MTB sporten i Danmark har haft medvind i mange år, dog med lidt op og nedtur på forskellige fronter. Her skal vi se lidt på det område af MTB, hvor der stort set bare er gået op i mange år.

Overskriften er lige på og hårdt, så derfor får i her motivation for artiklen.

Talentarbejdet har været godt rodfæstet i mange klubber i landet og især klubberne Holte, Varde, DMK, Aalborg, Silkeborg, Hammel, der er blandt de gamle travere i miljøet. Flere klubber er heldigvis kommet til i kølvandet på deres arbejde og det er blevet løftet yderligere, af det arbejde landstræneren og MTB Udvalget har lavet. Således er MTB Talent samlingerne noget stort set alle unge kender til og har været med til. Nu udvides det arbejde til laget mellem landsholdet og MTB Talent, med MTB Talent på Tværs, noget der har været i støbeskeen i flere år. Det er nu faldet på plads, med både gode menneskelige ressourcer og penge fra vellykkede ansøgninger.

Velkommen til Niels Rasmussen en god ven fra MTB miljøet.

Niels fortæl lidt om hvem du er og hvad din rolle er i DCUs MTB Talent på Tværs?

Med min alder på 24 år og med deltagelse de sidste 12 sæsoner, i MTB løbene herhejmme og i udlandet, vil jeg beskrive mig selv som et kendt ansigt i MTB-miljøet. Mountainbiken, samt alt det omkring den, har været en meget central ting igennem mit liv. En tid hvor jeg har haft muligheden for at afprøve, hvad det vil sige at konkurrere i sporten på alle slags niveauer. Efterhånden fylder den elitære del af sporten en smule mindre i hverdagen, hvor blandt andet studiet og arbejdet med MTB Talent på Tværs fylder mere. Efter de mange år i sporten, i kombination med min igangværende uddannelse; Idræt og Sundhed på SDU i Odense, er det fantastisk at kunne bidrage og give noget tilbage til MTB-miljøet. Igennem det seneste tiltag; MTB Talent på Tværs, forsøger vi, i en stor gruppe kompetente trænerer, at være med til at skabe og udvikle MTB sporten i Danmark. Det tiltag til talentudviklingen, er for de som gerne vil gå elite vejen i sporten.

Du har valgt en god kombination af uddannelse og idræt og nu også en trænerolle gennem MTB Talent på Tværs. Fortæl lidt mere om MTB Talent på Tværs og hvordan du kan overføre din erfaring fra MTB-livet, landsholdserfaringen, samt uddannelsen til de udtagne ryttere.

Jeg har fået muligheden for at kunne give tilbage, af mine efterhånden mange års erfaring. I kombination med min igangværende uddannelse, samt jeg selv har været igennem processen fra et ungt talent, til en praktiserende landsholdsrytter. Det tilsammen ser jeg som vigtigt for, at kunne hjælpe de nyeste talenter på rette vej, hvor de kan få hjælpen til at nå langt i sporten. Tiltaget  MTB Talent på Tværs, skal fungere som den elitære del af talentudviklingen, hvor vi har til mål, at hjælpe de talenter som ønsker at nå langt i sporten. Programmet er styret af regionale talenttrænere, som jeg selv, i samarbejde med landstræneren Mads Bødker. Konceptet bestræber sig på, at give ekstra værktøjer til de unge talenter, som så kan nå langt i sporten. Indtil videre virker det til, at have en positiv indflydelse på de unge. Der ses en god progression i forholdene, der forhåbentlig kan bidrage til, at gøre livet nemmere, for dem som ønsker at dyrke mountainbiken på konkurrenceplan. For de som så vælger den elitære konkurrence fra i processen, skal vi sikre de får andre muligheder, f.eks. træneruddannelser og roller i deres klub.

Hvad er planen for MTB Talent på Tværs i 2020 og fremover?

Planen med MTB Talent på Tværs er, at vi kan konceptualisere hvordan en talentudviklingsstruktur i MTB sporten kan se ud. Vi arbejder løbende på at forbedre konceptet, hvor det indtil videre er gået godt. Der er mange ting der skal tages højde for i den proces, men fremtiden ser god ud for de danske mountainbike miljøer og talentudviklingen.

Er der nogle krav eller ønsker fra landstræneren til dig og rytterne om resultater?

Vi er ofte i dialog med landstræneren, hvor vi evaluere og videregiver informationer, så vi kan holde en positiv progression i programmet. Der er enkelte specifikke krav som skal overholdes; MTB Talent på Tværs er for dem som gerne vil gå elite vejen og det medfører en udtagelse af dem der er kvalificeret til samlingerne. For andet skal der være en rød tråd, hvor alle talenterne, forældrene og klubberne, kender kravene og anbefalingerne for, at kunne konkurrere på internationalt højeste niveau. Dette sikres ved, at kigge på anbefalingerne fra blandt andet Team Danmark, hvor vi skal sikre de unge talenter bliver bedst muligt klædt på, til at kunne fortsætte deres udvikling.

Du kombinerer uddannelse på SDU med et højt niveau på MTB, hvordan får du det til at fungere sammen?

Studiet på fuld tid, sammen med jeg stadig ønsker at dyrke sporten på et højt niveau, kræver ofte nogle kreative løsninger for, at kunne nå det hele i hverdagen. Jeg tror jeg kan få det til at fungere; jeg har været i sporten i så mange år og jeg kender efterhånden til hvordan jeg skal træne, med den tid jeg har til rådighed. Det medfører ikke altid de mest optimale forhold i træningen, men så længe jeg nyder det, samt sikre at kvaliteten i det arbejde jeg udfører forbliver højt, kan jeg godt trives med, at få et travlt studieliv til at passe sammen med sporten.

I 2019 gjorde du det jo rigtig godt til Shimano Ligaen og DM med placeringer som nr. 4 samlet i Ligaen og nr. 8 til DM. Hvilke ambitioner har du for 2020 og hvilke løb har du planlagt allerede?

Jeg håber på at kunne steppe et niveau op til den kommende sæson. Jeg er ved at være inde i en god rytme med studiet, så jeg bør have lidt bedre forudsætninger for, at højne niveauet til næste år. Min plan for den kommende sæson bliver; at fokusere på den hjemmelige Shimano Liga og så er jeg ved at arrangere etapeløbet Sudety MTB Challange i Polen. Hvis muligt vil jeg forsøge at finde et enkelt etapeløb mere, ellers tager jeg til nogle af de nordiske endagsløb i Sverige eller Norge.

Vi ved alle det er dyrt at cykle, særligt på højt niveau hvor udstyret spiller en væsentlig rolle. Sidste år kørte du som ambassadør for Canyon og fik en Canyon Lux stillet til rådighed. Hvad gør du næste år?

For den kommende sæson har jeg fået muligheden for, at køre videre med sammen koncept, som ambassadør for Canyon. Aftalen jeg har indgået med Canyon sætter jeg virkelig pris på. Jeg nyder at arbejde sammen med et professionelt firma som Canyon, hvor jeg er glad for at kunne bidrage og promovere en smule til gengæld. Jeg har i oktober fået den nyeste version af Canyon’s crosscountry mountainbike, nemlig deres Canyon Lux CF SLX 9.0. Cyklen er den samme type jeg kørte på i den indeværende sæson, dog er den nye i en SLX udgave, hvor rammen er blevet vægtoptimeret en smule. Cyklen er monteret op med fuldt SRAM XX1 Eagle, hvor hjulene bliver udskiftet til en lettere udgave fra Amaton Bike Parts, inden sæsonen starter. Cyklen kommer standard med en vægt på 10,8kg og jeg forventer, at den rammer 10 kg i race set up, med nye hjul og uden dropper saddelpind.

Bikings takker for interview´et og vi vender tilbage til Niels for en opfølgnng på MTB Talent på Tværs, en før-sæson beretning og senere en optakt til DM i Aalborg.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *