Skrevet af Magnus Grønset, billeder og video af Lezyne og Bikings

Lezyne lancerede i slutningen af 2018 deres Mega XL og Mega C cykelcomputere. Hvor Lezyne tidligere kun har produceret små cykelcomputere, har de med de to Mega modeller, som navnene måske antyder, udvidet deres katalog med nogle store af slagsen. Her får du hvad du køber. En Mega cykelcomputer fra Lezyne er stor og fylder meget, og den testede XL model er den største af de to. Som trail/ enduro mountainbiker var jeg lidt skeptisk i starten om størrelsen på XL’en, men efterhånden er jeg blevet rigtigt glad for det store display. Dårlige øjne er nu ikke noget jeg vil mene jeg har, men det er nu rart ikke at skulle knibe øjnene sammen for at se hvor hurtigt jeg kører.

Jeg har testet Lezyne’s Mega XL cykelcomputer i ca. 4 måneder, og den har nogle kvaliteter jeg virkelig har sat pris på. Ud over størrelsen, var det første jeg blev glad for, at skærmen kan vendes fra portræt- til landskabsmode. I sær når computeren er så stor er det dejligt som mountainbiker, at kunne vende den rundt. Jeg vil helst ikke have fornemmelsen af, at der er for meget vægt ude foran mit styr, og selvom det jo er ren placebo, så føleles det som om at computeren fylder mindre når den vendes fra portræt- til landskabsmode. I tillæg synes jeg at jeg bedre kan se tid, hastighed, afstand mm. når display’et er i landskabsmode. Og så er det også lidt anderledes, hvilket er jeg må indrømme er en smule fedt, når man som trail/enduro mountainbiker helst ikke vil ligne for meget på en landevejsrytter.

Min næste store glæde ved Mega XL computeren var, selvom denne ikke var så umiddelbar en glæde, at batteriet har en rigtigt lang levetid.

Jeg havde ikke læst op på noget om computeren inden jeg tog den i brug, da jeg gerne ville ”opdage” alle dens gode og dårlige sider selv, så jeg blev ret overrasket da jeg igen og igen var hjemvendt efter en tur, hvor computeren ikke var gået tør for strøm. Først efter flere ture end jeg kan huske, gik den død. Med 48 timers batteritid pr. opladning vil de fleste kun skulle oplade den én gang pr. måned, og de der cykler mest to. Sammenlignet med andre tilsvarende cykelcomputere på markedet er dette næsten uhørt. Som et luksus problem oplevede jeg til gengæld, at som følge af den lange batteritid, glemte jeg et par gange at lade den op, da den jo alligevel ”altid” har så meget strøm. Det resulterede i et par uheldige ture hvor jeg kort tid efter start, kørte rundt med en computer der var tør for strøm. Det er jo selvfølgelig ikke Lezyne’s, men alene min egen glemsomheds skyld, men hold op sådan en situation er irriterende. Hvor dum kan man være!?

Igennem Lezyne’s medfølgende smartphone app Ally, kan Mega XL computeren sættes op så det er muligt at modtage sms-, mail- og opkaldsnotifikationer fra ens telefon og over på computeren; smart og belejligt. Desværre bruger Ally app’en på telefonen en del strøm, hvilket kan medføre at telefoner med et dårligere batteri kan løbe tom for strøm hurtigere end normalt. Så måske vil Mega XL’eren holde hvad der virker som for evigt, men din telefon vil i hvert fald ikke, og slet ikke på kolde vinterdage.

Lezyne’s Mega XL kan sammenlignes med Garmin’s Edge 520 Plus og Wahoos’ Elemnt Bolt i funktionalitet, men til en billigere pris. Hvor Edge 520 Plus og Elemnt Bolt kan fås til mellem 1600-1900 kr, så kommer Lezyne’s Mega XL ind på ca. 1300 kr. Selvom Edge 520 Plus måske skulle have nogle flere funktioner, så er der en del procent at spare for en computer der kan så meget som Mega XL’eren.

Mega XL computeren  bruger samme ”klik” system som Garmin, men med en stærkere låsemekanisme kaldet X-Lock. Når computeren klikkes i holderen på styret eller rundt frempinden, giver det et meget distinkt klik hvilket også kan føles. Jeg har på ingen MTB spor eller hop oplevet det mindste fra computerens position i dens holder. Dog sker det med elastikholdere, at disse kan rykke sig, i sær rundt på et styr, når der køres på ujævnt underlag. Det samme gør sig ikke gældende rundt en frempind, eller ved brug af computerholdere der går ud foran styret.

Et yderligere umiddelbart indtryk af computeren er kontrasten på skærmen. Selv i skarpt sollys er det meget nemt at se hvad der står på display’et, desværre med det kompromis at baggrunden er kedelig grå-ish, i stedet for sort-hvid. Det gav en lidt mat fornemmelse når jeg stirrede længe på hvor langt der nu var tilbage af min træningstur i regn og blæst.

Hvor Lezyne’s Mega XL halter lidt, er dens knapper. De giver et dårligt feedback tryk, og så skal de også trykkes langt ind før de udfører deres funktion, og hvis der cykles med handsker på, føles det som om der skal trykkes meget hårdt. Det er måske noget der ændrer sig over tid, når computeren bliver mere brugt. Knappernes funktioner er heller ikke så intuitive i starten, da der alt efter hvilke sider der navigeres i, er forskellige funktioner til hver af de fire knapper. Eksempelvis mellem indstillinger og når der cykles. I tillæg så er det lidt underligt at når der navigeres i indstillinger, så er skærmen vendt i portrætmode, selvom den er indstillet til at være i landskabsmode. Det virker lidt kryptisk, og det var noget jeg lagde mærke til hver gang jeg ændrede indstillinger. For de fleste ryttere vil dette dog ikke være noget der vil tænkes særligt meget på, da de fleste har det med at indstille én ting, og så holde sig til dette. Opsætningen af computeren var forholdsvis nem, men ikke vildt intuitiv, men efter at have prøvet mig lidt frem og tilbage i indstillinger, begyndte det at gå ret hurtigt. Da jeg havde leget lidt i ca. 30 min efter at have pakket den ud, havde jeg alle mine ønskede funktioner vist på de forskellige display-sider, og klar til brug.

Selvom computeren har en meget velfungerende GPS navigation, så var dette ikke noget jeg har fået testet særligt, da jeg som regel cykler på MTB spor, og derfor ikke kan gøre brug af navigation. Jeg har dog lagt mærke til at der ikke vises nogle vejnavne på kortene, men fra Lezyne fremgår det at disse visses hvis man uploader en ”offline map”, som eksempelvis kan tegnes i Strava.

I det store hele er Lezyne’s Mega XL en rigtigt god cykelcomputer, der kan alt hvad du trænger – og meget mere! Skærmen er dejlig stor, batteriet holder meget længere end hvad du nogensinde for brug for på én tur, prisen er lav i forhold til konkurrenterne, og så er det virkeligt fedt at kunne vende skærmen rundt – i sær som mountainbiker. Er du på udkig efter en ny cykelcomputer, eller som de fleste af os, altid lidt på udkig efter nyt grej, så er Lezyne’s Mega XL cykelcomputer bestemt en jeg synes du bør kigge nærmere på.

Fakta

 • Vægt: 85 g
 • Batteritid: 48 t (én maks to opladninger pr. måned)
 • Hukommelse: 800 t træningsdata
 • Dimensioner:
  • Computer: 78 mm (L) x 58 mm (H) x 27 mm (B)
  • Skærm: 59 mm (L) x 35 mm (H)
 • Auto-sync med Strava og TrainingPeaks, eks. Strava live segmenter
 • Modtag SMS, mail, tlf. opkald notifikationer når parret med smartphone
 • GPS navigation, og mulighed for upload af offline-kort
 • Kan connectes med elektronisk geargrupper, kadence-, watt- og pulsmåler
 • Op til 10 siders personlig indretning af display’et
 • Live tracking kan deles med eksempelvis familiemedlemmer
Posted by:Magnus Grønset

Jeg er 25 år og kæmpe fan af fart – helst den der opnås på to hjul. Til daglig læser jeg en kandidat i Humanfysiologi på Københavns Universitet, men når jeg ikke er begravet i bøgerne, rocker jeg som regel min MTB. Jeg styrter tit, slår mig sjældent, og er aldrig bleg for at smide hornene i vejret. Cykling for mig handler ikke om at komme først, men om at råbe højeste når mine venner drifter rundt i et sving.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.