Fra eliterytter Morten Laustsen har vi modtaget denne testartikel om Amaton MTB hjul med Tune nav. Tune er det Sydtyske firma der leverer top MTB komponenter gennem mange år.

Tekst og fotos af Morten Laustsen.

Jeg har de sidste 5 mdr. kørt på et sæt Amaton hjul til mtb, monteret på min Scott Spark . Jeg fik strikket dem op med Tune boost nav for og bag. Valget faldt på de nav fordi de er lette og Tune har efterhånden i de sidste mange år leveret produkter der også holder. Navene har heller ikke skuffet, de ruller stadig som første tur, hvis ikke bedre. Helt normalt ifølge Tune.

Valget på fælge faldt på Amatons asymetriske 32 egers fælge med 25mm indvendig bredde og 30mm udvendig. Vægten er utrolig lav for den fælg, men samtidig er den tilpas bred til at give god stabilitet til dækkene, når cyklen lænes ind i svingene.

Da jeg modtog hjulene, fulgte der et fint lille kort med, signeret af Lasse Rieks som havde bygget hjulene. Fin detalje men det der tæller er om hjulene duer i den virkelige verden.
Noget af det der typisk er værd at kigge efter ved nye hjul er, om bagnav er i god kvalitet og hjulet er bygget ensartet så egerspænding holdes jævnt også når de har kørt i et halv år. Ellers vil de blive slået skæve hele tiden og det er bare ikke værd at bruge tid på. Bagnav tager en kæmpe belastning med utallige hårde tråd ved træninger og løb og forskellen på et ordentlig opbygget nav med gode lejer – men ikke mindst præcise tolerancer, er afgørende for hvor meget værkstedtid der skal bruges på det.
Tune navet jeg valgte er ikke billigt men jeg har endnu heller ikke skulle røre ved det, det duer bare. Hjulene står stadigt snor-lige også selvom jeg til tider kører sidelæns og måske mere er en mosler/tonser end en finesserytter. Man kan sige at det er forventeligt at et hjul står snorlige også efter et halv års intensiv brug, men det er bare ikke altid tilfældet. Samtlige Amaton MTB og CX (cross) hjul jeg har købt, har været lige også efter lang tids hårdt brug. Har de slået har det været inden for 1-2mm. Altså fuldt ud acceptabelt og absolut som det skal være når man betaler på den anden side af 10.000,-

Amaton er et lille dansk hjulbyggerfirma i Slagelse. Der bygges hjulene op om egne Amaton nav, som kommer fra en OEM leverandør i Kina, og carbon fælge som også købes i Kina. Ganske som de fleste andre håndbyggere i Danmark også gør det. Amaton leverer to standard MTB hjul på 30 eller 35mm fælge udvendigt mål, med 32 eller 28 eger og nipler fra Belgiske Sapim. Hjulene kan bygges op på nav du selv vælger, så du får præcis det du ønsker. Hjulene spændes op og testes derefter i to maskiner. Derefter testes egerspænding og tolerance igen og hjulene er klar til levering. Udover MTB hjulene leverer Amaton også et gravel og cykelcross hjulsæt i carbon og med nav efter eget valg. Se mere her www.amaton.dk

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.