Cykeleventyr i republikken San Marino

Af Gert Caspersen

Det flotte landskab for forden af opstigningen mod San Marino

Republikken San Marino er verdens 5. mindste land og verdens ældste republik med ca. 650 år  på bagen.

Den ligger i Italien omkredset af regionerne Emilia-Romagna og Marche og med kun ca. 25 kilometers kørsel til Adriaterhavskysten, hvor man finder de store turistbyer, Rimini, Ricione, Cecenatico og Catollica.

Størrelsen på San Marino er ca. 61 kvadratkilometer og indbyggertallet er ca. 35.000.

Det højeste punkt i San Marino er Monte Titano, hvor man kan se det flotte og velbevarede fæstningsværk La Guaita, som ligger i en højde af 749 meter over havet.

 

Her ses et af de flotte tårne på fæstningsværket La Guaita. I øvrigt er området en del af UNESCO.s verdensarv.

Ganske lidt om politik i den lille republik, skal nævnes at parlamentet består af 60 medlemmer fordelt på ikke mindre end 17 partier. Præsidentembedet bliver delt mellem 2 af disse medlemmer for en periode på max. 6 måneder, hvorefter der skal laves nyvalg. Det er en tradition fra helt gammel tid.

Tidligere har San Marino især været kendt for bankvirksomhed, hvor mange virksomheder og private har søgt skattely, men da man gerne vil bevare det gode venskab med EU, som man ikke er medlem af, så er bankhemmeligheden ikke længere en mulighed. Således lever man i dag af lidt industri – hovedsagligt fremstilling af keramik i forskellige varianter, landbrug og turisme. Og sidstnævnte punkt er jo så her vi kommer ind.

Sagen er den, at området omkring Monte Titano byder på et væld af udfordringer hvad angår små stigninger. Selvom de er små, så skal de så sandelig ikke undervurderes, idet flere af dem kan nå stigningsprocenter, som er to cifrede og endda sommetider med et 2 tal foran.

Udover de mange stigninger byder området selvsagt på en storslået natur med mange vinmarker og olivenlunde. Hertil kommer også mange seværdigheder i form af gamle fæstningsværker/borge og små hyggelige byer – typisk på toppen af en lille bakke med en kirke som højeste punkt.

Når man passerer de mange små byer, bør man ikke glemme at tjekke ind på flere af de små vinbarer, hvor der er muligheder for smagsprøver på de lokale vine.

Under mit ophold på stedet boede jeg på Grand Hotel, et 4 stjernet som ligger umiddelbart i forlængelse af den gamle bydel, mere eller mindre på toppen af Monte Titano. Hotellet er et bikehotel og business hotel og byder på cykelfaciliteter i form af aflåst cykelkælder, div. værktøj, fodpumper og mulighed for leje af såvel, landevejscykler, MTB, gravelcykel og E-Bikes.

Indgang til cykelrummet
Indgang til cykelrummet
Værkstedsbord, højtrykspumpe og med værktøj

Videre tilbyder man guidede cykelture med virkelig gode og kompetente guider, som jeg havde fornøjelsen af at møde.

Hotelmanageren, Daniel Terranova, som også direktør for San Marino.s hotelorganisation, oplyste endvidere, at man kun brugte lokale råvarer ved fremstilling af alle måltider, som blev serveret for gæsterne.

Det 4 stjernede Grand Hotel, som var vores base

 

På min første dag på stedet, som jeg tilbragte sammen med tidl. proff.rytter og repræsentant for Virtu Business Club, Claus Michael Møller og vores guide Sauro Manzaroli (tidl. amatørverdensmester i MTB i 35-40 år klassen) skulle vi på en rundtur som hed 9 Castles.

Til orientering så kan man via dette link: http://www.sanmarinocycling.com/ finde ruter for både landevejscykling og cykling på MTB. Der ligger således både ruter til landevejscykling, 9 stk og 14 stk. til MTB. Der er udfor alle ruter beskrevet en forklaring om hvad der er at se og der er også beskrevet hvor krævende turene er, samt der er mulighed for download af ruterne til en cykel-GPS.

Klar til afgang fra hotellet. Fra vrenstre mod højre. Vores guide, Sauro, Claus Michael Møller og undertegnede.

Vi startede således ud fra hotellet kl. 0930 på 9 Castles turen, sammen med vores guide Sauro og det var jo dejligt om end køligt, at starte med at køre nedad fra toppen af Monte Titano. Det var et utroligt smukt område vi kørte ind i, med mange vinmarker og olivenlunde, som nogle steder havde et gammelt forladt slot på toppen af de skrående vinmarker.

Uha der er mange stejle stigninger i området

Terrænet bød på flere krappe nedkørsler og opkørsler og en af disse, som toppede på 19 % stigning, sluttede ved Centro Vacanze San Marino, hvor vi blev mødt af stedets daglige leder, Paolo Donati.

Stedet er også et Bike Hotel, hvor der på én og samme placering er mulighed for Hotelophold, ophold i bungalows, mobilehome, forskellige såkaldte Air lodge telte, med både ude og indekøkken faciliteter og stor lækker barbecue mv.

 

Udekøkken. Maden smager altid bedre i Italien og endnu bedre udenfor, med et glas kølig vin

 

Herudover byder stedet på gratis wifi,  stor swimmingpool, volleyball, tennis, bordtennis, fodbold og sandelig også en lille zoo.

