Det er ikke gear, men tøj.

Tøj fra Shimano er ikke noget jeg før har prøvet eller testet, så da vi blev tilbudt det, var svaret – Ja tak!

Tøj fra Shimano har eksisteret i mange år og i nogle år parallelt med Pearl Izumi, som Shimano også ejer. På det danske marked er ingen af de to brands særligt udbredt og vi har vores foretrukne mærker i Assos, Castelli, Northwave, Bioracer, Trimtex mfl. Flere af dem leverer også teamtøj og klubtøj. Det virker til, at der er benhård konkurrence på tøjmarkedet og at kvaliteten og udviklingen af tøjet, er blevet et konkurrenceparameter i højere grad end pris alene. Assos er et klassisk eksempel på det, hvor mange sværger til deres dyre tekniske og funktionelle bibs.

De senere år er design kommet i fokus og Rapha startede det hele, for en del år siden. Café du Cyclist var også blandt de første og derefter er flere designmærker fulgt, så som danske Pas Normal, Isadora, Le Col osv. Senest er tøjet så blevet yderligere differentieret ift. discipliner, hvor vi nu ser deciderede tøjserier til gravel. Før var der stramtsiddende landevejstøj, så kom der løst siddende MTB-tøj og begge dele blev hurtigt differentieret yderligere. Ja nu er der så mange veje til målet, at det er umuligt at følge med, og når så det tekniske aspekt inddrages, må de fleste af os almindelige mennesker give op.

Sjov artikel fra Outside Online

Funktionalitet er dog noget vi alle forstår, tildels når vi læser om produkterne på nettet og især når vi ifører os tøjet og handskerne. Design derimod, det deler vandene.

Mange brands har hjemmesider med så stort udvalg, at det er tæt på umuligt, at finde frem til det produkt man har behov for, især som nybegynder. Nogle har derfor såkaldte guides, som skal hjælpe. Flere starter fra den gale vinkel – “hvad vil vi gerne sælge” – andre har guides der starter med, at spørge kunden – “hvem er du og hvad kører du”? Det er nok en hel del smartere! I dette gigantiske tøjunivers er det svært at trænge igennem og nå ind til kernen – kundens behov – da de er meget forskellige.

På godt og ondt er mode og branding blevet en stor driver for kundens køb. Visse brands er ofte meget dyre, selvom om deres produkt ikke er det værd, men designet smart. Det er ærgerligt da det må føre til dårlige oplevelser. Kun de største brands kan levere til både den tykke og tynde, motionisten og eliten, den moderigtige og den funktionelle type, samt variere på designet undervejs.

Café du Cycliste vælger helt deres egen stil. Tank top, stort skæg, “tudser” hist og pist, og selvfølgelig – laissez faire – uden hjelm. Det handler slet ikke om tøjet, men livsstilen. Stil før funktion blandt “il hédoniste riche jeunesse métropolitaine”.

Men det er helt forståeligt, og på en måde dejligt for vores udvikling, at nye brands med nicher som mål, tager andre midler i brug. Det er tildels afledt af internet shopping, da det er uhyre svært, at trænge igennem, og så må man bruge andre metoder, så at sige. Men det er også afledt af vores tidsånd, hvor design og branding er kommet til sportstøj.

Versace i hverdagen smitter af på cykeltøjet. Skoletasken er byttet ud med en Gucci taske. Swatch uret er byttet ud med Rolex. Modsvaret er ofte un-branding og brug af andre kognitive påvirkninger; miljørigtigt, genanvendt plastic osv.

Tekst og fotos af Henrik Jappe

Så hvor skal Shimano placere sig i dette uhyre stærke felt af tøjmærker? Skal de gå efter pris, funktionalitet eller design? En kombination måske?

Vi modtog Shimano´s Evolve bibs, Evolve Jersey og Evolve handsker til test. Bibs er kørt mange ture og km i april og maj, jerseyen fire gange; det blev jo koldt i maj, og handskerne har jeg brugt en masse til gravel. Generelt er bibs brugt til MTB og gravel, på tre forskellige sadler. Handskerne er brugt til gravel og på SRAM Force og Shimano GRX skiftegreb. Jerseyen er brugt til fire gravelture, med en GripGrab Expert Seamless baselayer under.

Evolve bibs.

Bibs er topklasse, med med et dejligt stramt fit og et stof der giver kompressionsfølelse. Det er rigtigt lækkert at bevæge sig i, både på MTB og gravelcyklen. Selerne er også flot udført, med diskrete syninger, som på ingen måder mærkes. Evolve skindet – eller chamois – er et stor indlæg, med en slags “løgpose” :-), næsten som vi har set det hos Assos. Det er smart og det virker rigtig godt.

Rigtig godt skind, med god bæreevne og perfekt pasform.
Forreste del af skindet, med løgposen. Med lidt god fantasi kan du nærmest placere de to løg perfekt 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Bæreevnen i skindet er højt og jeg har kørt femtimers ture på gravel, uden det har hverken generet eller givet øm bag. Efter flere vask og ture med beskidte bibs, er både skindet og ydersiden af bibs intakte.

En trend vi ser er flere lommer og Evolve bibs, har da også fået en lille diskret lomme, på ydersiden af højre lår.

Klar til café besøg. Lårkanten passer ikke så fint, den er stram ift. til resten af låret.
Skal du køre langt og længe uden depot

Det er svært at sætte en finger på produktet, men alligevel efterlyser jeg en bedre afslutning på lårkanten. Bibs passer mig perfekt, men lårkanten er for stram og ufleksibel til mine lår, hvilket gør, at løse ben skal iføres før bibs og det er lidt upraktisk. Str. M passer til min 71 kg og 180 cm, hvilket size guiden også anbefalede.

Evolve jersey.

Evolve jerseyen er udført til perfektion og endda farve og design, er helt på højde med efterspørgslen i det moderigtige cykel Danmark. Den fås i Navy, Wine, Koksgrå og Megetgrøn. Vi modtog den i Wine, som er en flot diskret naturfarve.

Læg mærke til hullerne på brystet og under armene. De er en del af varmevekslingen.

Pasformen et til de slanke med kun lidt sul på kroppen. Stoffet er lækkert og ok elastisk, og dermed egnet til alt form for cykling. Stilen er kort foran og lang bagpå, uden det hænger og dingler, når lommerne fyldes op med alt det, vi ofte aldrig får brugt på turen. Jeg er 180 cm og 71 kg, hvilket gav en M i deres size guide, og det passer.

Kort foran. Læg mærke til afslutningen bagpå, som holder jerseyen på plads.
Bag på har jerseyen en kant der holder den på plads og udluftningshuller.

 

 

 

 

 

 

Foran på jerseyen undgås buler i lynlåsen, når man sidder godt foroverbøjet på gruscyklen og det er godt. Bagpå sidder den godt, også med fyldte lommer, og en fiks lille detaljer er de ekstra to små lommer, til f.eks. gels eller en banan. Dermed adskilles foder fra f.eks. telefon og pengepung. Der er også plads til en lille afspritningsflaske, hvis du skal på café besøg.

En af de bedste detaljer ved jerseyen er den foring Evolve har. Den temperaturregulerer rigtig godt og holdt mig varm på de vindudsatte skuldre, øvre ryg og bryst, selv på de relativt kolde starter. Når så varmen fik fat, var GripGrab´s Expert Seamless baselayer, sammen med foringen i jerseyen, med til, at få transporteret sveden væk hurtigt.

Lynslåse er ofte der en jersey først svigter og kvaliteten er derfor afgørende, især hvis jerseyen sidder stramt. Også her synes jeg Shimano har valgt en fin kvalitet, med en solid begyndelse på zippét og med en afslutning, der beskytter huden på halsen.

En meget anbefalelsesværdig jersey, i moderigtig farve og med funktioner der gør den tip top.

Evolve handsker.

Evolve er en kort handske, dvs. uden fingre og dermed en klassisk landevejshandske. Den type bruges dog også til gruscykling og det er her jeg har testet den. Shimano har lavet en handske som passer perfekt til netop deres skiftegreb, påstår de. Det er nok tildels korrekt, men som de fleste ved, så er ikke alle Shimano greb ens. Derfor prøvede jeg dem af på GRX gruppens greb; den nye geargruppe til gruscykling, og på mine SRAM Force greb. De greb er noget forskellige, både i ergonomisk udformning og ikke mindst i måden der skiftes på. GRX er en Di2 gruppe, med elektriske gear og SRAM Force er manuel, med kabler til gearskifteren, og den skal der arbejdes en del mere med.

Paddings/gels både i håndfladen og ved overgangen til fingrene. Det virker rigtig godt.
Det er nogle ret kraftige syninger, som nok skal holde og heldigvis slet ikke mærkes under kørsel.
Snotmåtten på tommelfingeren er praktisk i disse Covid19 tider.

Well, uanset så virker handskerne rigtig godt og jeg mærker ingen forskel, fra det ene greb til det andet.

Det gode ved handskerne er den padding – gel – som der er placeret tre steder. Den giver en god komfort efter flere timer i styret, uanset om jeg sidder med hænderne oppe på styret, i grebene eller i bukningen. Handsken er uden velcrolukning, så jeg slipper jeg for rive dem fra det øvrige vasketøj. (Det kan godt betale sig at komme velcroudstyret tøj og tilbehør i en vaskepose). Oversiden er tynd og behagelig og der et placeret en “snotmåtte” på oversiden af tommelen.

Samlet vurdering.

Både bibs, jersey og handsker repræsenterer en fin pakke, som er både moderigtig, funktionel og teknisk tæt på toppen. Kun lårkanten på bibs drillede mig lidt. Bibs kan bruges til det meste, bare ikke i alt for høj varme, da stoffet er ret kraftigt. Jerseyen et nok primært til nordeuropæiske forhold og på en meget varm sommerdag, på en lang solbeskinnet stigning sydpå, vil jeg foretrække en tyndere jersey. Til en god lang tur på MTB, gruscykel og landevej er både bibs og jersey særdeles velegnet.

Langtidsholdbarheden må vi vende tilbage til og det er ret vigtigt. Visse bibs holder meget længe, andre bliver tyndslidt i rumpetten ganske hurtigt. Lynlåsen vil vi også holde øje med, dog ikke når vi cykler.

Der er stor forskel på slidstyrken af stof. Der er pt. ingen synlige slid eller farvetab og delene er vasket på 30 grader syntetisk.

Pakken koster ialt kr. 2.717, 00

Bibs vejl. uds. kr. 1.249,00

Jersey vejl. uds. kr. 999,00

Handsker vejl. uds. kr. 319,00

Læs mere om Shimanos produkter her.

Og se så at komme ud på den cykel, mvh Henrik

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.