Af Gert Caspersen

 

Fra Elite har vi haft fornøjelsen af, at prøvekøre deres bud på en “rulletræner”, som kan fungere sammen med div. app.s, software, computere og tablets.

Således kan deres træner kommunikere trådløst med disse via enten Bluetooth eller ANT+ protokollerne. Udover Elite.s eget bud på deres E-training, som er gratis de første 12 måneder, så er enheden kompatibel med bl.a. Zwift, Trainerroad, Rouvy, RGT, Fullgaz, Bkool, m. fl..

Lad os lige starte med at fortælle, at forskellen mellem en sådan træner – rulletræner – og de mere kendte trænere, hvor du sætter baghjulet op i et fastmonteret nav/kassettesystem er, at du her ikke sidder fastlåst i en bestemt position, men at du faktisk selv skal holde balancen og som følge heraf, også har en mere reel følelse af at cykle som i den virkelige verden.

Du er med denne enhed ikke afhængig af div. akselsystemer eller om kassettebodyen passer til det gearsystem du kører på. Det eneste du skal gøre efter at du har pakket enheden ud, er at justere afstanden mellem ruller ifh.t hvor lang akselafstand du har på den cykel, som du vil bruge, når du vil køre på rullerne.

Skalaen hvor man justerer enheden i forhold til cyklens akselafstand.

Når dette er gjort sikrer du dig, at de 2 gummibånd sidder korrekt monteret på rullerne og herefter folder du enheden ud tilslutter enheden til EL via den medfølgende lille transformer.

Da du jo sidder ovenpå rullerne, vil cyklen selvfølgelig være hævet ca. 15 – 20 cm over gulvhøjde og herfor skal du umiddelbart svinge benet højere op i luften for at komme på cyklen. Her har Elite dog været forudseende, da de har monteret et foldbart “Trinbræt”, som hjælper i forbindelse med af og påstigning af enheden.

Det sammenklappelige skridsikre trinbræt på venstre side af træneren

 

Lidt facts:

 • Kommunikation via ANT+™ (FE-C, Power, fart & kadence) og Bluetooth (FTMS, Power og fart & kadence).
 • Interaktiv rulletræner med 2 stk. 2,7 kg. tunge elektromagnetiske drivruller.
 • Simulering af stigningsprocent op til 7 %.
 • Poweroutput: Max 1.350 Watt
 • Kontroleres via: Smartphone, tablet, cykel computer, sports ure, Windows og Mac. Computer ANT+™ og/eller Bluetooth
 • Software kompatibel med de fleste cykeltræningsplatforme.
 • Størrelse i sammenfoldet tilstand: 360 x 1255 x 204 mm
 • Vejer 19,2 kg.
 • Kompatibel med flere forskellige cykeltyper, race, gravel, cross og MTB.
Elite Nero i udslået tilstand.

Ibrugtagning:

Efter parring med den software, som du ønsker at anvende, så er det “bare” at hoppe op på cyklen og drøne derud af. Hmmm – ikke helt rigtigt. Selvom ruller er udformet på en måde, som sikrer at du ikke bare lige ruller ud til siden af rullefeltet, så skal man lige lære at holde balancen og her huske på, at det er jo inertien i hjulene, som gør at du kan holde balancen med mindre man er akrobat. Det kræver lidt øvelse at få en god balance på cyklen og her er det vigtigt, at man:

 1. Sætter hjulene/cyklen op i en vis hastighed for at få noget inerti i hjulene.
 2. Kigger frem på et fixpunkt foran dig og ikke kigger ned på selve rullen
 3. Holder gang i cyklen og ikke bare kører friløb

Når disse punkter huskes, så får man en fin fornemmelse for at cykle og ifht. ex. andre direkte drev trænere, som jeg har testet, så mærker man hurtigt, at man får brugt en del andre muskelgrupper, end det som man gør, når man kører direkte drev trænere. Du skal som sagt selv holde balancen, men det at du bevæger dig mere på cyklen gør også, at dine muskelgrupper bliver aktiveret på en anden måde. Videre vil du også bemærke, at du får en noget anden fornemmelse i rundheden i dit tråd. Det føles en del bedre end på direkte drev trænere. Faktisk hævder Elite, at rundheden i trådet er 1200 gange bedre end på konventionelle trænere.

Vil dog råde dig til, at hvis det er første gang du sætter dig op på et sæt ruller, at du enten har en form for støttestativ ved siden af din cykel, eller du har en ven til at stå bagved dig, så han kan sørge for at hjælpe dig med at holde balancen.

Når først du har fået den “rigtige fornemmelse” af at have god balance på cyklen, vil du hurtigt føle dig godt til rette og kan påbegynde mere struktureret træning. Du kan også forsigtigt begynde at rejse dig op på cyklen og lave nogle antrit. Når du prøver antrit vil du bemærke trænerens floatingsystem, som gør, at hele træneren kan bevæge sig lidt frem og tilbage ifbm., at du laver accelerationer.

Følelsen af stigningsprocenterne på ex. Zwift, var for mig ikke helt de samme som på en direkte drevet træner. Således kom belastningen med nogen forsinkelse og jeg fik heller ikke rigtig fornemmelsen af, at køre op ad stigninger med mindre stigningsprocenten kom  over 5 % på Zwift. Jeg havde forinden sikret mig, at enheden var forsynet med den seneste firmware.***

Nem at opdatere firmwaren med Elite.s App.

Det føltes mere som om at belastningen mest kom i form af, at man kunne se at hastigheden på Zwift faldt, mens belastningen på kranksættet mere eller mindre var den samme. Lidt som med de første Tacx Imagic elektromagnetiske trænere.  En anden ting man skal være yderst opmærksom på når man kører Zwift er at undlade at forsøge at “supertucke” (køre i friløb ned ad bakkerne), da der ikke er noget medløb på træneren. Gør du dette går hjulene i stå og du mister balancen.

En vanskelig ting at gøre er at lægge ex. håndklæder eller lign. på dele af træneren eller under denne mens man træner for at kunne absorbere sved og det må man blot “leve” med. Efter endt træning, er det forholdsvis let at pakke den sammen omend den stadig fylder en del.

Lidt opsummering af plusser: 

 • God følelse af “rigtig” at cykle.
 • Ikke så hurtigt øm i rumpetten
 • Nem opsætning / konfiguration med Zwift og andre platforme.
 • God manual/vejledning.
 • Nem tilgang – Det er bare at smide cyklen op på rullerne og så køre.
 • Kan bruges uden strøm, men virker så kun som rulletræner.
 • Fin App og nem at firmware opdatere.

Og det lidt negative:

 • Kræver tilvænning ifht. at holde balancen.
 • Ikke mulighed for friløb – supertuck.
 • Belastningen føles ikke reel på stigninger – først over 5 %
 • Fylder en del – selv i sammenklappet tilstand og vanskelig at transportere.
 • Svær at lave stående max spurt – føles ikke sikkert.
 • Vanskeligt at lægge svedabsorberende ting under træneren – håndklæder etc.
 • Strøm nødvendig for at kunne fungere som SMART træner.

Prisen på Elite Nero er vejl. kr. 5.999,- En pris som nok er fair, men som også skal konkurrere med div. fastnavs trænere i ca. samme prissegment. Er du på udkig efter en anderledes træner og som giver belastning af flere muskelgrupper, samt forbedrer rundheden i dit tråd, så er den bestemt en mulighed. Du vil kunne flere oplysninger om produktet her.

 

***Vi er efterfølgende af Elite blevet gjort opmærksomme på, at årsagen til den lidt underlige manglende fornemmelse af at ikke at kunne føle stigninger før end disse oversteg 5 % på Zwift, formentlig skyldes, at vi har kalibrerert via Zwift og ikke med Elite.s egen kalibreringssoftware via deres App.

Posted by:Gert Caspersen

Jeg har været aktiv sportsmand hele livet. Har gennem de sidste 30 år deltaget i et utal af lange motionsløb i både Danmark og udlandet. I de senere har jeg også på licens niveau deltaget i banecykling og har bl.a. deltaget i Hold VM på bane med en bronzemedalje, som bedste resultat. Således stor erfaring inden for div. landevejs motionsløb og Grand Fondos i udlandet. Har også fungeret som guide og rejsearrangør af cykelture gennem mere end 25 år. Tidl. skribent på Cykel-Motion Danmark fra 1996 og frem til bladet lukkede her i år. Min passion er Grand Fondos i Italien og Frankrig, samt gadgets til cykling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.