Bikepacking er, ligesom gravelcykling, i voldsom vækst. I Danmark ser vi det endnu ikke så udbredt som i USA og UK, hvor trends ofte materialiserer sig først. Men bare rolig det kommer til os snart og det er jo blot en differentiering af gravel og MTB, der gør dit cykelsmil endnu større. Bikepacking kan grundlæggende udføres på to måder: som weekendtur, eller som ferie over flere dage, uger, måneder, og for de ekstreme, i årevis. Weekendturen er klart mest oplagt for os i Danmark, hvor både naturen, grusvejene og stierne giver gode lokale muligheder, for en tur med overnatning. Overnatningsmuligheder er der rigtig mange af og du behøver ikke tage telt med, blot tjekke Naturstyrelsens App for shelters. Husk dog at booke i forvejen i højsæsonen. Overnatning under åben himmel er absolut også en mulighed – i tørvejr.
Tekst at Esben Juste og Henrik Jappe, fotos fra os begge og div. produktsider.
Weekendtur og pendling
At investere i et fuldt sæt bikepackingtasker kan virke lidt voldsomt, hvis de kun skal bruges til en weekendtur af og til. Til en weekendtur, uden telt, er alle tasker: stel, styr, gastank og saddel, heller ikke nødvendigt. De mest oplagte til en weekendtur er saddeltasken og steltasken. Soveposen kan ofte bare proppes ned i en drybag, som kan spændes direkte fast på styret, med nogle justerbare stropper. De kan være lavet af velcro eller med spændelås.

Pro Discover tasker
Steltasken, som er fra Pro Discover serien, er en stel-toptaske. Flere producenter laver steltasker til hele det indvendige stel. Kigger du efter det, så skal du især sikre dig, at den passer til rammens størrelse og vinkler. Med en stel-toptaske sikrer du plads til dine drikkedunke, hvilket er en meget stor fordel, da du slipper for en drikkeblære i steltasken, eller endnu værre, en drikkerygsæk, der bare irriterer og gør dig svedig og varm. Steltasken bruges til de tungeste ting, så som minitool, gasblus, mad etc.


Den lille gastank på toppen af stellet er smart til snacks, telefon, penge mm. GPS navigationen – reservehjulet så at sige – lægger jeg dér, så jeg kan nyde naturen og fare vild, men alligevel finde hjem. Det er en god lille ekstra investering.
Den store sidegevinst ved at købe saddeltasken og steltasken er, at de kan bruges til pendling. Cykler du frem og tilbage til job med rygsæk, vil du elske at kunne pakken ned i taskerne istedet for. Det kommer vi ind på senere, med lidt pakke video, der illustrerer hvor let og praktisk det er.

Gastanken og steltasken er monteret på min pendlercykel Cotic. En skøn alsidig stålcykel som både er brugt til grustur og cykelcross. Den er nu blevet henvist til at være pendlercykel. Jeg har længe været irriteret over at cykle med rygsæk hjem fra København til Roskilde. Derfor var det en oplagt mulighed at udskifte rygsækken med steltasken fra Pro til hjemturen. Opsummeret kan man sige, at det ikke er sidste gang, at jeg efterlader rygsækken på arbejde og bruger en steltaske til alt mit habengut på hjemturen.
Kvaliteteten på Pro Discover virker god. Lynlåsen virker godt og er nem at bruge (også med handsker) pga. en gummiring, som er nem at fange. Materialet er lidt stift, men virker meget slidstærkt og solidt. Det har jo ikke været muligt at opdrive en ærlig regnbyge i denne helt fantastiske cykelsæson. Så det har desværre/heldigvis ikke været muligt at teste om den holder regnen ude. Jeg kan dog afsløre, at mine sveddryp ikke gik igennem steltasken. De er rated til 5000mm+ regn. Der er overraskende god plads i steltasken: to mobiltelefoner, id-kort, ekstra slange, co2-pumpe og ekstra patron, briller, banan, energibar etc. Det er også muligt at dele et af rummene op i to med en velcro-anordning. Meget smart. Tasken sidder godt fast – også når der køres på grusstier og udover græsmarker.



Saddeltasken kan med fordel købes med en drybag der passer i antal liter, så du kan pakke ind og pakke ud direkte fra drybagén, uden at skulle afmontere saddeltasken hver gang. Det er nemlig lidt besværligt at montere den og spænde den op, hvilket gælder for de fleste mærker. Drybaggen holder også dit tøj tørt, hvilket er meget vigtigt på weekendturen, og så kan du som bonus, bruge den som hovedpude til natten. Desværre kommer Pro Discover ikke med en drybag, men det kan let tilkøbes og som videoen viser, kan en plasticpose godt bruges 🙂 Drybaggen skal helst passe i formen ned i saddeltasken, men som oftest pakkes små ting inderst i tasken, som drybaggen let kan forme sig til, så i praksis er det ikke et stort problem. Yderst i drybaggen pakkes det tøj som skal holdes tørt.

Handlebar baggen er i den sidste investering du skal foretage og den er kun nødvendig, når alt skal med til en længerevarende bikepackingtur. Den kan kun pakkes med lette ting, da den ellers vil forringe styringen markant, hvilket er møj irriterende og til tider farligt. Typisk pakkes den med tøj, sovepose og ramen yderst. Så er det let at få frokosten ud, uden det hele skal pakkes ud og ind. Elastikkerne på toppen er praktiske til handsker, vest, regnjakke eller noget du skal have fat i en fart. På vores Colorado Trail bikepackingtur kørte vi med en ekstra lille taske uden på, som indeholdte kort og guidebog. På den anden cykels styrtaske monterede vi vores kamerataske, så vi hurtigt kunne skyde noget natur.


Konklusion.
Pro har lavet nogle meget praktiske, velfungerende og solide takser til weekendturen, pendling, eller det store eventyr. Til det store eventyr, hvor mange søger det perfekte udstyr, duer de bestemt også. De små detaljer der mangler har ingen praktisk betydning, når jeg sammenligner med de forholdsvis dyre Revelate tasker vi brugte til The Colorado Trail eventyret i 2015.
