Skrevet af Magnus Grønset, Fotos & Video Frederik Mørkeberg

Giant er kommet med en ny opdateret udgave af deres trail bike Trance model. Tidligere var cyklen spec’et med 27,5” hjul og 150 mm vandring foran og 140 mm bag. I dag kommer den med 29”, 130 mm vandring foran og 115 mm bagved. Jep, den er god nok. En trail cykel med (næsten) XC vandring!

Trance kan fås både som en Advanced PRO 29 0 og 1 i carbon, med samme vandring som den testede 29 1 model, og alle Trance modellerne koster mellem 65.000 kr. og 21.000 kr. Den testede model er en str. M. og koster 31.000 kr. Cyklen er blevet testet igennem februar og marts måned i Hareskoven, Rude – og Geels Skov nord for København.

Først og fremmest, så er det virkelig en fed cykel. Vi kan lige så godt få det sagt med det samme. Søger du en cykel der er skræddersyet til de typiske danske MTB spor, så er Trancen et rigtigt godt bud. Havde jeg kørt på cyklen uden at vide hvor meget vandring den har, ja så havde jeg ikke troet den kun har 115 mm – det føles som MEGET mere. Jeg tror det skyldes en kombination af Giants velsete Maestro linkage system og den komponent-pakke cyklen kommer med. Starter vi med førstnævnte, så er Maestro støddæmpersystemet meget aktivt og utrolig sensitivt – hvilket er virkeligt lækkert når der kørers nedad, hvor rødder og sten bliver slugt. Det har dog den bagside at der er lige lidt for meget ”pedal-bob”, hvilket er irriterende når der skal trædes opad. Til dig der ikke ved hvad pedal-bob er, så er det et udtryk for den vandring der sker i bagdæmperen, når der trædes ned i pedalerne. Pedal-bob opstår som følge af et andet begreb, kaldet anti-squat. Anti-squat er når cyklens bagdæmper komprimeres som følge af en acceleration. Hvis en cykel har 100% anti-squat, hvilket aldrig sker, vil alle de forskellige kræfter der kan influerer bevægelse i cyklen bagdæmper, udligne hinanden. Har en cykel under 100% anti-squat, vil der netop opstå pedal-bob når der trædes i pedalerne, mens det er omvendt gældende for over 100%. Puha, var det tørt og kedeligt? Jep! I know. Nå, men alt i alt, så synes jeg Giants Maestro støddæmpersystem er rigtigt lækkert når cyklen bliver kørt på sporet, men desværre ikke super fedt når der skal trædes op ad asfalt og grusvejs stigninger – i hvert fald ikke når støddæmpningen bliver sat op sådan som jeg kan lide det.

Nå! Videre til de komponenter og det udstyr der følger med cyklen. Trance 29 1 er lidt atypisk, en aluminiums cykel med carbon hjul. På mange trail mountainbikes plejer det at være omvendt – hvilket jeg efter at have kørt på Trancen synes er en skam, for hold op hvor det spiller! Selve cyklen er utroligt let, ca. 13 Kg. Jeg er ikke den store materiale ekspert, men jeg kan da hurtigt regne ud at Giant har været grundige da de lavede Trancens aluminiumsstel. Efter et par turer på cyklen begyndte det at overraske mig, når jeg engang imellem kiggede ned og lagde mærke til at stellet var af aluminium. Carbon hjulene er Giants egne med navnet TRX 1. De er virkelig lækre at køre på og med deres 30 mm indre brede er de virkelig stive. De er et par rigtige point-and-go hjul. Peg dem i en retning, og cyklen følger efter – aldrig nogen under eller overstyring.

Oven på hjulene sidder der et par Maxxis Minion DHF og DHR II 2.3 EXO dæk. DHF foran og DHR bagpå. Nøj hvor er det dejligt at en trail cykel for en gangs skyld bliver leveret med et par ordentlige trail dæk i stedet for kombinationen mellem et XC og trail dæk, som så mange andre cykler i samme kategori som Trancen har. Her vinder Giant mange point!

På suspension fronten er cyklen spec’et med Fox Float 34 Elite foran og Fox Float Elite Trunnion Mount bagved. Det er endnu et + på cyklens konto. Fox Float Elite serien er rigtigt god, nem at sætte op og har massere af forskellige indstillinger der kan leges med.

Hvor cyklen derimod halter lidt efter er på bremserne. SRAM laver nogle rigtigt fine Guide bremser, men denne cykel er udstyret med den billigste R model, hvilket er lidt ærgerligt prisen taget i betragtning. Det kunne have været rart med et par bremser hvor bremsepunktet kunne justeres uden værktøj. Geargruppen er en SRAM GX 11-speed, hvilket er fint, men igen synes jeg at der, prisen taget i betragtning, kunne have været sat en “bedre” gruppe på.

Dropper posten er cyklens helt svage punkt. Her sidder der Giants egen 150 mm Contact Switch S. Den kører ikke særligt hurtigt og var i starten af testperioden meget ustabil. Jeg ved ikke hvad det skyldtes, men den skulle bruge et par turer på at blivet kørt varm.

Alt i alt så er Giant Trance 29 1 en god MTB der er virkelig sjov at cykle på. Den er lille i størrelsen, hvilket først synes lidt ustabilt, så det er muligvis nødvendigt at gå et nummer op i størrelse. Til gengæld er cyklen super nem at kaste rundt med. Den er meget nem at få rundt i små snævre sving, at hoppe på samt twiste i luften. På sporerne i Rude og Geels skov føler Trancen sig virkelig hjemme. Den passer perfekt. På intet tidspunkt følte jeg at jeg havde for “stor” en cykel og kun på de største hop på DH-Bjerget i Rude kunne jeg have tænkt mig en cykel med mere vandring.

Er du på udkig efter en god trail cykel der har en masse gode komponenter, og som er nem at opgradere til en rigtigt trail-killer, så er Giant Trance 29 1 en cykel du bør kigge nærmere på. Jeg havde i hvert fald massere af sjov på den og vil anbefale den til alle der ikke behøver toppen af kransekagen.

+ + + Giant Trance 29 1:

 • Carbon hjul, 30 mm indvendig bredde
 • Let aluminiums stel
 • Aktivt og sensitivt støddæmpning
 • Fox Float støddæmper serien
 • Maxxis Minion DHF og DHR II dæk

– – – Giant Trance 29 1

 • For meget pedalbob
 • SRAM Guide R bremser og 11-speed GX geargruppe i relation til prisen
 • Giants egen dropperpost

 

Posted by:Magnus Grønset

Jeg er 25 år og kæmpe fan af fart – helst den der opnås på to hjul. Til daglig læser jeg en kandidat i Humanfysiologi på Københavns Universitet, men når jeg ikke er begravet i bøgerne, rocker jeg som regel min MTB. Jeg styrter tit, slår mig sjældent, og er aldrig bleg for at smide hornene i vejret. Cykling for mig handler ikke om at komme først, men om at råbe højeste når mine venner drifter rundt i et sving.

2 replies on “Giant Trance 29 1 – En næsten perfekt trailcykel til danske spor

 1. hej Magnus

  Fed artikel om Gianten, ville spørge hvilken rygskjold du kører med,da jeg skal investere i et efter et styrt.

  1. Tak!

   Jeg kører med to forskellige. På billederne i artiklen ses en Fox Proframe LC. Den beskytter både bryst og ryg, men desværre kun den øverste og midterste del af rygsøjlen – altså ikke den nederste del.
   Jeg har også et rygskjold fra Sweet Protection, kaldet Bearsuit Soft Back Protector. Det beskytter hele rygsøjlen.
   Når det skal gå rigtigt vildt for sig bruger jeg begge, da det er muligt at tage rygdelen af Fox’en af. Således bruger jeg altså Fox’en til at beskytte brystet og Sweet Protection’en til at beskytte ryggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *