Så snart man kører enduro i udlandet eller begynder på de større hop bliver det hele lidt mere vildt og det anbefales, at man kører med en fullface hjelm og til nogle løb er det et krav. Normale cykelbriller passer ikke ind sammen med fullface hjelme (især ikke hvis man spørger fashion politiet ;-). Med en fullface hjelm hører et par ordentlige goggles til både for beskyttelse og udsyn. Goggles findes i en bred prisklasse fra omkring 300 kr. op til over 2.000 kr og varierer meget i kvalitet. Scott har 50 års erfaring med produktion af goggles fra motocross sporten og det kan man også se på deres Prospect model, som ligger midt i prisklassen.

Af Frederik Mørkeberg Mikkelsen
Billeder af Frederik Mørkeberg Mikkelsen

Goggles liggende på træstamme og i glasset spejler skoven sig.
De ser virkelig fede ud de her goggles og det giver et eller andet ekstra med lense som denne!

Udefra ligner de fleste goggles nok hinanden, men der er en masse features og kvalitetsforskelle, der giver mening at investere lidt ekstra i. Da jeg første gang gik ud og investerede i et par goggles, var jeg hurtigt til at gå efter nogle af de billigste. De blev min tro følgesvende til Enduro World Series løb i Finale Ligure og andre eskapader i alperne. Det var først senere jeg prøvede goggles i en højere prisklasse og blev overrasket over forskellen. Især hvor meget glasset har af betydning og giver bedre udsyn, når det er lavet ordentligt. Derudover er der mange dele på goggles, der når de alle forbedres gør en stor forskel. Især følgende funktioner på goggles gør en stor forskel mellem prisklasserne.

  • Glasset (lensens kvalitet og størrelse)
  • Remmen (der spændes rundt om hjelmen)
  • Skummen (mellem ansigt og brillen)
  • Udluftningshuller
Alt der følger med til Scotts Prospect goggles. Microfiber pose og klud i ét, aftagelig næsebeskytter, goggles med chrome lense og ekstra klar lense.

Prospect goggles

Jeg har haft Scotts Prospect 2020 goggles i kaki green/yellow chrome wks til test, som direkte ud af pakken føles som god kvalitet, ser fede ud og har en ret stor ramme. Det er tydeligt hvorfor Scott reklamerer med Prospects gode udsyn, da de er meget store i rammen og glasset. Det mærkes tydeligt når man tager dem på og man får et meget bredt og klart synsfelt. Remmen føles med det samme også tykkere end normalt og det er fordi den er lavet en hel centimeter bredere end det man normalt ser og den har derudover to silikonstriber hele vejen så den holder sig fast på hjelmen. Remmen sidder heller ikke direkte i forbindelse af glasset og har i stedet nogle vinger der gør det muligt sætte dem helt ind til ansigten selvom ens hjelm presser på remmen.

Skummet på indersiden er af høj kvalitet, behageligt og svedabsoberende.

Der er ventilationshuller hele vejen rundt om rammen, men det har alt et lag tyndt skum, så man ikke risikerer at få skidt ind i brillen. Det er faktisk sket for mig en gang med et par andre goggles, som havde åbne ventilationshuller rundt i rammen. Det skal for alt i verden undgås! Indensiden har et 3 lags skum som er svedabsoberende og det yderste føles super godt på hovedet. Glasset kommer med muligheden for at sætte tear offs eller roll offs på glasset til når man kører i dårligt vejr. Det har jeg desværre ikke testet med disse goggles.

Remmens fede militær farvede design.
Man ser mere af goggles end normale cykelbriller, så det er vigtigt udseendet er fedt også på remmen.

Der kommer et par klare glas med når man køber dem og det er helt klart den type glas jeg bruger mest til mtb. Jeg foretrækker personligt stadig, at køre med klart glas når jeg kører enduro for at være sikker på at kunne se både i åbent landskab og inde i skoven. Så det er fedt der kommer et par klare lenser med sammen med brillerne. De gule chrome lenser der kommer med er ret mørke og jeg ville ikke bruge dem til mtb selvom de ser vanvittig fede ud. Men det er nok en smagssag. Derudover kommer der også en pose af microfiber som kan bruges til at opbevare dem i og samtidig og virker til at pudse glasset. Der kommer også en lille næsebeskytter, der kan sættes på hjelmen.

Denne model af brillerne siddende på en træstamme, hvor den falder i et med naturen.
Denne model passer ret godt ind i skoven. Jeg ville dog selv skifte til klart glas inde i skoven, selvom de her lenser ikke er dårlige i forskellige lysforhold.

