Der findes et hav af energiprodukter derude og det kan være meget svært at navigere i hvad som er godt, rent og ikke mindst hvordan det skal bruges. I foråret da Bikings deltog i Grandfondo Les Vosges i Alsace var energimærket Born en af sponsorene. De gav et udmærket foredrag om deres produkter, som vi deler med jer her i uddrag.

#Borntopushlimits’

Tekst af Henrik Jappe. Fotos og slides fra Born

Born er energisponsor for Sunweb holdet, hvor Søren Kragh kører sammen med bl.a. verdensstjernen Tom Dumoulin. Det blåstempler i sig selv energimærket, idet professionelle hold til enhver tid skal kunne dokumentere rene produkter og ikke risikere forurenede produkter, kan give positive udsalg på dopingprøver. Kontrollen med produktionen og muligheden for at spore evt. produkter i tilfælde af positive dopingprøver er essentielt.

Udover energiprodukter leverer Born også cremer, buksefedt, shampoo, massageolier og varmecremer. Men det er helt klart på energiområdet, de ønsker at stå frem som blandt de bedste i verden.

Vi skulle dagen efter foredraget køre Granfondo Les Vosges på ca. 185 km og 3.800 moh., så det var naturligt, at en del af foredraget handlede om hvordan vi bedst skulle fylde enerig i kroppen. Her er anbefalingen som Born´s Roy Slangen gav os.

Det virkede som meget lidt energi, men jeg har prøvet det før og det virker, så det var bare at fylde lommerne med barer og en gel. Når jeg forbereder lange grandfondoer, som f.eks. La Marmotte, sker det gennem lange træningsture kombineret med intervaltræning og gerne lang tid i forvejen. Min sæson består som regel af to store mål der holdes fuld fokus på. De lange træning tures formål er to: øge fedtforbrændingsevnen og simpel grundtræning, der træner musklerne til at køre i 6-8 timer.

Med flere velgennemførte La Marmottes på CV´et, er det ekstra interessant at se hvordan Born foreslår energiindtaget skal være. Det er bestemt en del mere detaljeret end vi, som rejsearrangører med cykeltosset læge, har anbefalet det. Vi har koncentreret os om at bruge vores egne følgebilers depoter, samt det depot der ligger lige før Galibier stigningen starter i Valloire. Følgebilerne har stået på Glandon, Galibier og lige ved foden af Alpe D´huez. På hver af de tre steder, plus depotet i Valloire, har vi anbefalet to fulde 750 ml flasker med energi, gels og barer. Vores anbefalinger har været konservative og til alle uanset om de bruger 7 eller 10 timer på løbet. Men som vi ved, The devil is in the detail og det kan Born. Vi synes der manglede noget om ryttervægt ift. anbefalingerne og spurgte BORN om det. Her kommer deres svar.

Rider weight really is a thing when you dive into detail. Our recommendations were general ones. It’s all about counting carbs. For an endurance effort, you should count on approx. 4 g of carbs per kg body weight per hour.

After training or race 0.2-0.4 g proteins per kg bodyweight in ‘normal’ proteins. They will be broken down/digested in the body and used for muscle build-up and repair. However when using our Recovery+, the proteins are already pre-digested (cut into small pieces) so you need much less of it since there will be no waste. In that case we suggest 10-12 g of Peptopro® which is the content of 500 ml Recovery+. Use it as soon as possible after the race/training. At least within 2 hours.

En af de ting Roy Slangen fremhævede var deres Iso Pro+ energidrik, hvor de har tæt på maksimeret det energioptag du kan få i en time. 2:1 forholdet mellem glukose og fruktose i alt 90 gram kulhydrat pr. time.

Gels er noget vi alle elsker og hader. Vi ved det virker, men ofte er det klamt og klistret at indtage. Borns er imidlertid en lille lækkerbisken, med god smag og tynd så den kan drikkes – indtil nr. fire, så er de også lidt til den søde side og de franske kiks og små kager i depoterne er forfriskende.

Koffeingels er noget der virker virkelig godt når koncentrationen skal have et ekstra pift. Vi anbefaler ligesom Born, at indtage gelen lidt før Galibier nedkørslen, som er lidt teknisk og ofte køres lidt træt og udmattet. Yderligere kan tages inden og på Alpe D´huez, så motivationen får et skub i den rigtige retning. Igen lægger Born vægt på 90 gram kulhydrat pr. time.

De sidste produkt er Watts and Minerals, energitabletter “uden energi”. De fleste af os kender dem som Zero Tabs og ideen er at sikre elektrolytter og mineraler under træningen.

Det er helt sikkert fine produkter, som vi ikke ser så meget til i Danmark. Læs mere her: Born

Fås i Danmark hos: Ventouxbike

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *