Introduktion til cykelcomputere

Cykelcomputere har været inde i en rivende udvikling de seneste år og jeg er bestemt ikke opdateret på alt det nye. Så da vi modtog den nye Garmin 530 til test, var det med en vis frygt for, at den kunne stjæle tid fra cyklen, hvis jeg skulle sætte mig ind i alt det den kan. Nu er vores gadgets redaktør Gert Caspersen heldigvis helt up to date og har selvfølgelig set denne artikel igennem inden publicering. Det skal siges at både Gert og jeg er fans af Garmins produkter og har brugt dem i rigtig mange år, blot har jeg holdt mig til de features der fungerer for mig, i forhold til træning og navigation. App integration, som er en stor del af Garmins software i dag, har jeg ikke dyrket, udover at min gamle Edge 1000 automatisk uploader til Strava via Garmin Connect og Ridewithgps. I dagligdagen tjekker jeg bare træningen på Edge 1000 enheden og ved af erfaring, hvad jeg bør træne. Så ingen fancy stuff med integration til f.eks. TrainingPeaks eller egen planlægning af træning på Garmin Connect. Det betyder også at mit tidsforbrug på Garmin enheden og App´s er meget lavt, bortset fra når jeg kører mine intervaller, navigerer og følger op på træningen.

Tekst og fotos af Henrik Jappe, fotos fra Garmin.com.

Der er ryttere som bruger deres enhed langt mere aktivt og følger tæt op på deres træning, via f.eks. Garmin Connect eller TrainingPeaks. Måske får de lavet træningsprogrammer af deres personlige træner. Træneren følger op på deres træning, sender dem specifikke tests og programmer, via TrainingsPeaks til Garmin enheden og coacher dem løbende.

Den del kommer vi ikke ind på her, da vores vurdering er, at de ryttere udgør en niche. Selv med mange års træningserfaring og tidligere brug af AimHigh træner Rune Larsen, så ved vi, at træning ikke er en steady state disciplin. Der skal altså løbende følges op på rytteren og rytteren skal være i stand til at føle sig selv og justere sin træning.

The Most Valuable Training Data

Is Surprisingly Simple

Denne artikel fra Outsideonline.com fortæller om forskellen på tæt styret træning og egen simpel følelse af træningshårdhed og effektivitet. Den er overraskende lille og Garmin Edge 530 tilbyder både den tætte styrede træning og din egen indtastning efter hver træning, hvor du kan angive din “følelse”. Rigtig smart.

Den erkendelse har de seneste år vundet indpas i det elitære træningsmiljø og påvirket Garmins udvikling af cykelcomputere, så de kan “snakke” med f.eks. state of the art træningsprogrammer og software, så som TrainingPeaks. Det måtte prøves af og det tog ca. 15 minnutter at oprette en gratis TrainingPeaks konto, forbinde Garmin Connect med TrainingPeaks og uploade alle min træninger. Det var godt nok nemt og gav lyst til at teste det yderligere ud, hvilket i måske vi høre om senere, da vi også skal teste den helt nye Garmin 830.

Billede af en del af min TrainingPeaks kontrolpanel. Det må udforskes yderligere.

Link til Velonews podcast med Kate Courtney, hvor hun fortæller om sin MTB-træning og hvordan den løbende justeres og følges op.

Som holdleder for DCU MTB Team Amaton sidste år og i år for klub team RMK Elite ved jeg, at rytterne bruger TrainingPeaks med deres Garmin enhed og at det virker rigtig godt og let, for den travle atlet. I forbindelse med mit arbejde i DCUs MTB Udvalg, har vi startet et nyt talentudviklingsprogram – MTB Talent på Tværs – som skal udvikle ryttere i aldersgruppen U17 til U23, i laget lige under landsholdet. De ryttere som udtages til MTB Talent på Tværs skal løbende testes og indberette deres træning. Det planlægger vi gjort via deres cykelcomputere til TrainingPeaks, hvorfra landstræneren og hans assistent, kan sende rytterne tests de skal gennemføre på deres cykler. Det er en meget smart og let måde at organisere det på, uden det koster en masse penge, og så det kan løses geografisk, uden at træneren er på stedet for testen.

De fleste har en cykelcomputer, men brugen er vidt forskellig. Vi tror ikke folk kan deles op i superbrugere og “km/t ryttere”, men snarere at cykelcomputere i dag kan så meget, at de kan individualiseres så alle får dækket præcis sit behov. Det er en god udviking, det koster nok lidt ekstra kroner for enheden, men giver os præcis den frihed vi ønsker. Med en masse App´s integration kan det let tage overhånd og game-ificeringen af cykelcomputere og app´s er vi ikke tilhængere af.

Badges, kudos, KOM´s, likes – nej tak – klap dig selv på skulderen, men husk nu at tage dine føringer, se hvor du kører og nyd så turen.

Indhold:

Edge 530 kan virkelig meget så her får du muligheden for, at springe til det som interesserer dig.

 1. Hvad får du i Edge 530 pakkerne?
 2. Navigation, det kan den 100%!
 3. Træning og løb? TrainingPeaks integration
 4. MTB specifikke ting – endelig fik Garmin det med! MTB Dynamics: sværhedsgrad, flow og hop. TrailForks
 5. HRV
 6. Vejret – integration med AccuWeather
 7. Kommunikation med sensorere og andre Garmin enheder
 8. Konklusion

Hurtig konklusion – eller læs alt og få fuld konklusion til sidst.

Edge 530 er den bedste og mest indholdsrige cykelcomputer Garmin har lavet. Måske slås den af Edge 830, som vi tester efterfølgende? De fem bedste ting ved Edge 530 er:

 1. Ny hurtig processer, forudsætningen for alt her i livet?
 2. 100% rutenavigation, dog uden indtastning af adresse. Det har Edge 830?
 3. MTB specifikke features, endelig??
 4. Climb Pro, til La Marmotte tossen i os alle??
 5. Batteriet holder 20-25 timer?

Hvad indeholder pakken Edge 530?

For kr. 2.499,- får du computeren, standard holder med elastikker, en out-front holder, en sikringsstrop og et USB kabel. Skal du træne og bruge puls skal du købe sensorpakken, som i tillæg giver dig et pulsbælte, en kadencemåler og en fartmåler for kr. 3.299,- . Endelig findes der en MTB-pakke som i tillæg har en MTB-holder, et silikone cover, en fartmåler og en fjernbetjening, så er prisen kr. 3.099,-

Fra venstre Edge1030, 1000, 830, 520 og 530. 5 x 8 x 1,5 cm og 80 gram vejer 530 computeren. Dertil en holder og så er du straffet med ca. 120 gram op af Mortirolo – og din Strava KOM er væk. Edge 1000 vejer 120 gram plus holder. Vindmodstanden forværres også med en front mount computer, så prøve ikke at slå timerekorden. 🙂

Edge 530 er en knapbetjent computer og hvis man kommer fra en Edge 1000 eller Edge 1030 kræver det lige nogle dages tilvænning. Det er let nok og meget intuitivt, ja faktisk en ret imponerende brugergrænseflade, når man tænker på hvor vildt mange ting den kan vise dig og måle. Så kr. 2.499,- og opefter lyder dyrt for en knapbetjent computer, men når kvaliteten og funktioner tages i betragtning er det helt okay. Endelig skal vi ikke glemme den fremragende service Garmin altid har haft, både på spørgsmål og reklamationer.

Hvad kan Edge 530?

Det kan som sagt rigtig meget og en hel masse jeg aldrig vil få brugt. Mine favoritfunktioner blev ret hurtigt, at kunne skifte mellem kørt disciplin, så jeg kan logge mine træninger i hhv. Vej, MTB, Grus og Cykelcross. Logning i disciplin gør det mere korrekt og effektivt at følge op på træningen, hvis det ønskes. For hver disciplin foreslår Edge 530 et par skærme som kan være relevante, men du kan også selv let skræddersy dine egen dataskærm. Når du skifter mellem discipliner, har du altid de skærminformationer du finder relevante og det er meget smart.

Du skifter mellem skærmene ved at bruge de to knapper på venstre side af computeren. Det er klart lidt sværere på landevejen sammenlignet med en Edge 1000, med touch screen, men ikke umuligt. På grus, græs og MTB spor er det umuligt af skifte skærm og heller ikke anbefalelsesværdigt. Er du i gang med en navigation så skifter skærmen selv og giver dig en navigationskærm med instrukser og et “bib”. Efterhånden som du nærmer dig svinget zoomes der gradvis mere ind og Edge 530 reagerer lynhurtigt, langt hurtigere end min gamle Edge 1000. Genberegning af rute ved afvigelse foregår også lynhurtigt ift. Edge 1000, en virkelig stor forbedring. Retur til forrige skærm foregår ved tryk på knappen nederst på højre side af computeren. De to knapper i bunden er til “lap” og “start/stop”.

Skærmen er meget tydelig også i solskin. Her dog en lille smutter, hvor skærmen viser til højre om 110 meter, men det er ligeud gennem rundkørsel.
En virkelig smart feature hvis du kører hurtigt. Edge 530 bipper og giver advarsel om meget skarpt sving nogle hundrede meter før. Det gør den så ikke overalt. Nogle gange i sving som ikke er skarpe og andre gange slet ikke, selvom svinget er skarpt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Navigation. 

Vi navigerer rigtig meget, både til egne eventyr på crosseren og MTBén, men også som cykelguide for grupper. Derfor designer vi ofte ruter til både os selv og andre, og ved hvor vigtigt det er at gøre det 100% korrekt. Til det bruger vi RidewithGPS software, som er rigtig god, bl.a. via deres mange forskellige kort, men Garmins egen kortfunktion kan også fint bruges.

Lynhurtig beregning og genberegning er en stor forbedring fra Edge 1000

Ruten downloades hurtigt og nemt til Edge 530, på samme måde som på Edge 1000. Når ruten indlæses tager det et par sekunder, hvorefter der trykkes “start”. Så loades ruten og det kan godt tage 30-60 sekunder, afhængig af vejtæthed og datapunkter. Derefter spørger Edge 530 om du vil navigere til starten af banen – tryk JA til det, så er du sikker på den følger ruten og ikke starter med en masse genberegninger.

Rute designet i www.ridewithgps.com ved hjælp at kort til vej, cykelspor og vandrespor. Man skifter i knappen øverst til højre i programmet
3rd Row Duo gravelløb kørt og vist efterfølgende i Garmin Connect. Ruten fulgte både asfaltveje, grusveje i skov og MTB-single tracks. Edge 530 navigerer helt uden problemer.

Da du ikke kan indtaste adresser på 530 må du i stedet zoome ud og flytte kortet til det punkt du ønsker at køre til. Derefter zoomer du ind, placerer punktet og beder 530 beregne ruten til dig. Det tager lidt længere tid end en ruteberegning på en indlagt adresse, eller rute, men det går også hurtigt.

Climb Pro er en ny feature som Garmin har introduceret. Har du lagt en rute ind på computeren, eller kører du f.eks. La Marmotte, så vil Garmin give dig løbende opdatering på stigningen du er igang med. Den giver stigningsprocenter, resterende stigning i km og procenter, grafik over stigningen, og dermed er du bedre rustet til at justere dine watt/puls resten af vejen til toppen. Meget cool feature, som vi glæder og til at prøve udenfor Danmark 🙂

Træning og løb.

Edge 530 kan alt det du drømmer om og lidt til. Tiden er til algoritmer og data, gerne så mange data som muligt. Det har Garmin også taget op og Edge 530 kan tilbyde dig, at opbygge en profil af dig løbende. Computeren kan integrere med vejrdata, så du og computeren gradvis kan opbygge din væske og ernæringsplan for træning og løb, under forskellige forhold. Edge 530 ved også om du befinder dig i højden og kan der give anbefaling på korrektion af væske og energiindtag. Det er meget smart, men jeg kan godt tvivle lidt på om det vil blive aktivt brugt, men for La Marmotte PR-jægeren kan han/hun med fordel bygge det op og drage nytte af det.

Her ses skærm efter endt træning. Du kan selv rette væskeindtag til. Kalorier forbrændt beregnes ud fra dine pulszoner/watt og er kun korrekte hvis dine zoner er rigtige. Det kræver du testes hos en professionel træner. Læg mærke til, at hvis jeg flytter Edge 530 tættere på styret kan knapperne til start/stop og Lap ikke betjenes.

For hver endt træning og løb forsyner Edge 530 dig med en opsummering, eller skal vi sige en stor opsummering. Den præsenterer op til flere skærme med fakta fra turen. Passende, for lidt, eller for meget? Det er helt op til dig, du kan igen få et som du vil.

Watt zoner kørt på en HIT-træning.
Lidt flere data fra samme HIT-træning

 

 

 

 

 

 

 

En del af opsummeringen kører automatisk igennem af computeren og andre finder du selv frem igen og kan dykke ned i.

 

 

 

 

 

 

HRV – hvad er nu det?

Hjertefrekvens variation er noget forholdsvis nyt i træning. Ideen med det er at fortælle om du er klar til træning, hård træning eller en blot rulletur. Før hen tog vi morgenpulsen og lå den højere end normalt, var vi ikke restitueret og klar til hård træning. HRV er mere avanceret og kræver du sover med dit pulsbælte eller dit Garmin ur, som så tager pulsen på dit håndled. Den korte version er, at hjertefrekvensen skal være ujævn, så er du klar. Er frekvensen, altså tiden mellem hvert hjerteslag jævn, så er du ikke klar til træning og skal nok nøjes med en rulletur, eller en TdF etape på TV. Læs mere her.

Opsummering af træning med Edge 530 og f.eks. TrainingPeaks.

Nu vil vi prøve lidt features af og vende tilbage med vores vurdering, som almindelige motionister. Vi udgør vel ca. 95% og kan repræsentere relevansen af de muligheder. For eliten som ønsker at udnytte de små marginaler, de som tilsammen gør en stor forskel, så er det helt klart at Garmin seriøst forsøger, at gøre din træning til noget helt individuelt, med løbende opfølgning, præcis sådan som den nyeste forskning tilsiger det skal gøres.

TrainingPeaks, nogle skærmfotos blandt rigtig mange:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MTB specifikke features.

Det har tidligere manglet helt på Garmins computere, men nu prøver de at få det med, og det ser ud til at lykkes ganske godt.

En spændende feature hedder MTB Dynamics og indeholder tre ting: 1) hvor hårdt er sporet, 2) hvor godt kører du det og 3) er du god til at hoppe.

Hårdheden af sporet er ens for alle, idet det bestemmes ud fra stigninger, antal accelerationer og sving.

Flow – eller “hvor godt du kører sporet” er helt individuelt og udover en laptid, giver Edge 530 dig også en grafisk fremstilling af hvor du bremser og hvor dit flow ikke er helt optimalt. Du får efter hver gennemkørsel en skærm der angiver disse tal og jo lavere tal jo bedre. Den grafiske fremstilling sammen med tallene kan give dig mulighed for, at forbedre dine gennemkørsler ved at sammenligne tallene, lap tiden og forbrugt watt/puls. Det lyder super smart og vi tester det videre.

 

 

 

Med rødt viser hvor jeg taber i flow. De grå er hop.
I bunden ses hårdhed, flow og antal hop. Ved flere gennemkørsler kan du således se forbedringer i flow.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hang time

Endelig er der jumps/hang time – hop – som må være til rytteren der konkurrerer i det, eller bare synes det ser fedt ud på Instagram. Igen giver Edge dig en grafisk fremstilling af hvor du har hoppet på sporet, samme grafik som flow – og hvor godt du hopper = hang time. Edge 530 giver dig en notifikation på skærmen lige efter hoppet, lad være med at se på den før du er landet?.

TrailPlan er en anden feature, som mountainbikere kan nyde godt af. Du kan spørge Edge 530 efter et spor i en given sværhedsgrad og den vil foreslå det. Her kommer problemet så ind, idet vores gradering af spor i Danmark ikke er helt færdig endnu. I kender måske OnTrail programmet, så via en del fondsmidler er ved at gradere og markere alle danske spor. Det forløber rigtig godt og er foran tidsplanen. Når sporene er graderet i farver, vil de blive opdateret på SingleTracker.dk, som måske overfører det til TrailForks mfl. Så når du leder efter f.eks. et rødt spor, kan røde spor nemt have vidt forskellig sværhedsgrad.

TrailForks.com – duer det i Danmark?

Edge 530 kan integrere med Trailforks Appén, som er en meget anvendt app om MTB spor i verden, nok mest i USA og Canada. Appén er rigtig smart og indeholder ca. 130.000 spor, med information om sporenes, sværhedsgrad, tilstand nu (hvis det opdateres af brugere) og så ikke mindst navigation på sporene. Navigationen er ikke det mest kritiske her i Danmark, da alle spor stort set starter og slutter samme sted. Men i f.eks. USA, hvor jeg har kørt en del, er det meget rart at kunne finde hjem igen. Trailforks Appén kan via Edge 530 loade sporet og navigere dig derhen kortest muligt.

Kommunikation med:

Varia lygterne, ja det kan Edge 530 naturligvis også og er du pendler eller træner du på trafikerede veje uden cykelsti, så er det bestemt en god investering. Varia baglygten er forsynet med en radar der kan fortælle dig om bagfra kommende biler og hvor tæt på de er. Vi kender alle til “Asfaltkrigen” og for kr. 2.499,- mere kan du få Varia Bundle med radar. Så øger du sikkerheden derude, både for dig selv og den gruppe du kører i.

Edge 530 kan også parres med mange andre enheder, så længe de er ANT+ og BlueTooth Smart kompatible. Jeg har parret med min iPhone6, hvorpå jeg kører Apps så som Garmin Connect IQ, Strava, TrainingPeaks, TrailForks, HRV og RideWithGPS.

Sensorere der kan tale ANT+ og Bluetooth smart parres let med Edge 530. Hvor skærmene MTB, Vej, Cross, Gravel osv. er specifikke, er sensorer generiske og skal således ikke sættes op til de enkelte discipliner. Du kan parre en sensor ad gangen, eller alle Edge 530 finde på én gang. Meget smart og det virker 100%.

Et par sjove features er Cykelalarm og Find min Garmin. Cykelalarmen slås til i enheden og Connect IQ. Den hyler hvis den parkerede cykel flyttes utilsigtet fra Café’en, og du modtager en meddelelse på din telefon fra Garmin Connect App, hvorfra du så kan stoppe hyleriet. Aktivering af alarmen er let, du holder tænd/sluk knappen inde i fem sekunder.

Indstil cykelalarm
Slå cykelalarm til i Connect IQ og vælg en kode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Find min Garmin” er baseret på den sidst GPS lokation, hvor din telefon havde BlueTooth kontakt med enheden. Du kan så navigere tilbage til punktet, hvor du har mistet den i skoven. Det er jo sjældent godt nok, så når du er indenfor Bluetooth rækkevidde – typisk 10-15 meter – slår du Cykelalarm til og kan så via hylelyden finde den mere præcist. Det er da smart og hvis nu en cykeltyv skulle stjæle både cykel og Edge530, og ikke kender denne feature, så kan den måske findes?

Find min Edge og Sidst kendte position findes i menu’en i App’en Connect IQ
Du får både en notifikation på din telefon og i Connect IQ. Husk at have Bluetooth slået til!

 

 

 

 

 

 

 

 

Konklusion.

Garmin har med Edge 530 og 830 fuldført deres xx30-serie fra Edge 130 til 1030. Edge 530 er en kraftig opdatering og forbedring af 520 og især processoren er blevet markant hurtigere end på Edge 520 og Edge 1000, noget som gør navigation meget bedre. Batteriet holder ca. 25 timer, hvor jeg ved navigation på min gamle Edge 1000 ofte løb tør efter ca. 6 timer. Med batterisparefunktion kan levetiden forøges til op mod 48 timer. Skærmen er det bedste jeg hidtil har prøvet og den er tydelig i al slags vejr. Knapbetjent computer har jeg aldrig været tilhænger af, efter iPhone´en blev født. og jeg vil tro, at vores test af Edge 830 afslører en større brugervenlighed, blot på grund af touch screen. Dog skal det siges, at knapfunktionerne hurtig læres og som sagt ikke bruges særlig meget når der cykles. Knapbrugen kombineret med skærminstruktioner er intuitiv god og efter få gange sad det i fingrene, og uden for mange fejltryk.  Skal du navigere til en bestemt adresse kan det ikke tastes ind i Edge 530, så det skal søges og markeres på computerens kort, eller planlægges på Garmin Connect i forvejen. Det er lidt øv, men tastearbejdet via trykknapper ville nok også have været besværlig. Ønsker du den funktion så er det enten Edge 830 eller Edge 1030 du skal købe.

Prisen er vel okay, selvom kr. 2.499,- er mange penge for en “dims”, men vi cykeltosser bruger jo rask væk flere tusinde kroner på carbon-dimser, keramiske kuglelejer og belåner gerne huset op for en ny cykel. Så hvorfor ikke bruge lidt på en god Edge 530, som kan hjælpe dig til at blive en hurtigere og bedre version af dig selv.

Husk nu at tage dine føringer

Tidligere testede Garmin produkter, læs her for Garmin 130 og  her for Garmin 520.

Vi har også omtalt Garmin 1030, som er flagskibet i Garmins cykelcomputer serie.

Varia lygterne kan du læse om her.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.