Hvis VO2-max, pulszoner og hårde intervaller er noget for dig, kan Scott Spark RC900 kun anbefales!
Tekst af Esben Juste. Fotos Henrik Jappe.
Cyklen blev testet under tre forskellige scenarier: En turborunde på det lokale og bumlede spor i Boserup Skov ved Roskilde (11 km), en længere tur (60 km) mest bestående af grustons gennem skovene syd for Roskilde, samt en enkelt runde på det suveræne spor ved Avnstrup, også kendt som det ”Hvide Spor” og så hjem på asfalt. Sidste testtur var sammen med de hurtige, slanke og lycraklædte ryttere fra Roskilde Mountainbike klub. Vores træner testede os med hårde intervaller på flad grusvej, hurtige opkørsler og tekniske singletracks i Hedeland.

Cyklen var sat op med Shimano XT geargruppe 1×11 speed 11-46 kassette, krank og bremser. Rammen er fuld carbon, med Fox’ gaffel og bagdæmper fra deres Performance Series og som en lille fræk bonus, var cyklen udstyret med et helt suverænt carbonhjulsæt fra Amaton. Grundet de tørre forhold var cyklen udstyret med Specialized Renegade 1,95” bagpå og Michelin Wild Racer Ultimate 2.25” foran. De ruller ekstremt godt og har fint greb i det tørre grus/jord.
Det er en helt fantastisk god mountainbike, hvis du er til XCM og XCO – punktum! Man kommer lynhurtigt op i fart, flyver opad bakkerne og drøner rundt i svingene med stor tryghed.
Testkørsel
Efter 15 minutters kort opvarmning tog jeg en runde på mit lokale spor i Roskilde, som jeg har kørt på virkelig mange gange. Det resulterede i en ny personlig rekord, som blev forbedret med cirka 7%. Det er faktisk en hel del, så man kan åbenbart godt købe sig til lidt ekstra fart. Den lette carbonramme kombineret med det super fede hjulsæt og FOX bagdæmper/forgaffel, fik cyklen til at flyve henover alle ujævnheder, gennem sving og op ad bakke. Med andre ord – Scott Spark 900 RC er klar til at køre dig øverst på skamlen til dit næste XC-løb, hvis du altså har husket at træne dine intervaller, VO2-max og dine pulszoner.



Næste testtur var konstrueret for at teste cyklens evne til langtur/XCM-løb. Det smarte twinlock-system gør cyklen meget alsidig. På de lange lige grusstykker låses affjedringen (både bagdæmper og forgaffel) og der kan gives fuld gas. Når man så rammer det skønne spor ved Avnstrup – Det Hvide Spor – udløser man affjedringen igen med et enkelt tryk, og der kan nu køres singletrack med fuld gas. Det fungerer virkelig godt. Turen hjem på asfalt var meget sigende for cyklens kvaliteter. En enkelt landevejsrytter blev sat op ad bakke!


Det sidste testtur var som nævnt med de hurtige folk fra Roskilde Mountainbike Klub. Jeg har normalt lidt svært ved følge med de store dieseldrevne tonser gutter, når det går ligeud, det var så ikke tilfældet, når man er ombord på Scott’en. Endnu engang topkarakter til hjulsættet og cyklen som helhed.

Opsætning
Hvis jeg skulle vælge, ville jeg ændre tre ting på cyklen. Kranksættet var sat op med en 30 tands klinge – lidt for lidt til grustons og XC-løb. Der er plads til en 36t klinge, men mon ikke 32 eller 34 kunne gøre det. På de tekniske nedkørsler savnede jeg en dropperpost og lidt kraftigere dæk. Førstnævnte kunne gøre køreoplevelsen endnu sjovere og de kraftigere dæk kunne give endnu mere tillid og tryghed igennem svingene.

Min kørestil er nok mere til Scott Spark uden RC – altså den lidt mere trail-opsatte udgave med 120mm vandring. Den er ikke helt så alvorlig…