Hvis man nogensinde har kørt med et par tykke vinterhandsker og skulle køre nogle tekniske spor, kender man følelsen af manglende føling og styring af styret. Det kan ligefrem føles farligt og det er især vigtigt i enduro kategorien der består af spor med svære forhindringer som skal forceres med snilde og præcision. Derfor er netop gode handsker med god kontakt til styret vigtige! Så vigtige, at der er op til flere downhill ryttere der sværger til, at køre uden handsker. Jeg er dog af den opfattelse, at hvis man bruger de rigtige handsker ikke behøver at løbe den risiko.

Af Frederik Mørkeberg Mikkelsen
Billeder af Frederik Mørkeberg Mikkelsen

handskerne testet i sit rette element, i bjergene.
Humøret er højt i bjergene! Her blev handskerne testet i sit rette element.

Scott har produceret et par handsker, som har en masse indbyggede funktioner og fede detaljer. Det er helt klart nogle handsker beregnet til at være mest mulig i ét med cyklen. Netop derfor vil jeg starte med at skrive om indersiden af handskerne.

indersiden af handskerne
Direkte kontakt mellem håndfladen og styret hjulpet af silikonebelægning på de vigtigste fingre.

Komfort

Tyndt og direkte greb til styret

Indersiden er lavet i ét stykke stof og som er tyndt med lufthuller i håndfladerne og på fingrene. Der er lavet striber med silikone belægning på tommelfingeren, pegefingeren, langefingeren og en smule af håndfladen for at give ekstra greb på de 4 vigtigste fingre på styret. Én tiltænkt fingeren på bremsen og to på fingrene om styret og et for at give godt greb med ydersiden af håndfladen. Det virker rigtig godt og giver god fornemmelse af direkte kontakt mellem din hånd og styret, som jeg synes er det vigtigste for handsker. Jeg kan godt finde på at køre med sommerhandsker om vinteren på sporene og have vinterhandsker med i baglommen til hjemturen, fordi det er så vigtigt at have god føling med cyklen på styret.

toppen af handskerne
Toppen af handskerne har lidt flere elementer. Bemærk at der ved fingerledene er lavet en flexzone, så de ikke folder når man griber om styret.

Mere beskyttende og holder på varmen

Ydersiden af handskerne er dog mere udrustede og består af flere forskellige stykker stof. Blandt andet et slags neopren materiale ved knoerne og omkring håndledet. Det er mere vindafvisende end det andet mere normale stof og holder bedre på varmen. Ved fingreledene er stoffet skilt ad med et mere elastisk materiale imellem, så man let kan bøje fingrene og at stoffet ikke giver folder. Derudover har tommelfingeren fået sit slags stof på oversiden, så man fx kan tørre næsen af. De mange forskellige slags stof giver dog en masse overlapninger med syninger. Scott har ikke brugt den tyndeste tråd, overlapningerne er relativt store og stoffet er ikke det blødeste. Det gør at man let kan få mærker, hvis handsken sidder stramt. Det er ikke et problem, men gør man skal være lidt påpasselig med valget af størrelse handsker. Dog holder syningerne en del bedre end de handsker jeg har kørt med tynd tråd. Det er vigtigt at understrege det er nogle lidt mere robuste handsker.

Da de er lidt vindafvisende og ikke er så tynde kan handskerne godt blive lidt varme. Det er helt klart et plus til forårs- og efterårsvejret, men på de helt varme sommerdage er de hurtigt for varme.

handskerne når de holder på styret
Her kan man se at neopren-delen af handskerne netop er sat hvor vinden rammer mest for at man holder varmen bedre.

Små i størrelsen

Det er ligesom med alle andre beklædningsgenstande, det kan være svært at finde den rigtige størrelse. Her skal det siges, at Scott Enduro LF er små i størrelsen.

Jeg bruger normalt en størrelse large i handsker og har en lille smule plads til gode. Disse handsker passer kun med nød og næppe og over længere ture kan syningerne godt give lidt mærker. Jeg vil anbefale man prøver handskerne, så man finder den rigtige størrelse.

indersiden af handskerne
Hvis man kigger på spidsen af pege- og tommelfingeren kan man se tynd sølvgrå tråd syet ind. Den gør det muligt at bruge touchscreens på smartphones.

Funktioner

Touch skærm venlig

Selvom det bare er et par handsker er der alligevel gemt nogle ekstra fede detaljer. Blandt andet er der syet en speciel tråd ind i pege- og tommelfingeren, så man på sporet kan tage det perfekte Instagram billede uden at skulle bøvle med at tage handskerne af. Det virker ikke ligeså godt som uden handsker, men det gør det bestemt muligt. Det synes jeg er en fed detalje og tit noget der irriterer, hvis hurtigt skal få taget et billede inden ens kammerat suser forbi.

begge handsker på ned langs benene

Lette at stramme om håndledet

Handskerne strammes om håndledet med en velcrolukning. Der er delte meninger om en elastik eller velcro er vejen frem. Jeg er selv i tvivl, hvad jeg fortrækker, men en velcrolukning bliver ikke slap og kan altid tilpasses efter hvordan man vil have det. Man ser mange ryttere stramme sine sko inden et det går løs til et løb, det er også ret fedt at kunne med et par handsker. Handskerne er blevet vasket utalige gange og det har ikke gjort noget ved velcroen.

Minimalistisk inderside

handskerne på i bjergene
Handskerne på i bjergene i Østrig med kig til Schweiz. Her inden jeg havde bemærket jeg kunne tage billeder uden at tage handskerne af 😉

Indersiden af handsker er som nævnt tidligere i den minimaliske retning uden gel eller absorberingsmateriale. Jeg er stor fan af manglen på dette som jeg har været inde på overfor. Handsken er til den løbs- og præcisionsorienterede. Jeg har haft handskerne med til Sverige, Østrig og Schweiz i løbet af sæsonen på lange dagsture på svære og lange nedkørsler. Selvfølgelig ville man kunne finde mere behagelig handsker, men det jeg synes er vigtigst på tekniske spor er hvor meget man kan blive i ét med cyklen. Det giver kombinationen af tyndt stof og silikonebelægningen.

Næsen løber…

En anden detalje, som man ikke tror man har brug for er tommelfingerens materiale, som er lavet til at tørre næsen i. De fleste ville sige at man kan tørre sin næse af i hvad som helst, men det er nu bedre når det er lavet til det. Prøv det selv.

indersiden af handskerne, de ser fede ud
Det er nogle gennemtænkte handsker og de ser også fede ud.

Konklusion

Scott har lavet et par gode handsker som overordet set er rigtig gode. Det der gør de her handsker virkelig fede er kombinationen med tynd inderside og tykkere yderside. Det er lidt det bedste fra begge verdener. Det er nemlig tit jeg har kørt med sommer handsker hele året for at få den fede følelse af direkte greb på styret, men har så kæmpet med kolde fingre. Indersiden med super greb på styret og ydersiden lidt tykkere og mere vindafvisende for at holde på varmen og ikke nedkøle fingrene når man brager afsted.

Det kan dog på gode sommerdage blive lidt for varmt, da de ikke har så god udluftning på toppen. På sådanne dage ville jeg vælge en direkte sommerhandske. Men disse handsker er jo også designet til enduro ryttere og der giver disse lidt mere beskyttelse på oversiden i forhold til normale handsker.

flyvende i luften på cyklen
Det er i sådanne situationer man gerne vil kunne stole på grebet på styret

Syningerne er større og overlapningerne af stofmaterialerne er tykkere end mere minimalistiske handsker, hvilket godt kan give nogle mærker, hvis man godt kan lide stramme handsker.

Vær opmærksom på de er lidt små i størrelsen, så det giver god mening at prøve dem før man køber dem.

Forbedringsidé

Hvis jeg skulle give en forbedringsidé til disse handsker ville jeg lave en silikone belægning på indensiden af de samme tre fingre, der har silikone belægning på ydersiden. Det har jeg set hos et konkurrerende mærke og det giver lige lidt ekstra i forhold til grebet og at føle sig i ét med handskerne.

handsker i brug
Meget kan man sige om handskerne, men stilen er nu ret cool.

Fordele

+ Godt greb på styret på grund af det tynde stof og silikone belægning

+ Pege- og tommelfinger kan bruges på en touchscreen

+ Velcrolukning gør det let at tilpasse, hvor stramt de sidder om håndledet

Ulemper

Syningerne på toppen er lidt ekstra tykke og kan give mærker

For varm til høje temperaturer

Farver på handskerne
Den testede model var 2020 modellen. Det her er de nye farver for næste år.

Detaljer om handskerne

Vejl. udsalgspris: 349 kr.

Fås i 3 forskellige farver

Læs mere om handskerne her

Handskerne er modtaget af SCOTT SPORTS Denmark A/S til test. 

 

 

Posted by:Frederik Mørkeberg Mikkelsen

Mit navn er Frederik og jeg er 26 år gammel. Jeg har en lang historik med cyklen som centrum i mit univers. Mit hovedfokus er enduro og at have det sjovt på cyklen. Jeg er tidligere landsholdsrytter i mountainbike og tidligere Danmarksmester i XCM U19 tilbage i 2011. De sidste 3 år har jeg været bosiddende i Schweiz, hvor afhængigheden for at erobre bjergene nedad tog fart. At opsumere mine mål indenfor cykling er det flow, progression og teknik. Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.