Hvor startede det egentlig? Blev XCO World Cup ruterne for vilde og krævede mere kapable cykler? Vi har set MvdP (Mathieu van der Poel) køre World Cups med en Fox 34 mm Step Cast forgaffel, med vist nok lidt længere vandring end de normale 100 mm, men selvfølgelig stivere end den med 32 mm gaffelben og 100 mm vandring.

…med FOX Factory 34 Step Cast gaffel. Men er den 110 mm eller 100 mm?

Scott Spark RC har også lavet en variant på deres helt nye RC (race), den med helt skjult bagdæmper, med plads til bredere dæk og 2×120 mm vandring. Nino Schurter kørte OL race på den, så en form for trend ser ud til at være startet. Lux Trail og Scott RC har stejl saddelrørsvinkel, så de kan klatre let opad, men med et længere reach (rækkelængde til toppen af kronrøret) og slackere (fladere) kronrørsvinkel, så de kan meget mere nedad. Det giver fint mening, men også ift. XCO/XCM?

Canyons fotomateriale viser tydeligt hvilken type rytter og brug der sigtes efter.

Ligeså hurtigt op og meget hurtigere nedad ift. Lux XCO Race modellen.

Lux Trail

….ja ifølge Canyon så er LUX Trail velegnet til en form for All Mountain cykling, for dem hvor det skal gå hurtigt. I deres præsentationsmateriale præsenteres cyklen ikke som en XCO racer (Olympisk disciplin, typisk 1,5 timer fuld gas), men det nævnes, at den kan være velegnet til XCM (marathons).

Go further, faster…skriver Canyon

….måske ikke den typiske danske topografi, så er den relevant i Danmark?

…altså for lange dage på cyklen i krævende terræn. Men stop, har Canyon ikke allerede en cykel der kan det i Neuron? Jo på en måde, men den er tungere, har ikke samme kinematiske egenskaber  og samme geometri, så her har Canyon skabt en cykel der kan knibe sig ind mellem Lux Race og Neuron, blot hurtigere, lettere og mere kapabel nedad.

….Bornholm måske?

Detaljer

Der er p.t. fire modeller af Lux Trail, CF6, CF7, CF8 og CF9 Emily Batty Edition. Da de normalt lancerer cykler med betegnelsen SL, SLX (let carbon) og i nogle tilfælde CFR (Canyon Factory Racing, når det skal være virkelig let), ved jeg faktisk ikke hvilken type carbon der er brugt til cyklerne. Canyon skriver, at Lux Trail deler bagtriangel med Lux Race og bruger samme carbon, men hvilken står der ikke.

Emily Batty versionen ser vanvittig fed ud og vejer kun 10,9 kg, hvilket er tæt på nivaeu med det letteste XCO racere.

Geometri ift. Lux Race

Den største forskel er at kronrørsvinklen er gået fra 70,0 til 67,5 grader. Det er en stor ændring. Desuden er Lux Trail 2,5 cm længere i reach. Begge dele for en medium. Tjek selv her.

Lux Trail

Lux Race

Nå en Medium Lux Trail er så meget længere (2,5 cm) end Lux Race modellen, justeres rækkevidden med en kortere frempind, hvilket er helt normalt når kronrørsvinkler blivere lavere og lavere. Lux Race M leveres med 80 mm frempind, Lux Trail med 60 mm frempind; de 2,5 cm længere reach er så at sige reduceret til 0,5 mm. Men hvad er så ideen? Jo det længere reach giver jo et længere stel og længere akselafstand og dermed oplever du som rytter, at sidde mere mellem hjulene. Det giver mere sikkerhed på det virkelig tekniske terræn og især nedad. Cyklen kan være sværere at svinge rundt på de snævre danske XCO spor, men med lidt tilvænning går det fint. Jeg har afprøvet det på flere trail orienterede cykler og da XCO raceren gik til at blive “longer and slacker”; det virker, ….meeeen det bliver aldrig helt som en XCO racer (Lux Race).

Emily Batty Edition på kun 10,9 kg.

 

Lux Trail CF8, med SRAM GX AXS trådløs gear og dropper setup. Der er plas til 2,40″ dæk i rammen for og bag. 

De øvrige modeller kan i se her på Canyons hjemmeside.

Relevans i Danmark?

Man kan sige at det skal prøves af før du ved det, så et besøg i Canyon Experience i Farum, hvor du kan få en prøvetur, kan være relevant. Man kan også bestille cyklen, prøve den og returnere den indefor 30 dage, hvis den ikke passer dig og din kørestil. Husk dog at levere den retur som ny. Bliver det for besværligt så kan jeg give dig min anbefaling her.

Geometrien og ideen med Lux Trail passer bedre til danske forhold end Neuron. Lux Trail vil du, som motionist og hurtig motionist, fint kunne bruge til alle typer løb; XCO (Olympisk disciplin), XCM (marathons) og sjov og ballade i skoven. Neuron bliver aldrig lige så hurtig som Lux Trail.

Skal jeg så ikke bare købe en Lux Race? Jo, hvis det du kører er XCO og XCM, så er den perfekt, men vil du ud på noget af det mere tekniske nedad, så er Lux Trail bedre. Den kan du tage med på ferie til Alperne og formegentlig kører mange flere spor på.

Priser

Bikings anbefaler aldrig noget på baggrund af priser, da vi finder det er meget individuelt hvad folk vil bruge på en cykel. Spændet på Lux Trail ligger som følger:

  • CF6 ca. 26.000
  • CF7 ca. 33.900
  • CF8 ca. 41.700
  • CF9 ca. 45.700 Emily Batty Edition.

Vi håber at kunne teste Lux Trail senere og så vender vi retur med en artikel om det.

Mvh Henrik

Bikings

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.