Granfondo Stelvio Santini er et landevejsløb der tager udgangspunkt i den enormt hyggelig skisportsby Bormio i hjertet af de italienske alper.
Bormio ligger i ca. 1200 meters højde og man kan herfra komme ud og cykle på flere kendte pas, som der mange gange har været afviklet bl.a. Giro d. Italia løb på. Her kan nævnes Passo Stelvio, Passo Mortirolo, Passo Gavia, Passo Umbrail, Passo Foscagno og der kunne nævnes flere.
Bormio som er venskabsby med Alpe d´Huez skiller sig en del ud fra Alpe d´Huez ved, at Bormio rent faktisk er en rigtig hyggelig by at opholde sig i. Der er rigtig mange kvalitetshoteller, mange gode små barer, restauranter og også en del fine butikker for dem som har et shoppegen. Vi har gennem flere år benyttet Hotel Baita Dei Pini, som er et 4 stjernet familieejet hotel, der har ligget i byen siden 1959.

Tekst og fotos af Gert Caspersen

Bormios hyggelige torv, hvor kaffe og kage indtages efter træningen

Selve løbet kan køres på 3 forskellige etapelængder, 60 km., 139,7 km og 151,3 km. For den korte rutes vedkommende, så er der reelt kun én stigning, nemlig Passo Stelvio og der bliver således tale om i alt 1.950 højdemeter. Mellemruten indbefatter Passo Teglio og Passo Stelvio og her er det samlede antal højdemeter på i alt 3.053 og på den lange rute, putter man så lige Passo Mortirolo med ind og så bliver det samlede antal højdemeter på 4.058.

Der kan trænes på både øst og vestsiden af Stelvio. Her ses den mest berømte østside med de 48 hårnålesving til toppen.

For alle ryttere gælder det, at man skal have passeret starten på opkørslen til Passo Stelvio senest kl. 1415.
Mht. præmier/placeringer, så er dette Gran Fondo lidt specielt, idet der ikke er nogen absolut vinder på tid over den samlede længde af løbet.
Derimod har man valgt at lave vindere på stigningerne: Således mandlige og kvindelige bedste placeringer fordelt på aldersgrupper på Stelvio. Videre på samme vis hvis man kører den lange rute, vindere samlet på de 3 stigninger. Herudover nogle sekundære præmier for flest antal deltagere fra et bestemt hold mv.

Løbet havde fornemt besøg af Amalie Dideriksen, vores nykårede Danmarksmester og verdensmester på landevejen. Ivan Basso, vores engang tiljublede italiener på Team CSC, deltog også.

Jeg syntes personlig det giver rigtig god mening, at lave løbet på denne måde, idet der således ikke er behov for at køre ”dødskørsel” ned gennem dalstykkerne og på flad vej for her ved, at opnå absolut hurtigste totale køretid.

Stemning fra Stelvio passet

Man får ved indskrivningen udleveret en pose med div. merchandise, startnummer, chip, label til at klistre på frempind eller overrør med info om stigningerne, samt en stor pose til ens overtøj, tørt tøj i forbindelse med at skulle køre ned fra Stelvio efter selve løbet.
På den lange rute er der opstillet 5 virkeligt fine depoter. Der er på samme vis opstillet div. zoner med papkasser kort efter depoterne, hvor man kan smide sit affald og der er 6 steder hvor man kan få mekanisk assistance.

Passo Stelvio 2760 moh, legendarisk og et must have på din palmares

Er du sulten efter selve løbet, kan du vælge enten at gå hen til en af de kendte pølseboder på Stelvio og her købe en grillpølse med sauerkraut eller du kan vælge at tage imod det gratis pastaparty der er til rådighed for deltagerne samme sted som de fik deres startnumre udleverede.

Tillykke gutter, godt kæmpet. Cima Coppi, på skiltet i baggrunden, betyder at Stelvio har været Giroen højeste pas. Hvert år udnævnes Giroens højeste pas og gives betegnelsen Cima Coppi, opkaldt efter italienernes afdøde cykelgud Francesco Coppi

Der er pt. et par rejsearrangører der laver ture til løbet, både som kør selv og som komplet pakkeferie med fly og cykeltransport mv.

Vil du vide mere så klik her:
Ruby Rejser

Gran Fondo Stelvio Santini er et løb der fra Bikings side får den bedste anbefaling og det afvikles næste gang søndag d. 2. juni 2019

Posted by:Gert Caspersen

Jeg har været aktiv sportsmand hele livet. Har gennem de sidste 30 år deltaget i et utal af lange motionsløb i både Danmark og udlandet. I de senere har jeg også på licens niveau deltaget i banecykling og har bl.a. deltaget i Hold VM på bane med en bronzemedalje, som bedste resultat. Således stor erfaring inden for div. landevejs motionsløb og Grand Fondos i udlandet. Har også fungeret som guide og rejsearrangør af cykelture gennem mere end 25 år. Tidl. skribent på Cykel-Motion Danmark fra 1996 og frem til bladet lukkede her i år. Min passion er Grand Fondos i Italien og Frankrig, samt gadgets til cykling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *