Sea Otter Classic (SOC) er en af de største cykeludstillinger i verden, sammen med Interbike og Eurobike. SOC er 100% udendørs og tilføjer et ikke uvæsentligt element til de besøgende, nemlig en masse fede cykelløb. Festivalen finder sted hvert år, 10 km fra Monterey, der ligger ca. 110 km syd for San Francisco. SOC har været afholdt i 27 år og kan bedst beskrives som cyklingens Roskilde Festival incl. Jimi Hendrix.

Fotos og tekst af Henrik Jappe
Expoen indeholder alle de kendte mærker, men endnu mere interessant, alle mulige nye innovative og sjove produkter. Alt er blandet godt og grundigt sammen i en gryde af friske grøntsager der inspirerer dig, og ikke mindst sikrer et konstant højt humør og interesse for det opfindsomme. Tilføj så den amerikanske gæstfrihed, food trucks og det store øltelt fra Sierra Nevada Brewery og retten er ved at være perfekt. Forretten er en lækkerbidsken af campingpladser, med alt fra små to-personers telte til gigantiske RV-Vans, på størrelse med et mindre dansk parcelhus. Campingpladserne er spredt rundt om berømte Laguna Seca Raceway, hvor hele festivalen finder sted over fire dage. Hvad er Laguna Seca Raceway?  Det er en tidligere F1 racerbane, hvor der nu køres Indycar og andre typer løb. Tjek linket og se Jan Magnussens berømte dyst og hvordan han smed Corvetten ned gennem det berømte Corkscrew, med rødglødende bremser. Spol evt. frem til slutningen.

Bo i en autocamper med god udsigt

Desserten er naturligvis en masse muligheder for at køre cykelløb. MTB Dual slalom er den helt store publikumsattraktion og køres i alle klasser over flere dage. Finalen er et fyrværkeri af race, show off, tilråb, båthorn, skralder og flag. Fansene er på plads og skaber en vildt god stemning, der bæres med op på campingpladserne, hvor festen fortsætter. Down Hill har været på programmet i flere år og tiltrækker nogle af verdens bedste ryttere, afhængig af løbets UCI rangering. Ruten er ikke svær, den er hurtig og ofte meget tør, så støvskyer væltes op når rytterne bremser ud før svingene og det ser vildt flot ud.

Dualslalom

Der er XCO/mountainbike løb i form af short track fredag og xco lørdag, også med nogle af verdens bedste ryttere, afgængig af UCI rangering. Annika Langvad vandt både short track og XCO i år. Er du mere til landevejsrace kan der køres Crit, Circut og Road Race. Både Criterium og Circut Race køres på selve Laguna Seca Raceway, hvilket er en fantastisk oplevelse. De er meget intense og hårde, hvor særligt stigningen op til Corkscrew er dræbende, hvorefter cyklen skal kastes ned af en stejl nedkørsel med stor bermede sving, med ca. 65-70 km/t. Wanna go high, race the circut! No need for weed!

Laguna Seca Raceway og Sea Otter Expo

For de som er til lavere puls, mere hygge og nydelse af naturen omkring Monterey Bay, bydes der på Grand Fondos på både landevej, gravel og MTB. Gravel er gået viral i USA, og SOC handler bl.a. om cykler, styr, hjul, gear og ikke mindst om dæk til gravel. Den gode gamle disciplin cykelcross er ikke glemt og køres også i alle klasser, incl. singlespeed, af tosser der aldrig har et gear der passer, men som laver et fedt show.

Gravel is everywhere

I år var der opvisning i trail med Danny Macaskill og dirt jump opvisning i Subaru standen. Andre år er der Speed and Style konkurrence og foampit, hvor alle kan prøve deres drømmetrick uden at komme til skade. Toppen af desserten ser ud til at være – tata – enduro, som vel efterhånden er det største tilløbsstykke ved SOC, ja måske efterhånden alle steder, bortset fra flade Danmark. Enduro består af fire etaper, spredt rundt om Laguna Seca, hvor den ene er samme rute down hill dudes kører senere. Også enduro køres i en masse klasser og skaber god stemning over flere dage fra kl 8 til 17. Savner du Bromton race er det der også og i år som verdensmesterskaberne. Rytterne skal være iklædt jakke og slips/butterfly og i år blev de sendt ud på fem runder på Laguna Seca.

Lørdag og søndag er der vildt mange mennesker, som strømmer til fra the bay area, så expo’en nydes bedst torsdag og fredag. SOC volunteers er alle vegne og hjælper dig med alt og sikrer det hele foregår ordentlig. Hvis du ikke skal cykle, kræves der et festival pas for at komme ind og det tjekkes hver gang sammen med din rygsæk. Der skal ikke være nogle cykel-expo-skydninger her! Indskrivningen foregår også meget systematisk, måske ikke såååå smart, men det virker og med lidt tålmodighed så kommer du igennem. Det er klart en fordel at booke og betale alt hjemmefra, så springes den lange kø over og du får dine racenumre hurtigt. Campingen skal bookes i god tid, da der er rift om de bedste pladser. Ønsker du hook ups, vand og strøm til din RV Van er der kun to af pladserne som byder på det og de er hurtigt udsolgt. De øvrige er almindelige campingpladser i US size. Bade og toilet faciliteterne er fine, men lørdag og søndag er der tryk på, og køen til bad og big dumps kan være lange.

Aktivitetsoversigt

Hvordan kommer man til Sea Otter?

Det er et spørgsmål flere har rejst. Det er ret enkelt at komme dertil. SAS og Norwegian flyver direkte til San Francisco og i april til ganske rimelige priser. Fly t/r med cykel kan gøres for ca. kr. 5.000. Camping til Sea Otter foregår bedst i en RV van, som kan lejes flere steder. En Cruiseamerica RV van på 25 ft ca. 9 meter, kan bookes via FDM og koster for en uge ca. kr. 3.700 incl. sengelinned, dyne, hovedpude, håndklæder (2 stk) og en køkkenpakke. Vi valgte 400 miles i pakken, men brugte kun 300. RV van’en må iflg. lov ikke køres samme dag, så en overnatning skal beregnes og det kan gøres fra ca. kr. 200 på et sjovt og hyggeligt youth hostel, eller for kr. 600 på billigt motel/hotel. RV van’en skal hentes i Newark og en tur med Bart’en (S-tog) fra SF Intl. dertil koster ca. kr. 100, plus en taxa fra Fremont til Newark, ca. kr. 125. Den V8 kværn der ligger i van’en er tørstig, så beregn 5 km/l og med en pris på ca. 6 kr/liter, så går budgettet nok op. Der er plads til 4 voksne i van’en, men ikke med god plads. To personer er langt mere komfortabelt og giver en god seng til hver, en masse opbevaringsplads og et lille bad og toilet. Køkkenet er fint til at lave enkel mad og lave kaffe i, og det er ret hyggeligt at sidde og observere livet i campen fra vinduet ved spisebordet. Da van’en ikke klodses op, men bare parkeres, skal den helst placeres vandret, og det er ikke alle pladser på campingen der opfylder det krav. Den gynger let hvis du vender dig i søvne, til glæde for din medpassager. Cykelkufferter kan opbevares i det store rum bagerst i van’en, sammen med andet der ikke skal bruges hver dag. Alt ialt fungerer den ret godt og er en god løsning til turen.

Vores RV van til 2019 er klar

Camping-pladser til Sea Otter er eftertragtet, så book i god tid og vær opmærksom på, at ikke alle pladser tilbyder hook ups, som det hedder. Dvs. strøm, vand og tømning af gråt og sort vand (vaskevand og toilet). Det er bestemt en fordel med hook ups og de pladser koster USD 90 pr. nat pr. van. Det kan være forklaringen på at mange ankom i gigantiske vans, med plads til mange personer. Pladser uden hook ups koster USD 80 og der er flere steder med faste toiletter og bad, dertil ekstra festivalbad og toiletter. Camping fire dage koster ca. kr. 2000 for pladsen.

Indkøb klares på vej til Sea Otter og er bestemt en fordel, da der er stor efterspørgsel på festivalmad og ofte lange køer ved de opstillede food trucks. Festivalpladsen lukkes ned for natten og aftensnacken skal klares i van’en, eller endnu bedre, på grillen udenfor med øl, chips, salsa, smores og hvad der nu passer sig til den amerikanske livsstil. Et måltid ved en food truck ligger på 12-15 USD og en øl fra Sierra Nevadas store øltruck ligger på USD 7 for 0,5 liter. Klarer i det selv ved van’en, kan det gøres både bedre, langt billigere og hyggeligere, men husk at leje en grill.
Cykelløb koster ca. 40-60 USD pr. løb og har du ikke licens hjemmefra, skal du købe et US licens.

Efter Sea Otter er det oplagt at blive og nyde området omkring San F bugten. Der er utallige fede cykelture, uanset om du kører racer eller MTB. Van’en lejes for en uge, så tre nætter mere og to dage mere på cykel er minimumopskriften. En let sammentælling og et ugebudget bør ligge på kr. 10.000 – 12.000 afhængig af overnatninger og madforbrug.

Chill Zone

Hvorfor kun én uge?

Med de mange fede oplevelser SF bay area byder på er det oplagt at bruge 2-3 uger der. Det får din daglige gennemsnitspris ned og sikrer en bedre udnyttelse af den lange flyvetid. MTB i San Francisco bay area er både historisk og legendarisk, idet mountainbike kulturen og udviklingen af cyklerne skete her for ca. 35-40 år siden. Navne som Joe Breeze og Tom Ritchey fjollede rundt her, på de mærkelige krydsninger mellem beach cruisere og racercykler, hvor de testede deres skills, produkter og vovemod ned ad legendariske Repack Trail på Mount Tamalpais, eller kort Mt. Tam.

Gary Fisher, the Founding Father of Mountain Bikes, still holds the speed record with a time 4:22 at Repack

Nord for Golden Gate finder i Mt. Tam og en række gode spor og parker. Selve Repack trail er ved Farifax, hvor i også finder noget af det bedste området byder på, nemlig Camp Tamarancho. Det område ligger ca. 5 km nord for Fairfax og er en gruppe spor bygget af spejdere der holder til i Tamarancho. Billet til sporene købes hos den lokale cykelhandler i Fairfax og indtægterne går til vedligehold af sporene. Der er alle sværhedsgrader og kendetegnet ved den amerikanske sporbyggestil er, at det skal være sjovt og ikke alt for hårdt. Flow, flow og mere flow er menuen i Tamarancho. Brug en dag der, find en State Park eller RV camp hvor i kan overnatte og fortsæt dagen efter på MTB’en, via gode grusveje til Big Rock Trail på Lucas Valley Road, opkaldt efter Star Wars skaberen George Lucas. Der finder i Big Rock lige til højre for indgangen til Skywalker Ranch, Lucas’ egen hide-away. Turen er flot, kuperet og bringer jer til toppen af masten, hvorefter turen ned er som en roller coaster af perfekte bermede sving. Ønsker i at gøre turen længere og endnu flottere, rettes forhjulet mod Bolinas Ridge, hvorfra udsigten over Stillehavet kan nydes ud mellem store Redwoods.

På selve Mt. Tam er mountainbiking forbudt flere steder, så se jer godt for inden i kører ud på grusveje og spor.

MTBproject.com er en rigtig god app til turen

MTB Project og Trailfork apps

Brug disse apps til at finde de spor der passer til jer, både udfra cykel, sværhedsgrad og beliggenhed. Sporet kan downloades og bruges offline.

Vil du se flere fotos fra Sea Otter så klik her.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *