Beklager overskriften, vi vil alle have jeres ører og øjne, men det er ikke helt galt at kalde Spatz Basez2 baselayer for verdensklasse. Det er et meget gennemtænkt og et funktionelt flot produkt.

Baselayers, eller undertrøjen, har ændret sig rigtig meget de seneste år og funktionaliteten har været målet. Design betyder nemlig ikke noget, når det bæres under en lækker jakke, men kombinationen af baselayer og jakke er ikke ligegyldig i det danske vintervejr. Der er skrevet utallige artikler om hvordan man bedst klæder sig på til de forskellige vejrtyper, men faktum er, at vi alle er individuelle og derfor har vores egne præferencer. Et lag og en jakke, to lag og en jakke, to lag en jakke og vindvest osv. Der er mange kombinationsmuligheder og undervejs på træningsturen, kan en vest let tages af og på. Det er bare at prøve sig frem.

180 cm høj, 71 kg, normal længde arme, Medium  (M/L) passer perfekt – måske lidt lang på armene.

Hvad skal vi med et baselayer?

Der er én ting som et godt baselayer skal kunne, nemlig fjerne fugten fra kroppen, så man ikke bliver kold. Derefter skal fugten væk fra baselayer og til næste lag. Er det lag en jakke, skal jakken kunne ånde, da en helt vind-og vandtæt jakke kan give en drivhuseffekt ingen ønsker. Bikings anbefaling er derfor; invester i et rigtig godt baselayer og en jakke der kan ånde. Jakken behøver ikke være 100% vind-og vandtæt, idet en let sammenfoldelig regnjakke kan være i baglommen i tilfælde af regn.

Kun en tåbe frygter ikke til cykelsportens sikkerhedsråd 🙂

Spazwear´s vinter skoovertræk, som er vind og vandtæt, samt forsynet med kevlar forstærket hæl og tå. Pro2 hedder det.

Spatzwear.

Hvem er de? Jeg havde aldrig hørt om dem før, indtil Coach & Bikefit spurgte om vi ville teste det nye baselayer. Spatzwear har en god historie bag sig og stammer fra Yorkshire i U.K., et område der vejrmæssigt ligner på vores. I kan læse mere her om deres historie. Udover baselayer´et Basez2 designer Spatzwear også skoovertræk og handsker. Vi er også i gang med at teste deres varmeste skoovertræk Pro2 og handskerne Glovz er på vej.

Ryggen som er bygget op med luftkanaler der isolerer og får fugten effektivt væk fra kroppen.

Basez2 baselayer testen.

Selve baselayer´et er til vinterbrug, hvilket i testperioden gennem januar har været mellem 0 og 10 grader, regn, blæst, sol og sjældne dage med vindstille. Jeg har brugt forskellige jakker udenpå; en klassisk efterårsjakke der ånder godt og ikke er vind- og vandtæt, en vinterjakke der er vindtæt og vandafvisende, samt en Gore Active skaljakke fra 7Mesh. Den bedste kombi for mig, som sjældent fryser , er den klassiske efterårsjakke og en tynd regnjakke i baglommen. De dage hvor det har regnet lidt forblev regnjakken i baglommen, idet åndbarheden blev prioriteret. Ved kraftig regn tog jeg regnjakken på og kørte hjem. Til intervaltræning er efterårsjakken og baselayer en rigtig god kombi.

Skuldersektionen har samme funktionalitet

Med vinterjakken udenpå blev kombinationen alt for varm, men vil sikkert passe til minus 5 grader. Med skaljakken fungerer det også rigtig godt, men selv en Gore Active skaljakke ånder ikke helt så godt som efterårsjakken, men på de lange våde ture i lavt tempo, er skaljakken fantastisk og regnjakken kan blive hjemme.

Funktionalitet.

Basez2 er meget funktionel med flere zoner der sikrer fugten fjernes effektivt fra kroppen. Der er luftkanaler som sikrer isolerende luft mellem kroppen og baselayer, hvilket er genialt og det virker rigtig godt. Rundt om maven og den nedre del af ryggen, hvor vi sveder mindre, er der ikke luftkanaler, men alligevel holdes kroppen tør og varm. Basez2 er lang og kommer godt ned om ryggen og rumpen, og foran kan de ædlere dele også beskyttes mod kulde.

Luftkanalerne kan tydeligt ses på vrangen. Det er rigtig smart og behageligt.

En detalje, som jeg ikke er fan af, er de ekstra lange ærmer med hul til tommelfinger. For mig er det en “ski-ting” og er kun i vejen, når jeg skal have handsker på. På mit MTB styr generede syningen i bukningen mellem tommel og pegefinger en smule, mens den slet ikke kunne mærkes på et landevejsstyr, hvor vi sidder og holder på en helt anden måde.

Syningen i tommel- pegefinder bukningen.

Konklusion.

Basez2 er et virkeligt godt baselayer og blandt de bedste jeg har testet gennem årene. Det er bla. nogle high end fra Odlo, GripGrab, X-Bionic og div. i merinould fra Devold, Aklima, Icebreaker mfl. Generelt er det min vurdering, at polyester lignende baselayers egner sig bedst til høj aktivitet og som lag nr. 1. Merinould egner sig bedst som lag nr. 2 og evt. som lag nr. 1, hvis aktiviteten ikke er intensiv.

Basez2 koster kr. 695,00 , hvilket er en fair pris når man sammenligner med konkurrenternes priser.

Produktoplysninger. Indtil nu vasket 10 gange og der er ingen synlig slid eller funktionsnedsættelse
Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *