Bæredygtigt, klimavenligt, miljørigtigt osv. Jeg er ikke ekspert men ved fra seneste McKinsey rapport, at de ord betyder mere og mere når vi skal købe tøj. Vi ved også at fremstilling af tøj, især billigt tøj der skiftes ofte – fast moving consumer goods – kan være til stor skade for miljøet. I alle områder er fokus på det steget og fokus bliver bredere og bredere når ESG inddrages. I cykelbranchen drøftes det ofte hvordan tøj kan recirkuleres ved genanvendelse af de fibre tøjet laves af og der er Velocio og Pearl Izumi to jeg lige kan nævne som frontløbere. Et andet emne der skal løses er genanvendelse af carbonfibre fra vores dyre cykler, men den del er vist ikke kommet så langt endnu, selvom f.eks. også fly- og bilindustrien er storforbrugere af carbon.

Tekst og fotos af Henrik Jappe.

Jeg har skrevet om Velocio før og kort fortalt er det er amerikansk tøjmærke, som er komme til Europa via online salg. P.t. arbejder Velocio på, at gøre online salget mere miljørigtigt, således at tøjet sendes direkte fra der hvor det fremstilles, dvs. fra Italien og ikke som p.t. fra USA. I samme proces ser de på hvordan det kan pakkes i forsendelsen, idet deres egen indpakning allerede er lavet af recirkuleret plastic, pap og papir. Det er ikke nogen enkel proces idet mange store lagerhuse (fullfilment centers) ikke ønsker at håndtere særopgaver, så typisk koster det ekstra at være miljørigtig, desværre, og der er kun os til at betale.

ESG

Et andet stort fokusområde i hele ESG debatten er troværdigheden i det. Hvem kontrollerer når en virksomhed påstår de er ESG korrekte? Vi ved pensionskasser i stor stil går højt op i det, men findes der en fælles organisation der kan kontrollere om vores pensionsmidler investeres i ESG korrekte virksomheder? Det er ikke let og det er det heller ikke når det kommer til tøj, for processen fra hvor bomulden plukkes til tøjet leveres til dig, er lang og kompliceret. Tag blot den konflikt der opstod da bl.a. H&M udtalte sig om det tvangsarbejde Kina udsætter de undertrykkede Uyghurere for i nordvest Kina, hvor de f.eks. plukker bomuld til – måske – H&M tøj. Kina lukkede H&M butikker og kineserne boykottede i stor stil H&M varer. Skal vi lære at se os selv i spejlet først, inden vi peger fingre af “de andre”? Som borger i Danmark er vi blandt de mest forurenende forbrugere i verden og vi mener ikke at vi – direkte – undertrykker nogen folkeslag.

50 eller 100%?

Så er der hele diskutionen omkring kollektionen af tøj hos et brand. Kan man have dele af kollektionen og tøjet “miljørigtig” og en anden “miljøskadelig”? Bliver det ikke lidt hult når et brand så reklamerer meget for bæredygtigt tøj, mens måske mere end halvdelen af producentens tøj ikke lever op til reklamerne? Skal man udsætte vejen til “bæredygtigt” indtil hele produktionen og kollektion er på plads? Personligt foretrækker jeg at gøre det jeg kan i mine indkøb og ikke gå højt op i, om hele producentens portefølje eller hele mit indkøb er okay. Det vil blive nogle vanskelige indkøb i supermarkedet hvis alt skulle gennemgås nøje og leve op til ESG, klimarigtig produktion, indpakning etc.

Sustainable Apparel Coalition

Er en sammenslutning af producenter, brands, forretninger og forskere, uddannelsesinstitioner etc. De udgiver en masse nyheder om tøjbranchen og bæredygtighed mm. De har også udviklet Higg index´et , som er en metode at få rated sine produkter ensartet.

Velocio´s bæredygtige tøj.

Making bike clothing isn’t environmentally perfect. Without getting into a deeply philosophical argument harkening to deep ecology and environmental lines in the sand, we’re stating right now that it’s our goal to be better, if not perfect, at reducing our impact and improving our place in the world. Hence, we look at how our materials are made, what we do in our process and ways we can improve.

Jeg har gennem foråret og sommeren kørt med to sæt tøj, som begge er lavet at genanvendt polyester/polyamid og lad mig slå fast, tøjet føles præcis som om det var lavet af nyt (ikke genbrugt polyester). Holdbarheden af tøjet er den samme og de genanvendte materiale meste kommer fra plasticflasker samlet op i havene.

Det ene sæt er fra deres Foundation serie, som er det billige valg. Det er løstsiddende og har kortere ærmer og ben i jersey og bibs. Det henvender sig til motionisten og den som har en kropsform, hvor tætsiddende tøj ikke virker. Det andet sæt er fra deres Signature serie, som er nr. to fra toppen. Det kendetegnes ved eksklusivitet, lækre materialer, det er tætsiddende og har pro-længde på jersey og bibs, dvs. ærmer der går næsten ned til albuen og bibs ben der stopper lige over knæet. Ydermere er puden i Signature bib´en en hel del bedre end i Foundation bib´en, hvor bæreevnen, udluftningen og især tørretiden er langt bedre på Signature bib´en. Begge bibs kommer med rigtig gode seler, som formes med et kryds på ryggen,

Foundation jersery og bib

Foundation tøjet på tur en meget varm dag. Jerseyen fungerer godt, bib´en er okay, men puden synes jeg ikke om. Længden af ærmer og ben er også lidt korte til min smag.
Velocio laver lommer med rigtig god plads, hvilket af og til er en fordel.
Kendetegnet ved Foundation er, at jerseyen er lavet af samme stof hele vejen rundt, korte ærmer og lav hals. Det er med til at holde prisen nede og gøre serien attraktiv for begyndermotionisten.

Signature jersey og bib

Signature jerseyen sidder tæt og har pro-lange ærmer. Lav hals gør jerseyen behagelig i aero-position, mao. lynlåsen gnaver ikke under hagen. Bib´en sidder også tæt og godt, har benlængde til lige over knæet, som moden foreskriver. Begge dele er helt i toppen af tøj jeg har testet.
Lidt flere detaljer end på Foundation, f.eks. en lynlåslomme til kreditkort og nøgle. Panelerne jerseyen er lavet af sidder perfekt. Lommer er som altid på Velocio gode og store. Bib´en i ny moderigtig blå farve. Alt skal ikke være sort.
Bibs er altid vigtigere end jersey´en med mindre det handler om aerodynamik. Signature bib´en er virkelig gode, med en meget fast og bæredygtig pude, der tørrer lynhurtigt efter vask. Panelerne omkring låret gør pasformen rigtig god og støttende.

Gældende for begge bibs er, at puden kommer fra Elastic Interface, som er verdens største producent og udvikler af puder til cykelfolket. De har et meget bredt udvalg og dermed mange prislag.

Foundation puden
Foundation puden. Den vriker men jeg ville vælge en bedre pude, der giver bedre støtte, ventilation og tørrer hurtigere efter vask.
Front af Signature puden
Puden i Signature bib´en. Den spiller max.

Nye produkter sommer 2021.

Flere af dem er lavet af recirkuleret materiale og byder på nogle flotte, men også dristige designs.

Priser for bæredygtighed.

Foundation Jersey kr. 635,00

Foundation Bib kr. 891

Signature Jersey kr. 1.200,00

Signature Bib kr. 1.548,00

Reparationer af tøjet mm.

P.t. tilbyder Velocio reparation af tøjet i USA og arbejder på en reparatør i EU. Jeg kørte i vinters med deres Alpha handsker og på det første par løsnede det påsvejsede sorte stykke i håndfladen. Velocio fik dem retur og jeg fik et nyt par, som har fungeret hele vinteren. Så for en måned siden fik jeg det første par retur. De var blevet ordnet hos den reparatør de overvejer i EU og det er ikke til at se forskel på de to par jeg har. Flot arbejde og fint at et par dyre vinterhandsker fik nyt liv.

Så gode som nye.

Læs mere om Velocio´s reparations- og garantipolitik her.

Læs om andre produkter fra Velocio her og her.

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.