Aldrig er noget blevet så populært på så kort tid og sociale grupper, både fysisk og virtuelt, vokser markant. Vi skriver en masse om gravel og bikepacking og nu hvor det snart er jul, så skal i da have vores liste med gaveideer.

Af Henrik Jappe

Først og fremmest kendetegnes gravel ved god stil; vis hensyn, kør langsomt forbi gående og hesteryttere, hils pænt og giv varsel i forvejen med en god klokke. Og hvad er bedre end den klassiske og legendariske Spurcycle klokke i messing.

Gravelture handler om oplevelser og kammeratskab. Ofte planlægges turene med POI´s – oplevelser undervejs – det være sig kaffestop, ølstop, kagestop, fotostop og naturoplevelser. Turene er ofte lange og kan vere hele dagen, så det er naturligt med flere indlagte stop der skal fotograferes. Her kommer vores tip til en velplanlagt tur.

  1. Ridewithgps.com er vores foretrunkne planlægningsværktøj, idet du kan skifte mellem forskellige kortunderlag, mens du laver ruten. Brug f.eks. OSM cycle og OSM Outdoor, så får du cykel- og vandreruter. Med dine gravelvenner kan i dele ruter både privat og offentligt. Ridewithgps leverer både en gratis- og betalingsversion. Køb en version og støt en virksomhed som har leveret varen gratis i mange år.
  2. Så skal du bruge en GPS – cykelcomputer – og vi er store fans af Garmin; ja vi synes ikke der er så mange andre der kommer tæt på deres kvalitet, service og efterhånden lette setup. Du kan interagere med deres egen app og flytte Pinned ruter direkte fra Ridewithgps appén til din Garmin. Vi anbefaler at investere i enten Edge 830 eller Edge 1030 plus, som begge giver dig rigtig god navigation og tilstrækkeligt med batterilevetid, også til de helt lange dagsetaper.
  3. Hvordan tage gode foto med din mobiltelefon? Opdag Verden har nogle råd. Ønsk dig et medlemsskab.
Garmin Edge 1030 Plus

En god graveltur handler også om cyklen; den skal virke godt og så gider vi ikke punkteringer. Vi er varme fortalere for tubeless setup og har testet en masse dæk, sealant, Co2 værktøjer,  plugværktøjer til at lukke de lidt større huller i dækket og minitools. Her kommer lidt om det.

Silca laver noget fantastisk lækkert værktøj. Deres Italian Army Knife 🙂 minitool kan det hele og er såååå lækkert du kan nusse det i timevis, mens du ser en bikepacking film. Det andet minitool fra Silca er beregnet til brug både hjemme og på bikepackingture over flere dage. Det er et momentværktøj der kan spænde dine dyre carbon dele med korrekt NM.
20 grams Co2 patroner er rigeligt til alle størrelser graveldæk og billigere end 25 grams. Stans Dart plugværktøj er særligt godt til gravel og mindre huller som sealanten ikke lukker. Så er det en god ide at medbringe; et ekstra kædeled, en ekstra ventilkerne, et ventilkerne værktøj (den lille sorte), en blyant med Gorillatape og nogle lange stærke strips. Airsmith Co2 udløseren er lækker og nem at betjene selv med handsker på, på en kold vinterdag. Gorillatapen og strips kan bruges hvis dækket bliver flået op og heller ikke kan holde en slange inde; så redder det dig 100%. Det er afprøvet med succes på flere bikepackingture og etapeløb. Just do it!

Graveldæk, uhhhh, et ofte diskuteret emne på Facebook gravelgrupper. Vi har testet en masse og her er link til dem. Men du skal præsenteres for et af de bedste vi har kørt hen over sommeren.

Nu går vi den kolde tid i møde og det kræver tøj, sko, skoovertræk, huer og handsker. Men det skal jo ikke ende i en roman og uendelig liste over julegaveideer, så her får i vores sidste to gaveideer.

Skoovertræk til den kolde tid er altid i vores overvejelser. Her er noget helt nyt og et mega cool produkt – dansk ovenikøbet!

Shimano RX8 er en gravelspecifik sko. Nu tænker du så; hvordan kan en sko være gravelspecifik? Det er sålen som er en minimalistisk MTB-sål med færre knopper. En MTB-sko kan fint bruges, men RX8 er bare lækker i både pasform, stiv sål og med en velfungerende BOA klik-lås som kan spændes on the fly. Nu er den også kommet i en mere flamboyant farve. 

GOD JUL!!!!

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.