Der kæmpes, pustes, stønnes, kramper er på vej, de kommer, de stopper folk – for en stund –  af og gå lidt, men op til toppen af Col de la Loze skal de. Det er intet alternativ!! Højdemeterindsamlingen skal i hus.

Col de la Loze er det sidste og værste af årets bjerge i Cykelnerven. En meget lang opkørsel på i alt 33 km, hvoraf de sidste 6 km er vanvittige. Stigningsprocenterne rammer 16, 18 og så 24% til allersidst. Højden er 2300 meter over havet, der hvor luften er tynd og hvor syren indfinder sig med den mindste anstrengelse.

For nogle er det nærmest umuligt at komme op, for andre let nok, men alle omtaler bjerget som “et af de længste og værste jeg nogensinde har kørt”

Snart skal Tour de France feltet og Vingegaard også op ad denne stigning. Rytterne fra Cykelnerven kan sidde bag skærmen og kommentere på lige fod med Dennis Ritter – de han nemlig været der, kørt den og lidt mere end nogen Tour de France rytter.

Multipel Sclerose (MS) er kendt som den snigende sygdom. Pludselig kan den bryde ud, men ingen ved hvordan. En dropfod, mistet syn, hørelse, balance – ingen ved det? Det er en autoimmun sygdom, hvilket vi sige, at immunforsvaret så at sige bekæmper sig selv via en inflammation. Af andre kendte autoimmune sygdomme kan nævnes Type 1 diabetes, psoriasis, ledegigt, lavt stofskifte mfl. Nogle får rigtig meget opmærksomhed, andre næsten ingen og sammenhængen er sikkert hvor udbredt sygdommen er. Ligesom Type 1 diabetes er er p.t. ingen kur mod MS, men forskningen har fart på.

Alle elsker videnskaben, lige indtil den modbeviser det vi tror på, men oplevelsen er, at de ryttere med MS, der er med på Cykelnerven, er ukuelige; de tror og de bliver ved med at tro og trodse sygdommen.

Scleroseforeningen arrangerer hvert år Cykelnerven, som skaffer penge til forskning i MS. Cykelnerven har eksisteret i 10 år og i år 2023 var der 10 års jubilæum. Jubilæet blev fejret med to uger i Alperne, hvor vi cyklede på de afgørende Tour de France bjerge og toppe. De foregående år har arrangementet været over 4 dage plus rejse, i alt 6 dage. Men efterspørgslen var så stor, at man lavede en uge for sjællænderne og internationale ryttere og så en uge hvor fynske, jyske og sydsjællandske rytter kom til Alperne.

I alt ca. 430 rytter, ca. 30 coaches/guides, medarbejdere fra Scleroseforeningen og Travelsense personale få det hele til at gå 100% op i en kæmpe oplevelse.

Det er et stort logistisk arbejde at få det hele til at gå op. Det klarer TravelSense, Scleroseforeningen og Bo og Benjamin. Bo og Benjamin er chef coaches, rutechefer og ja, de svarer også på en masse spørgsmål. Koordineringen mellem med tre grupper fungerer super godt og som coach og deltager nyder man bare at det hele glider.

Spærrede bjergveje der skal asfalteres til Tour de France skaber omkørsler, nedstyrtede veje der spærrer bjergpas vi skulle have cyklet, defekte cykler osv. – alt klares af personalet omkring Cykelnerven. Helt igennem fantastisk.

Som coach for tredje år i træk bliver jeg helt høj hver gang. Klar til næste år? Ja, selvfølgelig !

Deltagende ryttere betaler for rejsen og forpligter sig til at indsamle et beløb til Scleroseforeningen. For 2023 var deltagergebyret kr. 10.900 og indsamlingen skulle ramme mindst kr. 15.000. Nogle er kreative og laver arrangementer hen over året og samler ind. Andre donerer selv eller via firmaet de kr. 15.000. Således spreder antal donationer pr. rytter fra 1 til 60. Vi coaches samler også ind og fik ca. kr. 100.000 ind. I alt blev der indsamlet kr. 10.100.000 i 2023 og dertil kommer højdemeter sponsorater.

Jakob Gura fra Scleroseforeningen giver den gas på scenen.

Venner, kollegaer, familie, klubben mfl. giver typisk 5-10-15 øre pr. højdemeter kørt. Kan man få mange til at støtte, så ruller det hurtigt ind i kassen.

Arrangementer kan være middage med foredrag, hvor deltagernes betaling går mere eller mindre ubeskåret til forskning i sclerose. Det kan være cykelløb hvor arrangøren giver et beløb pr. deltagende rytter. Det er smart for så markedsfører Cykenerven rytteren automatisk cykelløbet for at nå i mål med sine kr. 15.000.

Klassiske indsamlinger er juleøl fra Midtfyns Bryghus, Verdens Bedste Romkugler, gin osv. hvor en del af betalingen går til rytterens indsamling. Alle deltagere kan se status løbende og mon ikke det skaber lidt konkurrence – på den gode måde.

Er der mon noget der kan gøres bedre? Nej egentlig ikke, men når jeg tænker nærmere over det, så kunne det være godt med flere kvinder, så deltagerne bedre repræsenterer MS fordelingen i samfundet. I Danmark er det 75% af alle med MS som er kvinder. Endelig kunne en større deltagelse af farvede og LGBT+ være ideelt, så ikke cykelsport identificeres med mænd i lycra, men repræsenterer samfundet og sammensætningen af os alle. Hvordan? Kom gerne med dit forslag.

Mangler du stadig inspiration og motivation til at deltage i 2024, så kig med her.

Jeg håber at se jer i 2024.

 

 

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.