Lens Lock System

Jeg har tidligere bøvlet med udskiftning af glas i andre goggles, men her har Prospect gogglesne et es op i ærmet. Scott kalder det Lens Lock System, som er 4 punkter på brillen man trykker ud for at udskifte glasset. I forhold til mange andre lenser hvor man skal hive og flå i dem for at få dem ud og ind er det her en stor forbedring. Nu kan man lige pludselig overskue, at skifte lenser oftere eller få dem gjort ordentligt rent. Efter en halv sæson kan de dog godt kræve en del finger kræfter og snilde at få op, så de skal nok holdes i gang for, at forblive lette. Herunder er en video med hvordan man skifter lensen.

På sporene

Det er som sagt nogle store goggles for at give bedst muligt udsyn og det virker helt klart så længe det passer til hjelmen. Man oplever et helt fænomonalt udsyn og bliver derfor ikke irriteret over at kunne se skummen indvendigt, det er ligesom det skal være. Det er en sjov følelse at køre med goggles i forhold til normale briller, da det er som sit eget lukkede rum omkring ens øjne. Derved undgår man tårer i øjene på nedkørsler og kan holde fuldt fokus på sporet foran sig samtidig med at ens øjne er sikret mod alt fra insekter, mudder, vind og vejr. Det er dog ikke noget jeg synes er super fedt over alt for lange perioder, da det føles tørt for øjene og hurtigt kan blive lidt indelukket. Det har dog ikke noget med disse goggles at gøre.

Man kan også have dem på normale hjelme, det er jeg dog ikke fan af.

De kommer let over hjelmen og griber godt om hjelmen og er lette at stramme og løsne mens de sidder på hjelmen. Glassene har en anti-fog belægning, så man undgår at de tåger til. Det har de ikke gjort indtil nu. Skummen på indersiden føles virkelig god på ansigtet og samler alle former for sved selv i de varme sommermåneder vi har haft i år. Det gør også at man bemærker dem mindre og bare kører afsted. Hvilket helt sikkert også er hensigten. Udluftningshullerne er dækket til af en tynd skum belægning, hvor der stadig kan komme luft igennem. Det slår selvfølgelig ikke åbne huller, men man er garanteret, at det ikke er fysisk muligt at få noget i øjnene.

Testen med fart på over stok og sten!

Virker også til skituren

Jeg modtog dem tilbage i januar og det passede perfekt med, at de også kunne tages med på årets skitur. Scott laver jo produkter til mange sportsgrene heriblandt også ski. Selvom disse er beregnet til enduro mtb og motocross klarede de sig udemærket på pisterne i alperne. De var dog ret store, som også kan ses på billedet herunder. Men ligeså behagelige som de var på cyklen, var de på ski. Her var der heller ingen tvivl om hvilket glas der skulle bruges. Her viste de gule chrome lenser, at de er super gode. Samtidig er det nogle rigtig behagelige goggles og på en skitur kunne de sagtens sidde på hovedet i flere timer uden problemer, da det er lidt noget andet end 30 grader på cyklen.

Goggles med på skituren

Konklusion

Scott har lavet et par rigtig gode par goggles i virkelig høj kvalitet og der er kælet for detaljerne og det ses tydeligt. Lige fra indensidens røde skum som er ekstra svedabsoberende til det virkelig store glas der giver et imponerende udsyn. Det er nogle rigtig fede goggles jeg klart vil anbefale især da det ligger til en fornuftig pris midt i prisklassen. De er ikke billige, men de er mere robuste og klarer sig bedre end mange andre billigere goggles.

Fordele

+ God kvalitet

+ Fænomonalt bredt udsyn

+ Relativt let at udskifte lense

Ulemper

De er ret store og passer derfor måske ikke til alle hjelme

Scotts Prospect goggles kommer i 9 forskellige farvekombinationer.

Detaljer om Prospect

Vejl. udsalgspris: 899 kr.

Fås i 9 forskellige farver fra 2021 (kaki green/yellow chrome wks 2020 testet)

Læs mere om detaljerne her

Eller tjek deres præsentation af brillerne ud her

Goggles er modtaget af SCOTT SPORTS Denmark A/S til test. 

Posted by:Frederik Mørkeberg Mikkelsen

Mit navn er Frederik og jeg er 26 år gammel. Jeg har en lang historik med cyklen som centrum i mit univers. Mit hovedfokus er enduro og at have det sjovt på cyklen. Jeg er tidligere landsholdsrytter i mountainbike og tidligere Danmarksmester i XCM U19 tilbage i 2011. De sidste 3 år har jeg været bosiddende i Schweiz, hvor afhængigheden for at erobre bjergene nedad tog fart. At opsumere mine mål indenfor cykling er det flow, progression og teknik. Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.