Vi har altid haft racer- og MTB-sko, så hvad skal vi egentlig med gravelsko og giver det mening at lave en masse tilbehør og tøj til den disciplin? Personligt har jeg haft det fint med mine MTB-sko til gravel og har egentlig ikke savnet en sko specifikt, til denne nye fede og sociale hygge-disciplin. Mit almindelige cykeltøj har også fungeret fint, men jeg har observeret at flere tøjmærker har lanceret en gravelkollektion. Der er masser af graveldæk, som giver rigtig god mening, specifikke styr som er gode at køre med, tasker til bikepacking, som er blevet meget populært, så hvorfor ikke også sko?

RX8 findes i sort og sølv

Tekst og fotos af Henrik Jappe. Fotos sakset fra Shimanos hjemmeside.

Da Shimano introducerede deres RX8 og vi fik den til test, var det med stor spænding jeg skohorns-førte foden i skoen og den følelse overraskede ikke. Deres sko har altid haft en flot finish og fantastisk pasform, så hvor var egentlig forskellen til en MTB-sko?

Skoen lukker sig fantastisk rundt om midtfoden

Forskellen mellem deres og andre MTB-sko skal findes i vægten og sålen. Gravel er en disciplin et sted mellem landevejen og MTB og naturligt nok ligger RX8 skoen også der, både hvad angår vægt og sål. Vægten på RX8 er meget lav ift. MTB-sko og sålen har mindre og færre knopper. Stivheden i skoen er høj, via en carbonsål med stivhedsindeks 10 (stivhedsmål kan ikke sammenlignes på tværs af skomærker, på trods af et index!). Så den er beregnet til gravelrace, både hvad angår vægt, knopper og stivhed. Altså egner den sig ikke til lange café besøg og dans, i modsætning til den første udemærkede gravelsko fra Shimano, XC5 (udgået af kollektionen), som i kan læse om her.

Flot og stabiliserende pasform

Pasformen er tæt på perfekt til min fod, men det er selvfølgelig individuelt. RX8 fås i halve størrelser fra 37 og op til 47, under og over “kun” i hele størrelser fra str. 33 til 52. Meget imponerende må man sige. Ingen kunder skal cykle barfodet her. En væsentlig detalje i pasformen er måden skoen lukker sig om midtfoden. Rundt om midtfoden føles den som en sok, via inderskoens elastik, som dog gør den en smule vanskelig at få på. Den skal åbnes godt op og jeg foretrækker brug af skohorn, som altid ligger i cykeltasken. Derefter rettes den inderste del til, og pløsen trækkes godt op på midtfoden og slutteligt spændes BOA-låsen til. Det er vigtigt at få gjort det, da der i værste fald kan skabes folder eller den ikke sidder perfekt. De få sekunders merarbejde er givet rigtig godt ud.

Vristklappen (pløsen) holdes godt på plads ved hjælp af elastikken, som dog gør den en smule vanskeligere at få på.

 

En meget let sko sammenlignet med min MTB-sko, 265 g uden klamper, men så duer de jo ikke?

Hælen skal give god støtte og holde foden fast når der trådes igennem og særligt i spurten, hvor man rejser sig op. Det klarer skoen også fint, når den er spændt godt til. Hælen smyger sig om akillessenen og de to “vulster” på begge sider giver rigtig god støtte. Måske kunne Shimano have lavet en foring i hælen med “modhager-stof”, som vi ser hos andre skomærker? Det har dog en tendens til at slide sokker hurtigt.

En flot anatomiske formet hælkappe, der giver god støtte.

Efter flere timer i sadlen og 1-2 efterspændinger holder RX8 flot på foden. BOA-spænder er bare rigtig gode, kombineret med spændesystemet på RX8. Er det rigtig varmt kan der være behov for at løsne spændet fordi foden hæver op. Det klares meget let on the fly, igen takket været BOA-spændet som virker tovejs.

En overraskelse ved skoen var at den ikke har samme store trædeflade, som mine MTB-sko og derfor heller ikke giver samme støtte, når der løbes i den. Nu er det heller ikke så ofte det sker i gravel, som i cross/MTB, men det var noget jeg lige skulle vænne mig til. Det er lettere at risikere et vrik-om i foden med RX8 sammenlignet med en traditionel MTB/cross sko, så vær lidt forsigtig i starten, hvis du vælger at bruge skoen til f.eks. cross.

RX8 til højre, der er færre knopper foran og særlige ude i siderne. Det giver mindre støtte ved løb i skoen.

Shimano har med RX8 skabt en rigtig fin sko der fungerer rigtig godt og indtil nu holder. Vi kører videre med den og bringer en opdatering til foråret.

Skoen blev bl.a. testet i Louisianas varme og fugtigt miljø. Der virkede den også fint og var ikke for varm i den sølvfarvede version

Vejl. uds. pris. kr. 1.899,00

Læs mere her.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *