Kan man omvende en nægter?

For et par år siden ville jeg have svoret, at jeg aldrig skulle have en hometrainer. For hvad skal man med sådan en, når man kan tage 10 lag tøj og en kæmpe lygte på og bare komme ud af døren og afsted mod skoven? Sådan gør man, når man er mtb’er og efter meget få ture i kulde, regn og mørke, er motivationen så forsvindende lille, at selv ikke en lygte med 10.000 lumen er stærk nok til at man kan finde den igen.

Sidste vinter kørte jeg et par ture på spinningcyklerne i fitnesscentret, som også er blevet smartere efterhånden, med watttal og det hele, men tiden går så langsomt! Og det er besværligt at indstille cyklen hver gang og sadlen er dårlig – jeg fandt på mange dårlige undskyldninger. Så da efteråret stod for døren igen, kunne jeg jo godt se, hvor det hele bar hen ad. Strava blev fyldt op med Zwiftture, mens jeg ikke fik trænet når det regnede.

En hometrainer måtte flytte ind. Men med den beslutning følger spørgsmålet om, hvad man skal vælge, da markedet er en jungle. Jeg deler en lejlighed i en meget gammel og meget lydt bygning med to roommates, så en stor bekymring for mig var støjniveauet. På nettet kan man læse sig frem til, at de nye modeller på markedet larmer meget lidt, men det er svært at tro, før man rigtigt har prøvet det derhjemme.

Det fik jeg mulighed for, da Shimano valgte at de gerne ville stille en Elite Direto X til rådighed til test. Det gav en perfekt mulighed for at teste både støjniveauet og mine roommates’ tålmodighed af inden en eventuel investering.

En smart trainer – hvad er det?

Den nyeste generation af hometrainere er af typen, der har et svinghjul og cyklen monteres derfor uden baghjul og direkte på en kassette på hometraineren. Her er Direto X ingen undtagelse.

Traineren kan så levere forskellige grader af modstand og på forskellige måder, alt efter hvordan man bruger den. Der er som udgangspunkt to muligheder:

ERG mode: her har man et wattniveau, som man gerne vil køre, og så tilpasser traineren belastningen efter din kadence. Det er super smart til intervaller og lignende, hvilket jeg også vil komme ind på senere.

Simulation mode: her sætter traineren belastningen, så det simulerer en stigningsgrad. Man kan så skifte gear for at gøre det lettere eller tungere at træde rundt, som man ville gøre udenfor.

Direto X kan simulere stigninger op til 18 pct., hvilket ligger over de nærmeste konkurrenter i samme prisleje. Og lad os så få pakket den ud.

Kassen indeholder selve traineren, tre ben, nogle end caps til forskellige aksler, strømforsyning og en lille støtteblok til forhjulet. Den er super nem at sætte op, selv for en nybegynder som mig. Der var ingen brug for manual eller hjælp fra youtube. Kassette skal man investere i separat og selv montere også.

Støjsvag nok til lejlighed

Hurtigt er man kørende og kan sætte cyklen i. Jeg bruger hometraineren med Zwift, som vel nok er den mest populære platform derude, men der er også andre muligheder, og Elite Direto X kan bruges med dem alle.

Første forbindelse til Zwift forløb gnidningsfrit. Traineren kan forbindes med både Bluetooth og ANT+, hvilket betyder at du også bare kan forbinde den til Garmin eller lignende.

En ting jeg lærte her var, at man til gengæld ikke bare kan bruge sit normale pulsbælte, når man kører på sin hometrainer tilsluttet til en computer. Det kræver enten et pulsbælte med Bluetooth eller en ANT+ modtager til computeren. Her ledte jeg internettet igennem efter den billigste løsning og endte med at forsøge mig med en af de billigste modtagere jeg kunne finde. Den kan findes her og har fungeret helt upåklageligt.

Endelig var det tid til at prøve hele setup’et af. Følelsen er god, når man kører på cyklen, og Zwift hjælper bestemt til at få tiden til at gå lidt hurtigere end nede i fitnesscentret. Jeg var som tidligere nævnt meget spændt på støjniveauet, og her blev jeg positivt overrasket. Den er rent faktisk meget stille, og det der larmer mest er gearskift og i det hele taget bare lyden af kæden. Hvis man træder mange watt, når traineren ikke har så meget belastning på, eksempelvis ved at køre i meget tungt gear mens det går nedad i Zwift, kan man godt høre den, men ellers er det meget begrænset.

Da jeg kørte anden tur på den, var min ene roommate hjemme, så jeg var spændt på, om hun ville reagere på det. Men hun havde slet ikke lagt mærke til, at jeg brugte den inden på mit værelse. Så jeg vil i den grad sige, at Direto X har bestået lejlighedstesten.

ERG mode – nem og effektiv træning

Jeg er blevet virkelig glad for at køre intervalprogrammer på Direto X. ERG mode virker virkelig godt og effektivt i, når man kører intervaller. Zwift har et stort udvalg af forskellige programmer, men man kan også selv bygge dem, eller, hvis man har et træningsprogram i f.eks. TrainingPeaks, connecte Zwift og finde dagens program inde i oversigten. Det er virkelig smart!

Når man kører intervalprogrammer i ERG mode, tilpasser Direto X belastningen efter den kadence man kører med, så man altid træder i omegnen af de rigtige watttal. Det betyder, at man får kørt sine intervaller super effektivt og ligger præcis i den zone, som det er planlagt. Eneste ulempe er, at det kan være virkelig tungt at træde traineren i gang igen, hvis man stopper med at træde rundt.

Jeg har også prøvet kræfter med Zwifts indbyggede Ramp test til bestemmelse af FTP. Man starter ved 100 watt og for hvert minut bliver der lagt 20 watt ekstra på. Og så gælder det ellers bare om at overleve så længe som muligt. Din FTP vil så blive bestemt ud fra dit bedste 1-minuts gennemsnit. Det var umiddelbart en ret nem test at køre, især hvis man ikke er så erfaren i den slags tests, idet den ikke kræver at man økonomiserer med sine kræfter, men bare fortsætter så længe som muligt.

Det er virkelig smart at udnytte ERG-funktionen i de nye trainere på den måde. Pludselig kan man køre noget der minder om en professionel test derhjemme. Og hvad angår resultatet, landede jeg meget tæt på, hvad tidligere tests har vist. Så prøv det af, hvis du gerne vil have en god indikation af din FTP. Jeg tror også, at det er en test der er god til at spore fremgang i form, da det jo er meget nemt at se, om man kan nå længere end sidst. Super motiverende!

Konklusion

Elite Direto X er super nem at komme i gang med at bruge, selv for totalt nybegyndere på hometrainerområdet. Den er støjsvag og kan sagtens bruges i en lejlighed. Muligheden for at simulere stigninger på op til 18 pct. og en maksimal wattkapacitet på 2100 w betyder, at Direto X klart er på niveau med de nærmeste konkurrenter, og at man i hvert fald ikke kommer i en situation, hvor man mangler modstand.

Elite Direto X har alt, hvad man behøver for at komme lidt mere fit igennem vinteren og med en pris på omkring de 5.000 kr., ligger den også i den mest overskuelige ende af prisskalaen. Så den får en anbefaling med herfra  – og ja, man kan åbenbart godt omvende en nægter, når bare vejret er dårligt nok og udstyret godt.

Posted by:Signe Koch

Min passion for cykling startede i mountainbikeverdenen for omkring 6 år siden. Siden da er interessen kun vokset, og rækker nu lige fra landevej til cross, XC-ræs og mere enduroagtig mountainbiking, når muligheden byder sig. Jeg elsker eventyr på cyklen i godt selskab og flotte omgivelser, men også høj puls og cykelløb. Jeg har blandt andet deltaget i VM i cykelcross i Bogense 2019. Til hverdag arbejder jeg som økonom i Tænketanken DEA og er så heldig, at der er god forståelse for glæden ved en cykeltur i godt vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.