MTB World Cup – Nino og de andre – VM 2018

 

Igen i 2017 afholdte Lenzerheide i Schweiz en World Cup – Nino Schurter var favorit igen. Det er tredje år i træk og denne World Cup var generalprøven på Verdensmesterskaberne i 2018. Vi tog derned i en god uge, for at opleve stedet, sporene og ikke mindst deltage i World Cuppen.

Fotos og tekst af Henrik Jappe

Lenzerheide og Graubunden.

Lenzerheide ligger i den schweiziske kanton Graubunden, der er placeret helt sydøst i Schweiz og derfor ligger gunstigt, når det kommer til vejret. Graubunden har de seneste år udviklet sig til en top mountainbike destination, hvor byer som Lenzerheide, Davos, Chur, Kloster og St. Moritz mfl. indgår. Til forskel fra andre kantoner i Schweiz, har Graubunden flere muligheder, da de ofte tillader MTB´ere og vandrere på samme spor. 

Området er kendetegnet ved ret høje bjerge, hvor byerne typiske ligger fra 1500-2000 moh og toppene er på 2600—2800 moh. Sporene er meget forskellige, med flotte grusveje og stier nede ved byerne, hvorefter de gradvis bliver sværere og sværere, jo højere op man kommer. Fra skilift toppene i 2600-2800 moh, er vores traditionelle MTB cykler ikke velegnet og man skal helst have en All Mountain / Enduro fully cykel, dvs. med 140-180 mm vandring.

All Mountain cykling er meget populært og det handler om, at tage på dagsture i de smukke landskaber, med rygsæk, tøj og udstyr til vejret. Mange cykler op stille og roligt, for så at nyde en lang tur ned. Andre tager lifterne op og cykler ned til den næste lift, op igen osv. Der er muligheder for meget lange ture, når liftsystemerne kombineres. Endelig er der overnatningsture, hvor hytter højt placeret i bjergene kan bookes og ofte arrangeres med guides.

Skal du finde de XCO orienterede spor – altså dem vi kan bruge vores cykler på – så skal du forberede dig godt. Men det er ikke noget problem, da der findes en flot hjemmeside med sporbeskrivelser og GPS filer til down load. Ydermere virker Schweiz´ bus- og togsystem 110% Rolex, så du kan blive fragtet retur til din bil, hotel, lejlighed, helt uden problemer.

Lenzerheide og Chur er Nino Schurters hjemmebane, hvilket gør ham til favorit, hvilket han for øvrigt er til alle XCO løb og snart er den mest vindende rytter nogensinde. Kun overgået af Julien Absalon og Gunn Rita Dahle Flesjå.

 

Hvor boede og cyklede vi?

Vi lejede en flot sekspersoners lejlighed via Airbnb, som lå kun 500 meter fra Lenzerheides liftcentrum og der hvor World Cuppen skulle køres. Den var helt ideel, med sikker cykelparkering, aflukket garage til vores minibus, vaskekælder med tørresystem og lige overfor Spar købmanden. For 10 overnatninger gav vi kr. 16.000.

Minibussen lejede vi gennem Budget i Malmø, hvilket er en del billigere end leje i Danmark. Husk blot din transittilladelse fra SKAT. Den kostede kr. 11.000 for 12 dage. Minibussen klarede fint al bagage og seks cykler, uden de skulle skilles ad.

Samlet set kostede turen for 6 personer lige under kr. 40.000 – all inclusive.

Det meste af vores træning lå på spor der gik ud fra Lenzerheide. De har organiseret det således, at alle spor starter og slutter ved Turistinformationen og alle er meget godt opmærket, udover der findes GPS filer på rigtig mange. Vi kunne således let lave en lang grustonser tur, en lang All Mountain tur, hvor vi kom højt op/ned/op/ned, en tur i Chur Bike Park, frokost og så hjem via asfaltvejen.

Chur Bike Park

Vi have set os lune på et spor der starter i Davos – Alp Epic IMBA sporet – kåret som et af verdens bedste og med garanteret single track i massevis. Vi pakkede bussen og kørte til Glaris Davos. Derfra cyklede vi op til toppen af liften, hvor vi fandt sporet via GPSen. 26 km mere eller mindre nedad, med alt muligt underlag og fra let til meget svær teknik. Et suverænt flot spor, der førte os igennem historiske områder og meget dramatiske og smukke scenerier. Sporet endte i Filisur, hvorfra jeg tog toget tilbage til Glaris Davos og hentede bussen, mens de andre nød frokosten i solen. Vi kunne faktisk godt have lavet turen på Alp Epic sporet endnu længere, men så skulle vi have kørt til Davos, taget to lifter op til 2800 moh og startet der. Earn your meters – som de siger – så vi tog den bedste del af sporet og cyklede op i stedet for.

Et stykke Alp Epic spor var skyllet væk

En masse træning blev selvfølgelig også lagt på World Cup sporet, som Niels og jeg kendte fra året før. Så vi kunne køre på det inden opmærkningen var på plads og inden hele World Cup cirkusset ankom. Det var ret godt og gjorde, at nogle af de mindre erfarne på teamet, kunne øve sig i fred på de vanskelige partier. Sporet er et klassisk skovspor, med utroligt mange rødder og skovbund, som vi kender det i Danmark. Der er kun lidt klippe og store sten og ikke noget, som vil afskrække en dansk elite rytter. Selvfølgelig skal det øves, så linjevalg og tempo sidder lige i skabet og ja der blev øvet og øvet, filmet og filmet, talt om linjevalg og dæktryk.

Den ene træningsdag på World Cup ruten valgte jeg en solotur i stedet, da jeg havde læst om Marcus Single Trail Adventure. En GPS rute der tog mig ud af Lenzerheide, ned i dalen, op mod Glaris Davos og retur. Ruten flettede med det sidste af Alp Epic Trail og var tilrettelagt, så der var masser af vand og spise muligheder undervejs. 70 km i et afsindigt smukt landskab og indimellem flotte, sjove og svære single tracks. Ruten er sat sammen af flere opmærkede spor og finder det bedste single track på dem alle, men imellem sporene må dækkende tåle lidt asfalt og grusveje.

I Chur har Nino bygget sin drømme villa med udsigt udover dalen, direkte adgang til sporene og tæt på bike parken.

World Cuppen – solen står op og Nino vinder!

Nino varmer op

Med fire ryttere, hvoraf kun to tidligere havde prøvet at køre World Cups, var der stor spænding og ikke så store forventninger, men den gode forberedelse gav en god fornemmelse. Vi havde trænet på sporet hele ugen, i tørvejr og knastørre spor. Så regnede det igennem dagen før løbet og alle rødderne blev meget glatte. Dæktryk, linjevalg og til dels teknikken måtte justeres uden forberedelse, men ugens træning op til, gav nu alligevel pote. En rytter måtte udgå på grund af to punkteringer, de andre tre klarede sig rigtig flot og enten holdt eller avancerede, i forhold til deres seedninger. Det må siges at være ret godt og bør give blod på tanden, for mere af den slags internationale løb.

Bestået!

Det er vigtigt at komme ud og se og prøve den ”ægte” vare. Ikke fordi vi ikke kan holde løb i Danmark, for det kan vi 100% med vores hjemlige liga, men for at se og mærke, hvor stærkt de bedste i verden i virkeligheden kører. Ikke kun deres rundetider, men også på bakkerne op og på de tekniske svære partier. Det giver rytteren en virkelighedsoplevelse, der sætter tingene i perspektiv og en meget bedre ide om, hvor meget det kræver at køre top ti i verden. Træning, træning og atter træning er en klar forudsætning, men også et team omkring sig, som kan støtte og organisere er alpha og omega.

Når man ser på resultatlisten står det klart, at der er meget stor spredning i U23 Herre/Dame klasserne og lidt mindre i Herre/Dame eliteklasserne. Rundt regnet skal de langsomste i U23 klasserne forbedre sig 20%, for at kunne køre top ti. Det kræver 100% fokus og indsats, samt et tæt på professionelt MTB-liv. Talent kan flytte meget, men ikke Schweiziske bjerge.

Nino har det bedste set up omkring sig, med trænere, cykler, dæk mm. Alt bliver optimeret. Mathieu van der Poel truede Nino igen – kortvarigt, så overtog et par andre ryttere – kortvarigt, mens watt-monster Kulhavy kom stærkt bagfra, men Nino vandt igen, igen, igen.

Fakta er, at de seneste tre års World Cups er vundet af fire forskellige herre ryttere. Nino og Absalon har taget langt de fleste sejre, Kulhavy nogle få og en enkelt er gået til en australier. Hvor er spændingen? I Dame Elite er der meget mere spænding og variation, selvom det stadig er 44 årige Gunn Rita der sætter tempo og truer de unge. Vi kan godt tillade os at være stolte, med Annika Langvad, Sebastian Fini, Simon Andreassen og Malene Degn på UCI Elite teams og Annika som verdensmester. Ydermere er talentmassen i dansk mountainbike meget stor og i flot vækst, hvilket kan opleves i den hjemlige Flammen Liga powered by SRAM. Der er 400+ til start hver gang.

Näf Kante er et drop af de tekniske. Man lander i et sving.

Hvad cykler vi på?

Clara kører på en klassisk XCO Canyon Exceed hard tail på ca. 9 kg, som er ret brutal for kroppen, på en rute som denne. Derfor var det vigtigt at få sat forgaflen og dæktrykket optimalt.

Niels kører på en Merida Ninety Six Team fully på 10 kg, med 2×100 mm vandring, som er det optimale valg på denne rute. En meget let fully, der skåner kroppen godt og giver ekstra kræfter hen mod slutningen af løbet. Den gør det også lettere, at holde linjer og køre svære tekniske passager.

Malte kører en Merida Big Nine Team hard tail lige under 9 kg, kan sammenlignes med Claras Canyon.

Lisettes Trek Top Fuel 2x100mm fully, er lidt mere specialiseret. Med en lidt længere geometri, mindre kronrørsvinkel, samt nogle fantastiske dæmpere fra Fox, kan hun langt lettere kan køre stærkt og ubesværet over sten, rødder og tekniske passager. Med de nye bredere fælge og dertil brede dæk, kan dæktryk og greb optimeres. Vægt lige over 10 kg.

Nino kører på en optimeret Scott RC fully på omkring 10 kg.

Niklas, som stadig er U19/Junior kunne ikke køre World Cuppen, da den ikke er åben i hans klasse. Jeg kørte mine All Mountain ture og træning med elite rytterne, på en Canyon Neuron 9.9SL, som Canyon Danmark har lånt mig til test, samt til Swiss Epic Stage Race i September. Det er en cykel med 110mm vandring bagpå og 120mm foran. Top dæmpere fra Fox, SRAMS 12 gears Eagle gruppe og dropper seat post fra Rock Shox gør cyklen særdeles velegnet til terrænet.

Nino show´et er igen overstået, har taget opmærksomhed fra stort set alle andre, fyldt Red Bull streaming tid 90%, lydbilledet på eventområdet har braget Nino, Nino, Nino. Vi andre pakker sammen og kører retur til Danmark, tænker over MTB livet, hvad det kræver, hvordan man kan nå top ti og om det nu er det hele værd? Let the legs do the talking!

VM 2018 i Lenzerheide

Hvorfor ikke tage derned og få en på opleveren? Tag evt. afsted en uges før VM, så der er tid til at få kørt spor og komme op i det smukke højalpine landskab. Husk en cykel der kan håndtere terrænet, eller lej den i Lenzerheide. Lang vandring og store dæk er en forudsætning for en god oplevelse. Du kan også tage ferien bagefter, da Swiss Epic etapeløbet starter lige efter VM og det er en fantastisk oplevelse. Læs mere om Swiss Epic i vores løbsrapport her og på deres hjemmeside her.

Til VM vil du kunne opleve flere danskere til start. i Dame Junior har vi Caroline Bohé blandt favoritterne og i herre junior kan Alexander Young køre sig i top ti på en god dag. Simon Andreassen kører stadig U23 og må anses blandt favoritterne, men Simon har været uheldig med styrt og sygdom i starten af sæsonen og skal derfor komme stærkt igen. i Dame Elite er Annika blandt favoritterne og i Herre Elite har vi Sebastian Fini der på en god dag kan køre top ti. Der vil være flere med i truppen, men lige nu ved vi ikke hvordan den kommer til at se ud.

 

 

 

 

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.