Rudy Project har lavet sportsbriller og cykelhjelm i årtier og har stolte italienske traditioner. De fremstiller og designer deres produkter i Treviso. Byen er centrum i en region hvor der udvikles masser af udstyr til cykling, så som sko, briller, hjelme, cykler og beklædning. Min allerførste cykelbriller var fra Rudy Project og siden har mange mærker været placeret på næseryggen. De store mærker som Adidas, Oakley og Specialized har alle været afprøvet i forskellige former, brilleglas, tilpasningsmuligheder osv.

Tekst og fotos af Henrik Jappe. Fotos fra Rudy Project.

Som med hjelme, sko, tøj og briller er der masser af personlige præferencer, så vi skal ikke her gøre os kloge på hvad der er godt for dig, men istedet komme med nogle anbefalinger og retningslinjer, så dit valg af briller gøres lettere og forhåbentlig bedre. Senere beskriver vi så den nye flotte Defender model fra Rudy Project, som lever op til mange af de krav en god cykelbrille skal levere på.

Defender i hel sort er smuk. Brillen kan farvekombineres på mange måder

En cykelbrille er primært til for at beskytte dine øjne mod vind, støv og småsten. Har du behov for styrke er det næste krav, at du kan få styrkeglas indbygget, eller at du kan bruge kontaktlinser bag brillen. Bruger du kontaktlinser skal brillen være godt ventileret og samtidig lukke af for vinden stort, set hele vejen rundt, da kontaktlinserne ellers let tørrer ud og så generer. Jeg har prøvet både med styrkeglas og kontaktlinser og sværger nu til styrkeglas, da det er den sikre variant. Det er ikke noget værre end at miste en linse på vej ned af Stelvio.

Defender incorporates the Power Flow ventilation system: the vents placed on the lens, chassis and temples boost the internal air circulation avoiding the risk of fogging during the activity.

Kører du med linser så vær opmærksom på, at kravet til vindafvisning ofte kan gå på kompromis med dit design ønske. Ønsker du cool looking briller, så er designet ofte ikke godt nok til at fjerne al vinden. Er du mere til de spacy looking briller, så findes der utallige mærker og modeller der effektiv fjerner vinden og samtidig giver nok ventialtion til at undgå duggede glas. Personligt har jeg købt et par Adidas Jaysor med styrkeglas, læsefelt til min Garmin, farveskiftende glas og rød skærm. De har et flot look, ser slet ikke spacy ud, bruges til både racer og MTB, og kan også bruges til stranden og på golfbanen. Det er en dyr glasløsning, men alle pengene værd. Rudy Project kalder deres løsning for ImpactRX og fås til deres briller med to glas.

ImpactRX prescription lenses are made of the same proprietary material as the ImpactX photochromic lenses. They are created individually, using the wearer’s prescription, but also the wearing parameters processed by digital calculations to maximize a full field of view and prevent distortion in wraparound sports eyewear.

Vil du gå efter en cykelbrille med fuld skærm, dvs. ét stykke glas, som f.eks. den nye Defender, så kan du ikke få lavet styrke i glasset og linser er et must. Det med at sætte en adapter ind bag skærmen, hvori der sidder to små glas monteret, hører fortiden til og fjerner en masse komfort. I helskærmsbriller kan der fås mange forskellige typer lysbrydning og helt sikkert også farveskiftende effekt.

Granfondo Les Vosges med Rudy Project Fotonyk brillen, som giver mulighed for styrkeglas

Grundlæggende opnås den bedste lysbrydning gennem et glas der buer som dit øje. Det er meget teknisk og noget du skal tale med din optiker om. Smarte solbriller med flade glas giver ikke samme optiske kvalitet og lysbrydningen bliver dårlig. Det opleves særlige når man kører på cykel i høj fart og i skoven, hvor sol og skygge kan variere løbende, og hvor du har behov for at kigge til siden. Så selvom de ser smarte ud, så spørg din optiker om de bryder lyset godt.

The Defender wide shield lens is designed to deliver unsurpassed deep horizon and peripheral field of vision all while providing enhanced eye and face protection from wind and atmospheric elements.

Rudy Project tilbyder mulighed for at matche brillefarve med hjelm

Rudy Project tilbyder farvekombination så valget kan være svært, men omvendt er det jo muligheden for at skille sig lidt ud. Der findes reservedele til alle brillerne, så en knækket stang, skærm og næseklemme kan skiftes ud.  Rudy Project tilbyder til Tralyx brillerne forskellige glasstørrelser og alle briller har justerbar næseklemme og stænger. Så sidste krav til en god cykelbrille, at den sidder fast og godt, er også opfyldt.

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.