Poolområdet – dejligt efter en cykeltur

 

De lækre hytter på stedet.

Dagens tur blev på 122 km og 2.200 højdemeter.

Næste dags tur gik fra San Marino udover den såkaldte Panorama rute, hvor vi kom helt ud til Adriaterhavskysten og turist strandområderne ved Cattolica, Rimini og Riccione.

Efter nedkørsel fra San Marino gik det mod kysten. Der var få stigninger undervejs, men alligevel kunne jeg godt mærke de mange stejle stigninger i benene fra dagen forinden. Efter ca. 35 kilometer var det tid til dagens første udfordring: en lille heftig brostensbelagt stigning på 18 % op mod det flotte gamle og velbevarede slot, Castello di Gradara.

Vi er kommet ind gennem porten til Castello di Gradara. Bemærk de toppede brosten – og så var der som sagt 19 % stigning.

Et særdeles velbevaret middelalderslot, som blev bygget omkring år 1.150 og ligger i en højde af ca 142 meter over havet. Vi fik her en lille kop kaffe og kørte så videre mod The Panoramic Road, som ligger helt ud til Adriaterhavskysten. Vi startede ruten fra Pesaro og kørte nordpå mod Gabice Monte.

Udsigt fra kystruten mod Gabice Mare
Endnu et smukt view fra Panoramic Road

Det er en kystrute, som ikke minder om vores kendte strandvejs strækninger, idet denne rute går op og ned hele tiden. Efter ankomst til Cattolica, som også er etapemål i Gran Fondo Squali, kørte vi videre langs med kysten til Riccione, hvorfra vi kørte ind på enkeltstartruten, som går netop fra Riccione til toppen af San Marino. Denne etape, som er 9. etape i dette års Giro d´Italia, forløber søndag d. 19. Maj. Vi gik i gang med den 34,8 kilometer lange rute som byder på ca. 22,6 kilometer svagt stigende vej, hvorefter man kommer ind på de sidste 12,2 kilometer og skal klatre 549 meter opad mod toppen af San Marino, hvor etapemålet ligger 648 meter over havet. På disse sidste 12,2 kilometer rammer rytterne stigninger helt op til 11% og der vil uden tvivl ske store forskydninger i klassementet.

På 3. dagen, som vi kørte med en ny guide, Dennis,  var vi ude og se på de lidt større stigninger og kom her bl.a. forbi Monte Capagena, hvor Marco Pantani ofte trænede. Fra Carpegna by, som ligger 740 m.o.h., til toppen af Monte Carpegna i 1.367 meters højde, er der kun 6 kilometer og der er således en gennemsnitsstigning på mere en 10% og med ramper helt op til 15%.

Dennis og Claus før de sidste kilometer mod toppen af Monte Carpegna
Claus på toppen af Monte Carpegna

Efter Monte Carpegna gik turen videre til et andet stort historisk monument, San Leo,  som på trods af, at vi mest kørte nedad mod stedet fra Carpagena alligevel ligger på en top ca. 600 m.o.h. San Leo er en borg fra den tidlige middelalder. Borgen danner rammen om en hyggelig landsby, med hyggelige små cafeer og med en fantastisk udsigt udover området.

 

Turen gik herefter videre mod Verruchio, som også ligger på en lille top. Igen her er der en borg på toppen ca. 330 m.o.h. Igen bliver man her betaget af den flotte udsigt over området, hvor man kan se den ene lille top efter den anden, samt et utal af vinmarker.

Efter de mange indtryk i området omkring San Marino er det tid til at opsummere:

San Marino og området omkring stedet byder på mange seværdige oplevelser, ligesom mad- og vinkulturen er helt i top. Du vil kunne få hotelophold i høj klasse, men du kan også vælge den mere afslappede og billigere facon, hvor du eksempelvis bor i et fedt Air lodge telt til billige penge og hvor der alt efter størrelsesvalg, kan bo op til 6 personer samlet. Terrænnet byder på alle de udfordringer man kan ønske sig som cyklist og er måske især velegnet til MTB folket og det skal her tilføjes, at der netop i San Marino bliver afholdt UCI Cup MTB løb på stedet. Kører man på racercykel, skal være i god form – især hvis man som vi gjorde, bor på toppen af San Marino. Kører man på MTB vil det gå lidt lettere og endelig er der jo også mulighed for, at man på de mange fine hoteller i området kan leje/låne såkaldte E-Bikes.

 

 

Posted by:Gert Caspersen

Jeg har været aktiv sportsmand hele livet. Har gennem de sidste 30 år deltaget i et utal af lange motionsløb i både Danmark og udlandet. I de senere har jeg også på licens niveau deltaget i banecykling og har bl.a. deltaget i Hold VM på bane med en bronzemedalje, som bedste resultat. Således stor erfaring inden for div. landevejs motionsløb og Grand Fondos i udlandet. Har også fungeret som guide og rejsearrangør af cykelture gennem mere end 25 år. Tidl. skribent på Cykel-Motion Danmark fra 1996 og frem til bladet lukkede her i år. Min passion er Grand Fondos i Italien og Frankrig, samt gadgets til cykling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *