Garmin har lanceret en ny version af deres flagskib inden for cykelcomputere, Garmin Edge® 1030 Plus. Vi har testet, hvordan den klarer sig ude i elementerne som følgesvend på en bikepackingtur. 

Garmin Edge® 1030 Plus er, som navnet antyder, en ny version af Edge® 1030, som har været på markedet i omkring tre år. Den fik en masse nye features i forbindelse med lanceringen af Edge® 830 sidste sommer, og alle dem kan man læse om her. Det drejer sig ex. om ClimbPro™, varme og højdetilpasning, behov for drikke og ernæring og mange andre features. Se evt. test af den gamle model her.

Men nu er den nye software også kommet i nye klæder med endnu flere forbedringer. Af de vigtigste og mest brugbare nye features for alle os “normale mennesker”, kan nævnes:

  • Nemmere og hurtigere opsætning, hvor man kan overføre skærmopsætning og sensorer fra sin gamle Garmin til den nye
  • Kort over hele verden ekskl. Asien inkluderet fra start (super vigtig tilføjelse for alle os, der kan lide at tage på eventyr), også topografiske kort
  • Fordobling af lagerpladsen fra 16 GB til 32 GB
  • Bedre batteritid, som loves at være 24 timer ved navigation
  • Ny skærm, som blandt andet skulle være bedre at betjene i regnvejr
  • Den er nu helt sort i stedet for sort/hvid-kombinationen på 1030
  • Ny og hurtigere processor
  • Forbedret live track

Alle de nye features blev til fulde testet på sommerens eventyr, så læs med og find ud af hvordan det gik.

Hurtigt i gang

Jeg fik Garmin Edge® 1030 Plus i hænderne få dage inden sommerens eventyr, som skulle gå fra Skanderborg til Oslo med en gruppe venner. 740 km på grus og asfalt i godt selskab. Derfor var det en meget velkommen tilføjelse til 1030® Plus, at opsætningen er blevet fornyet. Fuldstændig smertefri opsætning og overførsel af sensorerne fra min gamle Garmin, hvilket betød at vi kunne komme hurtigt i gang og afsted ud i verden.

I forhold til min gamle Edge® 520 var det fagre nye verden. Strava ruteapp gør det super nemt at tilføje ruter uden at have en computer i nærheden, hvilket virkelig er guld værd, når man er på farten mange dage i træk. Jeg fik endda downloadet Tetris til at slå lidt tid ihjel på togturen til Skanderborg. Der findes flere sjove ting man kan downloade til den, blandt andet den man ser nedenfor – et skærmbillede der viser, hvor mange øl man har gjort sig fortjent til.

Her kan man også se det nye, sorte ydre, som adskiller sig fra 1030 der havde en hvid kant hele vejen rundt. Det nye sorte look er flot og Edge® 1030 Plus er i det hele taget lækker at få i hånden og sætte i det medfølgende out-front mount.

Det eneste skærmbillede man har brug for udover kortet, når man er på bikepackingeventyr
Vi havde ingen problemer med at finde vej, uanset hvor langt vi bevægede os væk fra de asfalterede veje.

Skærm og navigation til eventyr – selv i regnvejr

Den 3,5 tommer store skærm er super skarp og nem at aflæse. Sammen med det inkluderede kort, udgør den nærmest en uundværlig partner på en tur som vores, hvor vi bevægede os rundt på både landeveje, grusveje og mindre singletracks. På intet tidspunkt var det svært at finde vej med ruten indlæst på Edge® 1030 Plus, og det var et af de steder jeg især blev forelsket. Den store skærm kommer virkelig til sin ret, når man skal følge en rute og samtidig kan have plads til et par datafelter.

Den store skærm er skarp, og gør det nemt at følge ruter selv med flere andre datafelter på skærmen samtidig med

De første to dage af vores tur gik op gennem Jylland og meget smukke danske steder som Silkeborgsøerne og Gudenåen. Samtidig viste Danmark sig fra sin allerbedste side med dejligt sommervejr. Noget vi satte meget pris på især på dag to, som skulle tage os helt fra Randers til færgen i Hirtshals – 165 km og en god del på grus. Her måtte vi meget tidligt op, men den slags belønner sig jo som regel, og vi havde den mest magiske start på morgenen med tæt tåge og sol der begyndte at titte mere og mere frem.

Heldigvis blev vi belønnet for at være tidligt ude af sengen med en magisk morgen

Tredje dag var også første dag i Norge, og her viste vejret sig fra sin knap så gode side. 110 km i silende regnvejr gav god mulighed for at teste den nye og forbedrede skærm, og her skuffede Egde® 1030 Plus heller ikke. Jeg havde ingen problemer med at navigere rundt mellem skærmbilleder og andre ting på den store touchskærm selv med vaskekonefingre og vand overalt. Regntesten var hermed bestået!

Tredjedagen var regnfuld og her blev den nye skærm med forbedret betjening i regnvejr virkelig testet

Batteriet holder med sikkerhed længere end du gør

Dag fire bød på turens kongeetape og heldigvis en tørvejrsmorgen. Her skulle tilbagelægges 185 km og godt 2400 højdemeter for at komme frem til vores seng for natten. En hel dag på farten med navigation skulle for alvor teste batteritiden. Jeg gjorde intet for at prøve at spare på strømmen, kørte med masser af lys i skærmen og navigation hele vejen, og her må jeg sige at jeg var imponeret. Da vi kom frem til vores destination sidst på eftermiddagen efter 7 timer og 32 minutters aktiv tid på cyklen og en del pauser undervejs, havde Edge® 1030 Plus stadig 67 pct. strøm tilbage. Så jeg tør næsten godt love, at det ikke vil være muligt at 1030 Plus løber tør for strøm, før man selv gør.

Kongeetapen på 185 km var også turens flotteste dag!

På de daglige ture betyder batteritiden måske ikke så meget, udover at det er rart ikke at skulle lade mellem hver eneste tur. Men på de her lange ture er det en virkelig vigtig og rar detalje, at man ikke behøver at bekymre sig om at løbe tør for strøm og “spare”. Det har sidenhen også vist sig meget brugbart til det 200 km lange gravelløb Dirty Jutland, hvor man ofte ser folk køre rundt med powerbanks til opladning undervejs. Endnu engang kunne jeg slutte turen og have brugt kun omkring 30 pct. batteri.

ClimbPro™ – er uvidenhed en velsignelse eller en forbandelse?

På turen stiftede jeg også bekendtskab med en af de nye features, der faktisk blev tilføjet med opdateringen sidste sommer og derfor ikke er helt så nyt. Men det vil stadig være nyt for dem, der opgraderer fra en ældre Garminenhed. Her er tale om ClimbPro™, som er en feature der fortæller dig, når du skal til at køre en stigning. Her vil du få information om længde, højdemeter og stigningsprocent, og undervejs kan man så følge med i, hvor langt man har igen.

Vi blev hurtigt afhængige af ClimbPro™, som gjorde de mange højdemeter mere overskuelige og hjalp til at vi kunne udnytte vores kræfter rigtigt

ClimbPro™ var noget der virkelig skilte vandene i vores 5-mandsgruppe først på turen. I starten var flere imod at få at vide, hvornår vi ramte stigningerne og hvor lange de var. Noget med eventyr og uvidenhed tror jeg. Men jo længere vi kom, jo flere blev overbeviste om, at de var fan af lige netop den feature.

Når man som os cykler i ukendt terræn er det virkelig en fordel at vide, hvilke stigninger man har forude, og hvor langt man er kommet, når man kører opad. Det hjalp os til at bruge kræfterne rigtigt og samtidig holde modet oppe i de hårde perioder, som man ikke kan undgå i løbet af så mange dage på farten. Jeg kan også kun forestille mig, at det vil være en super god feature at have med sig, hvis man f.eks. er i Alperne og kører rigtig lange stigninger. Det skal klart prøves en dag!

Også en stærk træningspartner

Udover at Edge® 1030 Plus var med på eventyr, har jeg også testet den som lidt mere seriøs træningsmakker i dagligdagen. Her er den store skærm igen et hit, idet man nemt kan følge med i alle de data, man kan ønske sig. Samtidig gjorde den nemme opsætning af skærmbilleder og sensorer, at både pulsbælte og wattmåler på de forskellige cykler tilsluttede hurtigt og smertefrit.

God plads på skærmen til masser af data og endda en watt-graf

Konklusion

Garmin Edge® 1030 Plus er en kraftig maskine med en masse lækre features, som gør det lidt sjovere, at nørde tal både under og efter cykelturene. Den holder strøm ligeså længe som man kan ønske sig og har en super lækker skærm, som gør det nemt både at finde vej og følge med i alle tallene, når man træner.

Den er nu fuldt ud på højde med – og bedre – end Edge® 830, der var nyeste og mest avancerede skud på stammen fra Garmin sidste år. Den større skærm og bedre batteritid gør den til en perfekt partner på eventyr over flere dage, og man er ikke afhængig af at skulle lade op før hver tur.

Vejledende udsalgspris på Garmin Edge® 1030 Plus er 4.999 kr. for enheden og 5.799 kr. for bundle-versionen. Alle de tekniske detaljer kan man læse meget mere om på Garmins hjemmeside her.

Posted by:Signe Koch

Min passion for cykling startede i mountainbikeverdenen for omkring 6 år siden. Siden da er interessen kun vokset, og rækker nu lige fra landevej til cross, XC-ræs og mere enduroagtig mountainbiking, når muligheden byder sig. Jeg elsker eventyr på cyklen i godt selskab og flotte omgivelser, men også høj puls og cykelløb. Jeg har blandt andet deltaget i VM i cykelcross i Bogense 2019. Til hverdag arbejder jeg som økonom i Tænketanken DEA og er så heldig, at der er god forståelse for glæden ved en cykeltur i godt vejr.

One thought on “Fra Skanderborg til Oslo med Garmin Edge® 1030 Plus

  1. Tak for god artikel. Rart at vide at den virker på langtur, inden man bestiller. Glæder mig til at min lander i postkassen:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.