Maxxis Ravager er blandt de bedste vinterdæk jeg har testet. Helt på højde med f.eks. Vittoria Terreno Mix, Pirelli Cinturato Mix og Continental Terreno Trail.

Det som lige gør Ravager en tand bedre end de nævnte er:

  • nul punkteringer over de ca. tre måneder de har kørt,
  • lette at montere tubeless
  • EXO protection
  • lækker blød gummiblandning
  • store gode sideknopper

Det som trækker lidt ned er:

  • Vægt på 470 gram – knopper koster!
  • Lidt tætsiddende knopper på midten
  • Dæktrykket skal passe præcist

Tekst og fotos af Henrik Jappe

Valg af vinterdæk afhænger selvfølgelig helt af, hvad du ønsker at køre på af underlag. Her er mit fokus primært på grusveje og MTB spor. Hvis dækket skal give dig en god oplevelse på våde og smattede vinterspor, så skal gummiblandingen være blød, knopperne sidde med god afstand for godt greb, så dækket ikke pakker. Især sideknopperne skal være store og bløde, så du står godt fast i svinget og de skal have en retning som gør, at grus og mudder laver en lille berm bag dækket.

Her sat op på en 21 mm fælg. De runder næsten for meget og gør, at sideknopperne kommer lange “ned”.

Ravager opfylder næsten alle krav, bortset fra at knopperne på midten kan pakke under særlige vanskelige forhold. Knopperne på midten sider lidt tæt, men de er bløde og som regel smider de mudderet ud igen. De tætsiddende knopper gør også, at rullemodstanden ikke er voldsom høj, som man f.eks. kan opleve det på Vittoria Terreno Mix og Pirelli Cinturato Mix, som tilgengæld lige giver lidt mere greb på f.eks. glatte rødder.

Her på 25 mm fælg, hvor de runder lidt bedre end på 21 mm fælg. Dvs. at kantgrebet kommer før i svinget.

Jeg har eksperimenteret en del med dæktrykket i Ravager og det skal sættes ret præcist, da et for lavt dæktryk øger rullemodstanden markant. Hvis sideknopperne kommer i kontakt med gruset ved kørsel ligeud, så er de langsomme. Dækkene har været monteret på både 21 og 25 mm fælge og sidder godt på begge, men bedst på 25 mm fælgen, hvor de runder flot og kantgrebet kommer der hvor jeg ønsker det. Samlet vægt af rytter og cykel på ca. 79-80 kg, gav et dæktryk på 2 bar bag og 1,8 foran, hvor jeg fandt sweet spot; godt greb både ligeud og i sving, samt hvor rullemodstanden var okay.

Video efter de første fire ture.

Dækkets opbygning

Maxxis er kendt for deres EXO protection, som mange i MTB-miljøet sværger til. Det er også rigtig godt og virker fremragende til gravel også. Min test af Maxxis Rambler; et fantastisk sommer dæk, viste også at det virker. Én punktering blev det til på Rambler.

Det er et dual compound dæk, hvilket betyder, at det er bygget op med to forskellige gummiblandinger. F.eks. et hårdt på midten, for lavere rullemodstand, og bløde sideknopper for bedre greb. Dækker har 120 TPI, tråde pr. tomme, hvilket er ok.

Jo flere TPI, jo mindre gummi. Et højt TPI giver et mere blødt og eftergivende dæk, hvilket typisk bruges i cykelcross.

Det fås kun i 40mm og i to typer; det testede EXO/TR på 470 gram og SilkShield TR på ca.530gram.

SilkShield er oplagt til steder med mange torne og hvis du skal på det store eventyr, hvor dækket skal holde hele vejen og vægten ikke betyder noget.

Montering på 21 og 25 mm fælge.

Det forløb meget let på begge og kunne vrides på med hænderne og evt. brug af et plastic “dækjern”. Fælgbåndet SKAL gå helt ud til fælgkanten, hvilket betyder, at du skal bruge 3-4 mm bredere fælgbånd ift. fælgens indvendige brede. Her ses 25 mm MilkIt fælgbånd monteret på 21 mm fælg.

Perfekt!!!

Når dækket skal af hænger det ikke i fælgbåndet når det går helt ud til siden. Dit fælgbånd holder længere og bedre tæt. Monteret med Zero Flats sealant har dækket modtaget ét refill og ellers holdt trykket fantastisk.

Hvad kan de ellers bruges til?

De fleste gravelløb er jo om sommeren og dermed er dækket ikke et oplagt løbsdæk, hvis du vil køre for en god tid. Jeg plejer at anbefale dæk til både Dirty Jutland og Hansens Gravelløb, men Ravager er ikke et dæk til de to løb. Der skal du finde lettere og hurtigere dæk, da begge løb primært indeholder en masse asfalt og grus i kategori 1 (den fineste og bedste). Så køb det til din vintertræning og til de svære spor, der hvor du vil flytte på din tekniske formåen.

Konklusionen

Den fik du i starten, men sagt på en anden måde, så er Maxxis dæk; de to jeg har  testet, helt klart blandt de bedste. Skriv gerne til mig og få råd om dæk valg.

Mvh Henrik

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.