Som forbrugere idag skal vi tage en masse hensyn og overvejelser, eller skal vi bare shoppe løs som vi altid har gjort?

Det er meget individuelt, men trenden går helt klart i retning af bæredygtighed, hvad det så end måtte betyde? Hvad lægger du og jeg i “(b)æredygtighed”, hvordan lever vi vores liv og tænker på de kommende generationer? Hvilke brands tænker vi umiddelbart på når man siger “grøn, økologisk, bæredygtig, klimavenlig osv.”?

Velocio

Tøj mærket Velocio er fra New England; den nordøstlige region af USA og et område vi som europæere, kulturelt lettest kan genkende. Men kan vi også genkende de værdier i bæredygtighed som Velocio har valgt? 1% For the Planet, The conservation Alliance, deres Unity Project; ACLU, World Bicycle Relief, the Human Rights Campaign, Amnesty International, RAICES, and the National Alliance on Mental Illness?

Direkte til test af tøjet? Kør mobilskærmen op med fingeren!

Det var kun Amnesty International og World Bicycle Relief jeg kendte til og derfor var det ikke let for mig, kognitivt, at købe ind på deres værdier. Der måttes læses op på de forskellige ting. Videoerne herunder fortæller ganske fint om en af Velocios donationer til bæredygtighed. Det kan være svært for et brand at navigere i følelser og man kan let komme galt afsted og blive stemplet. Det er en flot video og jeg blev da lidt varm om hjertet.

Stiftet i 2014 er Velocio ung og relativt ukendt på vores breddegrader. I USA er Velocio mere kendt for bl.a. deres involvering i Velocio-SRAMs prohold for kvinder og gennem det, det stærke udviklingsarbejde Velocio har lagt i at lave kvindespecifikt cykeltøj. Nu har Velocio etableret et europæisk kontor og distribution, med bl.a. to kendte kvinder i spidsen for deres marketing; Friederike Buckenlei, Head of Europe og Line Marie Gulliksen, Regional Marketing Coordinator; begge med stor erfaring i branchen.

DESIGN, RESPONSIBILITY, CULTURE

Unity 2020 jersey

Velocio – tøjet vi tester.

Gennem Line aftalte vi kollektionen til test og jeg lagde vægt på tøj til den typiske danske vinter; 0-10 grader, vådt og blæsende. Tøjet skulle modstå alt det, samt kaste lidt lys og glæde over det grå landskab. Så udover fokus på tekniske egenskaber, som åndbarhed, vandtætte overflader, varme- og svedtransport, så måtte farverne godt lyse lidt op i landskabet. Kollektionen er ikke stor, men heller ikke lille, så valgene var relativt lette. Hjemmesiden er let at navigere i og temaerne brugbare; Alpha System  / Deep winter til de kolde og våde vintre var helt oplagt. Samlet blev det til;  Signature Softshell Jacket, Zero+ Longbibs tight, Alpha Gloves, Alpha Long Sleeve, 210 Merino Long sleeve, Winter Wool Sock og Zero+ Bootie.

Softshell jakken med Alpha Jakken som baselayer. Perfekt til minus 1 grad til plus 2-3 stykker og sikkert også koldere.

Testen.

Gennem november og december er især Signature Softshell jakken, Zero+ Longbibs, Alpha Long Sleeve og Alpha Gloves blevet brugt mange gange. 210 Merino Long Sleeve er rigtig lækker og den har jeg også brugt til hverdag. Vejret har været mellem minus 1 og plus 10 grader, vådt og til tider blæsende.

210 Merino Long Sleeve, som er et lækkert baselayer, men også godt og flot til hverdagen. Den er opbygget i flere lag tekstiler, med merino inderst; blødt og lækkert på kroppen.

Hold nu op hvor det blæste den dag ude ved vindmøllerne!!

Signature Softshell

Jakken er “efterårsgul”, Velocio kalder den Yukon, og den efterlader et smukt indtryk. Efter ca. 20 vask holder den farven og tilsyneladende også DWR coatingen. DWR coating er et vandafvisende lag jakken er behandlet med og som ikke forhindrer åndbarheden. Netop de to ting; vandafvisning og åndbarheden er de to helt store plusser ved jakken. Jeg spurgte Velocio hvor længe DWR coatingen vil holde, før jakken skal genbehandles, og de svarede; “følg vaskeanvisningen, så forventelig flere år, afhængig af brug”.

Genbehandling af DWR er let og en DWR-spray kan købes flere steder på nettet. Efter vask kan du teste om vandet perler af på jakken, gør det ikke det, så overvej en genbehandling.

Efterårsfarver, det kan vi alle lide. Zero+ longbibs og Signature Softshell jakken.

Åndbarheden og vindtætheden er opnået via flere lag, med en membran i midten, ºeVent® Fabrics.. Yderste lag er behandlet med DWR og midterlaget holder vinden ude. Inderst er jakken isoleret med Primaloft som reflekterer kropsvarmen, men slipper fugten igennem. Varmejusteringen skal du således opnå ved, at vælge inderste lag på kroppen; baselayer, og der har jeg varieret mellem Alpha Jakken og 210 Merino Long Sleeve. Alpha til de kolde dage og 210 Merino til resten.

Jakkens pasform er god og Velocio går op i at lave tøj der passer til kroppen, mens man cykler. Såldes er både arme formsyede og jakken er længere bagtil end foran. Et par andre fine features ved jakken er: Lommerne er gode at komme i on the fly og der er plads nok. Lynlåsen er kraftig og god og den kan også lynes op nedefra. Den lille brystlomme er café-smart; den gør det let at få fat i husnøglen og kreditkortet, og får ikke jakken til at ligne en cargo-ting.

Softshell jakken er en virkelig god vinterjakke og kan anbefales til alle typer vintervejr.

Efter to månedres brug og mange vask holder den stadig farven flot. Der er ingen synlig slid på syninger; i ærmeåbninger og i nakken, to steder det først ses. Om jakken holder 1-2 år, ja det vender vi tilbage til om et års tid. Til kr. 2.098,00 er den ikke billig, men heller ikke så dyr, som visse GORE-TEX Active jakker der leverer samme ydelser.

Størrelser

Velocio har nogle fine size guides; ret afgørende for et brand som sælger meget online. Normalt bruger jeg M i alle dele, men her blev jeg lidt i tvivl, men size guiden er smart, idet den anviser et interval baseret på din højde og kropsvægt. Så jeg valgte small i alle dele, undtagen jakken, som jeg skulle bære udenpå Alpha Long sleeve baselayer/jakken. Alt passede perfekt.

Vægt 71 kg, højde 180 cm, så det blev Small, bortset fra jakken som skulle have plads til Alpha Jakken som baselayer.

Zero+  long bibs.

For de fleste er det overkroppen som skal varmereguleres, dernæst hænder og fødder, og kun sjældent fryser man på benene, da de konstant arbejder under cykling. Så hvorfor avancerede og særligt isolerende long bibs kan man spørge? Vind og vand kan gøre selv hårdtarbejdende lår kolde og øge risikoen for skader og nedsat træningseffektivitet. Derfor er lange vinterbukser med f.eks. vindfront og vandafvisende DWR coatings blevet populære. Velocio´s Zero+ bibs har gjort det fremragende under testen og med den store strækevne sidder de som malet på.

Velocio har gjort meget ud af deres chamois / pude og den i bib´en er også rigtig god.

Vinden tager den vindtætte front sig af og kulde bagpå reduceres med Thermoroubaix; et stof mange bruger til vinterbibs. Bukserne er forsynet med stropper til under fødderne, noget jeg ikke er tilhænger af, da de skal sidde perfekt for ikke at klumpe i skoen under bevægelse. Det har de heldigvis ikke gjort. Bukser med almindelig benåbning, kan føres udover vinterstøvlen/skoovertrækket og dermed lede vand udover støvlen/skoovertrækket, så det ikke kommer ned i skoen, et krav for at undgå våde og kolde fødder.

Bagsiden er forsynet med kraftige reflekser nederst, samt stropper under fødderne.

Zero+ er en rigtig fin vinterbib og især strækevnen, puden og varmen er tre plusser. Til kr. 1.849,00 passer prisen godt ift. hvad bib´en  leverer og andre lignende bibs.

 

Alpha Jakken

Alpha kan bruges som jakke og som baselayer. Jeg har kun brugt den som baselayer og kun til de koldeste dage; minus 1 til ca. 2-3 grader. Jakken er lavet af Polartec® Alpha® Direct i fronten og 210 Merino på ryggen og i siderne. Den isolerer helt fantastisk og fjerner også sved effektivt fra kroppen; de to vigtigste egenskaber ved et baselayer. Der er kun de to zoner; for og bag, og på den måde er jakken ikke meget teknisk opbygget. Den virker godt, er behagelig og på en god solrig vinterdag, skal den prøves af som jakke. Prisen er høj som baselayer, men måske okay, hvis den kan bruges som både baselayer, jakke og fritidstøj – og så er Polartec® Alpha® ikke et billigt tekstil. . Kr. 1.351,00.

Alpha handsker

En vigtig Velocio-brik i at holde vintervarmen. Der er ikke noget værre end kolde fingre, der hverken kan bremse eller skifte gear. Det løser Alpha handsken virkelig godt, dog kun testet ned til minus 1 grad foreløbig. Handsken er flot i den olivengrønne farve og fås også i en Fire Red, hvis de skal ses lidt mere. Pasformen er der gjort meget ud af og med Polartec®Alpha® isolering, er handsken dejlig varm.

Den er åndbar og med DWR coating også vandafvisende. Jeg har vasket den flere gange på 30 grader og centrifugeret på 400 og de holder stadig både DWR, form og farve. Der er ikke så mange tekniske detaljer og der er ikke finger touch til smartphonen. Det er på en måde befriende enkelt og betyder, at jeg kun stopper op og tager de mest nødvendige fotos fra cykelturen. Kr. 823,00 er vel ok for en teknisk god og varm handske?

Samlet indtryk

Disse fire dele har jeg haft meget glæde af på vinterens træningsture. De passer perfekt til den danske vinter og især softshell jakken kan varmt anbefales. Alpha systemet er godt og baseret på Polartec® Alpha® og Velocio´s rigtig gode pasform og strækevner bør Alpha jakken, Alpha handskerne og Zero+ bibs også være købskandidater, når du skal afsøge markedet. De øvrige tøjstykker; 210 Merion trøjen har jeg mest brugt til hverdag, da den er flot og neutral, merinould sokkerne er som alle andre uldsokker, velegnet til vinterbrug og skoovertrækkene har jeg ikke fået brugt endnu, da de er til racesko/vinterstøvler, hvilket jeg ikke kører med om vinteren. De må prøves senere.

Andet godt fra Velocio

Af øvrige Velocio vinter tøjstykker kan jeg anbefale du ser på følgende: Zero Cycling Cap, Ultra Light Rain Jacket, Thermal Bibs og Signature Softshell Vest. Når foråret nærmer sig er der hele forårskollektionen, men mon ikke der også dukker nye ting op?

Tak fordi i læste med så langt og god tur derude. Mvh Henrik

Bikings modtager ikke betaling for artikler som denne.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.