Assos cykelbukser (bibs) er ikke noget jeg tidligere har erfaring med. Generelt har et par okay bibs været fint for mig og prisen på Assos har altid ligget over midten, så at sige. I år var det store mål med vintertræningen Cape Epic, verdens største MTB etapeløb i Sydafrika, som Assos iøvrigt er sponsor for. Det er et møj-dyrt løb at deltage i, så al forberedelse skulle gøres rigtigt, herunder vintertræningen, idet Cape Epic afvikles i marts. En frisk mås er en vigtig forudsætning, både før og under løbet, så valget faldt på toppen af poppen i cykelbukser – Assos. Eller – det var det min makker sagde vi skulle bruge og han fik arrangeret et møde med Lars Errebo, som er chef for Assos Norden.

 

Foto af Colin Hadley – fra vores Cape Epic etapeløb i marts 2019. Jersey er Assos Equipe RS Aero SS. Supertynd og i hvid, så den ikke suger varme til sig.

 

Tekst og fotos af Henrik Jappe. Foto nappet fra Assos.com

De helt nye RS S9 bibs er blevet mine TO GO bibs, når skabet med cykeltøj åbnes. Et skab der er proppet med cykeltøj fra alle mulige mærker.

Testen.

I alt har testperioden varet fra januar 2019 til udgivelsen af denne artikel. Testen er forløbet i al slags vejr, fra den kolde og våde danske vinter, til Sydafrikas 30 grader og tørre varme. De er brugt til MTB, landevej og gravel og på flere forskellige saddelmærker og bredder. Turenes længde har været helt op til Dirty Jutlands 212 km grus på 10 timer, mellem minus 4 og plus 7 grader, til en meget varm 110 km Cape Epic etape, der varede næsten 6 timer og i 30 grader.

Gennem de seks måneder er RS S9 biben vasket utallige gange på, 30 grader syntetisk uden skyllemiddel og med skindet indad, for at undgå slid ved vask og centrifugering. De er ikke blevet tørretumblet.

Assos.

Mærket, som er fra Schweiz, er et af de største i Danmark på bibs og de har også en ret stor markedsandel i Norge. To købestærke lande hvor super-motionisten bruger gennemsnitligt mere på sin cykel og sit cykeltøj, end i mange andre lande. Ydermere er cykling blevet “det nye golf” og det har helt sikkert, givet et high end brand som Assos endnu mere luft under vingerne. Jeg har mange cykelvenner som sværger til Assos, både fordi det holder en høj kvalitet og komfort, og derigennem f.eks. sikrer dem en vellykket grandfondo over mange timer.

Assos har opbygget deres egen forskning i materialer, bukseskind, pasforme, seler og buksecreme mm. Det er noget de har brugt mange år på og opsamlet store mængder af data og feed back fra ryttere. Det er måden at gøre det på, kombineret med, at de har bygget deres egen fabrik i Rumænien, hvor lederen og en stor del af medarbejderne, er erfarne i at sy bibs. Med andre ord er kvalitetskontrollen helt i top.

Kasper kører her med Assos RS S9 bibs i Sydafrika, Stellenbosch, på bikeparkens berømte G-spot line. Foto fra Kasper.

Equipe RS S9 bibs.

Assos beskriver det som en bib der er produktudviklet helt fra bunden. De vigtigste nye features er:

  • Bib´en er lavet ud af kun to stykker stof. Et “sommerfugle” formet panel i bunden og et side- og rygpanel. Det giver færrest mulige syninger, dermed god komfort, samt minimeret risiko for generende syninger. Materialet er lavet et et meget strækbart stof, som samtidig giver lidt følelse af kompression.
  • Selerne er fastgjort på en helt ny måde, som gør at trækket i bib´en bliver langt bedre. Bagerste sele:  A-lock – er fastgjort lige over puden, hvilket gør, at puden altid – også under meget bevægelse i og ude af sadlen – sidder perfekt på plads. Det er særligt vigtigt på mountainbiken. Forreste sele er knap så stram og er silkeblød med masser af komfort.
  • Puden ligner noget jeg har prøvet før, men er Assos´ egen. Den har en ekstra stor front – KraterCooler – med store huller, så ventilationen er god og varmen holdes nede på dine ædlere dele. Puden er til langture og har høj støtte og genformes lynhurtigt efter tryk. Endelig er den syet ind med Z-syninger og er uden syning forrest på puden – GoldenGate – , som er på midten af hele skindet. Se foto herunder.
  • Taljen er lav, hvilket giver en god komfort når man har både baselayer, bibs og jersey på. Der opstår ikke tre for varme lag, som ofte er tilfældet på andre bibs, med høj og kraftig talje. Taljen er laserskåret og giver en meget behagelig afslutning.
Forfra – læg mærke til den lave talje som er laserskåret. Selerne foran er som silke og påsyningen mærkes ikke. KraterCooler er lige under øverste Z-syning. GoldenGate er i det område hvor der ingen syninger er.
Bagfra – læg mærke til at selerne er påsyet helt nede ved panelet, der også er syet sammen med indlægget. Selen er også påsyet i kanten af den laserskårede bibs. Den bagerste sele er lidt strammere end den forreste, således holdes bib´en altid på plads. A-lock kalder Assos krydset bagpå.
Forreste del af indlægget har huller. KraterCooler kalder Assos den konstruktion. På midten i siderne er puden ikke syet fast. De kalder Assos GoldenGate og skulle forhindre evt. gnavsår som følge af syning.

Konklusion.

Det er helt igennem nogle fantastiske gode bibs. De er fuldt på højde med andre top-bibs jeg har testet gennem årene. Især Assos´udvikling af selerne, syningen og to-panel konstruktionen har jeg ikke set før. Det virker 100%.

Efter testen er der ingen synlige tegn på slid i hverken stof eller pude. Selerne er stadig så stramme og fine som da kassen blev åbnet. Farven sort holder fint efter mange vask.

Min Cape Epic makkers bemærkninger:

  • Aldeles fleksibelt stof/lycra
  • Meget komfortable seler. Både fleksible og tynde – ses ikke så meget under jersey´en.
  • God ventilation til overkrop grundet lav talje
  • Virker lette
  • God/passende længde

For kr. 1.599,00 kan du erhverve disse fede bibs. Er du til langture eller cykler du bare meget, kan de klart anbefales.

Bikings filosofi er: At støttepunkterne på cyklen skal prioriteres højt og bibs, saddel, handsker, greb, sko, såler og pedaler – alt sammen følges ad.

Vi er alle individuelle og derfor kan det ikke garanteres, at du kan lide disse bibs. Derfor anbefaler vi at du besøger din cykelbutik og prøver dem der.

Iført Assos bibs, Lazer Bullit 2.0 hjelm og den gode gravelcykel Giant Revolt.

Vi siger på gensyn med et flot foto fra Dirty Jutland april 2019 – vi er klar igen i 2020.

 

 

Læs mere her.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.