Shimanos undermærke Lazer har med deres nye Jackal hjelm nu et bud på en alm. trail/enduro hjelm, som kommer med deres velansete Advanced Turnfit System samt MIPS-beskyttelse. Hjelmen er blevet testet i vintermånederne og det tidligere forår, og er blevet brugt på både trail og xc turer, samt hverdags igennem-byen kørsel. Den vejer 396 g i str. small, hvilket er størrelsen der er blevet testet.

På det nuværende MTB-hjelm marked er det muligt at finde hjelme i alle farver, størrelser, prisniveauer og til forskellige behov. Lazers Jackal hjelm koster i Danmark mellem 1.300-1.500 kr, hvilket er meget gennemsnitligt for hjelme i trail/enduro-kategorien der indeholder MIPS. MIPS kræver vist ingen introduktion længere, da det er blevet standard ”ekstraudstyr” til alle moderne MTB-hjelme, som sammen med andre typer af ekstra beskyttelse må anses som et must-have, hos hjelme der henvender sig til den aggressive trail- og endurorytter. Det er dog muligt at finde tilsvarende hjelme med MIPS til færre penge, end hvad du må slippe for en Lazer Jackal hjelm, men det er absolut heller ikke en pris der kan klages over – intet der beskytter vores hoved kan jo være for dyrt.

Selvom det ikke er et tillæg til hjelmens ydeevne, ligesom MIPS, så kommer Jackal hjelmen med Lazers velansete Advanced Turnfit System. Dette system justerer hjelmens tryk på kraniet rundt om hele hovedet, i stedet for blot enkelte punkter, og har til formål at forøge komforten. Jeg havde inden jeg modtog hjelmen ikke tidligere kørt med Lazer hjelme, så jeg var spændt på hvor godt dette fungerede. Jeg blev desværre slemt skuffet, da jeg ikke syntes komforten var højere end hos mange af de andre MTB-hjelme jeg har kørt med over årene. Tværtimod syntes jeg at Jackal hjelmen har to meget distinkte ubehagelige trykpunkter i nakken og ved ørerne, hvilket var en deal-breaker for mig. Selve underskallen medfører et trykpunkt bag ørerne, hvilket jeg oplevede gjorde mig ret øm når jeg havde cyklet længere turer. Ret så ironisk, så medfører plastikbeslaget, som spændeskiven justerer, og som er en del af Lazers Advanced Turnfit System, et ubehageligt trykpunkt i nakken, nede i bunden af kraniet, som ligeledes gjorde mig øm efter længerer tids brug. Selvfølgelig er vores hoveder ikke ens, og det kan være dette kun vil være et problem for enkelte. Jeg vil dog ikke anbefale at købe denne hjelm over internettet, netop pga. disse to trykpunkter, men i stedet anbefale at prøve hjelmen hos en forhandler først. Et plus jeg imidlertid bemærkede ved plastikbeslaget, var at dette kunne justeres op og ned. Desværre hjalp det dog ikke på mit problem.

Foran på hjelmen går underskallen ned i en klods i panden. Jeg har ikke kunnet gennemskue hvad dette skulle gøre godt for, og selvom det ikke har nogen betydning for hjelmens komfort, så synes jeg det er ærgerligt, da det virker lidt… ja, klodset.

Som et plus, er der på bagsiden af Jackal hjelmen placeret nogle gummilister, som medfører at straps fra goggles sidder bedre fast. Eftersom hjelmen promoveres som en trail-/endurohjelm, giver dette rigtigt god mening, og jeg synes også det gør noget godt for hjelmens udseende. Jeg er dog ikke sikker på hvor anvendeligt dette er i praksis, da tiden hvor goggles blev brugt til alm. open-face MTB-hjelme, lidt er udløbet. I dag er det de færreste der bruger goggles når de ikke har en full-face hjelm på, men hvis man ønsker at gå #fullenduro, så er Jackal hjelmen rigtigt brugbar. Et andet plus er ”åndbarheden” i hjelmen. De store huller og den veldesignede distribuering af luftstrømmen igennem hjelmen medfører en yderst god nedkølingseffekt. Dette fungerede så godt, at det faktisk blev lidt en ekstra udfordring at holde hovedet varmt i de kolde vintermåneder – som det måske kan ses på billederne.

Noget jeg sætter rigtigt stort pris på hos MTB-hjelme, er når visiret er justerbart. Det er det på Jackal hjelmen, og det er noget jeg finder meget rart at benytte mig af, når solen står lavt eller hvis det er meget mudret. Modsat mange andre hjelme med justerbart visir, så er de forskellige positioner hvori visiret kan sidde, ret faste – der skal altså rigtigt meget til før at visiret rykker sig fra position til position. Dette er ikke et problem jeg har oplevet hos andre tilsvarende hjelme, men jeg bemærkede straks dette ved Jackal hjelmen, og blev positivt overrasket over denne fasthed. Af andre små detaljer, så har Lazer benyttet sig af en magnetspænde i stedet for en klassisk spænde under hagen. Dette er ikke noget nyt eller revolutionerende, men det er alligevel lidt lækkert.

Til sidst, så kommer hjelmen i mange forskellige farver, hvilket jo er vigtigt hvis man ligesom mig gerne vil have tøj og udstyr til at matche. Desværre så fås hjelmen kun i tre størrelser, hvorfor det måske kan være svært at få en der passer perfekt til netop sit hoved.

Alt i alt så er jeg ikke yderligt imponeret over Lazers Jackal MTB-hjelm. Den er pæn, og foruden de to trykpunkter, så sidder den godt. MEN! En hjelm må ikke være irriterende at have på eller medføre ømhed, hvorfor det ikke er en hjelm jeg selv ville købe.

Posted by:Magnus Grønset

Jeg er 25 år og kæmpe fan af fart – helst den der opnås på to hjul. Til daglig læser jeg en kandidat i Humanfysiologi på Københavns Universitet, men når jeg ikke er begravet i bøgerne, rocker jeg som regel min MTB. Jeg styrter tit, slår mig sjældent, og er aldrig bleg for at smide hornene i vejret. Cykling for mig handler ikke om at komme først, men om at råbe højeste når mine venner drifter rundt i et sving.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.