine mål indenfor cykling er det flow, progression og teknik. Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *