“Ja selvfølgelig er det den bedste” er nok den første tanke som falder os ind, når noget ny teknik lander på bordet og når vi ved, at den tekniske udvilking løber rigtig stærkt i disse år. Men er det nu så selvfølgeligt at den nye Edge® 830 er den bedste? Det kommer jo helt an på brugeren og de behov brugeren har.

Den nye Edge® 830 indeholder så mange muligheder og features at det er svært at forestille sig til hvad det næste bliver – en aero-måler måske?

Notio ANT+ måler aero on the fly og giver dig feed back på din Garmin 830. Find det mest aero udstyr: hjelm, styr, hjul, dæk og mål mens du kører.

Tekst og fotos af Henrik Jappe, fotos fra Garmins hjemmeside. Redigeret af Gert Caspersen.

Flere af os hos Bikings har brugt Garmin cykelcomputere i adskellige år. De har været brugt til træning, træningsopfølgning og navigation. Træningen har været alt fra amatørstadiet til træning leveret af en pro-træner, med puls- og wattmåler, opfølgning og træningstests. Navigationen har vi brugt professionelt ifm. guideopgaver for Cyclingtours.dk og senest Rubycycling.dk. Vores skribent Gert Caspersen er en af de helt store Garmin-nørder i Danmark og har testet og skrevet om Garmins og andres cykelcomputere i årevis.

Garmin har med Edge® 830 leveret en komplet pakke, næsten uanset hvad dit behov er, men det kræver også du gider bruge tid på at udforske enheden lidt

For ikke længe siden testede vi Edge® 530, som blev lanceret samtidig med 830, og den test kan du med fordel læse her først. Det skyldes at mange grundlæggende funktioner er helt de samme og således ikke behøver en gentagelse. I testen af Edge® 830 har vi har fokus på det den kan levere til din træning, enten du ønsker det helt simpelt, eller ønsker den professionelle tilgang. Den professionelle tilgang er dog ikke gennemført, da vi ikke har protræner p.t. og heller ikke abonnerer på Trainingpeaks, som er et af de værktøjer Edge830 integrerer med og som er meget brugt blandt de professionelle og hurtige motionister.

Den primære forskel på Edge 530 og 830 er touch screen funktionen på 830, hvilket også er en funktion du bør købe dig til for en mindre merbetaling – det er så meget lettere og intuitivt – og ville du nogensinde overveje at gå tilbage til en knaptelefon?

Opsætning af Edge® 830

Det foregår i et snuptag men kræver fred og ro. Parring af Edge® 830 med din mobiltelefon og Garmins tilhørende App er meget meget let, men der skal læses og følges med i processen. Sørg for at have en profil oprettet og app´n downloaded, dernæst – HIT GO!

Telefon og Edge® 830 er parret via Bluetooth og app´n viser øverst en grøn prik som ok tegn. På Edge® 830 ses det jeg kalder kvik menuen, som fås ved at trække ned på skærmen, en menu som bruges hele tiden
Med SMS funktionen slået til vises indkomne beskeder på denne skærm og mens du kører, som i bilen – husk at se hvor du kører! Af og til tabes telefonforbindelsen og om det skyldes min telefon eller Edge® 830 ved jeg ikke.
Forbind let og smertefrit med Strava. KOM jagten kan begynde.
Slå cykelalarmen til og parker “sikkert” udenfor cafeen. Hvis cyklen flyttes får du en alert på din telefon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er du MTB rytter og vil finde lokale spor, så kan Trailforks hjælpe dig. Forbind med app´n og lad den søge og finde spor til dig. Det er langt mere relevant i f.eks. USA, men der findes spor i DK også.
Her er hvad Trailforks fandt til mig. Der er flere spor tættere på, men de skal jo være registreret i Trailforks. NB der skal være GPS signal for den kan finde spor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Træning med Edge® 830

Cykelcomputerne leverer et hav af data til dig, som reelt er helt ubrugelige, med mindre du også har et pulsbælte og evt. en wattmåler installeret på din cykel. Ja og hvis det skal være helt rigtigt, så skal du også gennemgå en fysisk test hos en protræner, som kan levere puls- og evt. wattzoner til dig. Disse zoner og grundlæggende data om dig, skal nemlig lægges ind i Edge® 830, så output giver god mening og er korrekte. Og her kommer vi netop ind på nogle af de mange og måske lidt skræmmende forudsætninger, der kræves for, at din træning skal give nogenlunde mening med en cykelcomputer. Alternativet er der jo altid, kør som i gamle dage, føl dig frem. Undersøgelser har vist, at subjektiv følt træning over længere tid, svarer rimelig godt til databaseret og faktuelt målt træning. Læs her.

Wattmåler parrer meget enkelt og parringen er generisk, dvs. den gælder for alle cykelprofiler. Smart at Edge® 830 tilbyder dataskærm der er tilpasset wattmåler. Beklager det dårlige foto.
Edge® 830 ønsker en vis mængde data for at kunne levere et okay billede af træningstilstand og præstation. To uger, men jeg vil tro det er de næste to-tre kalenderuger, og ikke to ugers træning over de næste 6 måneder, for så tror jeg ikke på værdien af det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resultat fra en træningstur. Det er flot præsenteret.
Slår du alle disse til, så får du en masse info – og måske klap på skulderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edge® 830 leverer din wattkurve over tid. En meget brugt funktion blandt de seriøse ryttere.
Et klap på skulderen

 

 

 

 

 

 

 

Vælger du så at gå den proffe vej skal du vide, at opfølgningen mellem samtaler og test med protræneren er dit ansvar og skal svare til din interesse, tid og kompetence. Det er således en læreproces, men en meget spændende læreproces, hvor du kommer til at kende din krop og fysiske formåen rigtig fint. Det koster typisk en del penge til både protræner, træningsprogram og evt. en wattmåler.

Siden jeg startede med den type træning i 2007 hos Aimhigh.dk, er udviklingen gået rigtig stærkt og det er bl.a. Garmins store fortjeneste på to måder. Dels har de sikkert solgt mange cykelcomputere til at gennemføre træningen med og vigtigst, så har de gjort det meget lettere, senest med denne nye Edge830. Så læreprocessen er blevet enklere, kortere og mere interessant. Især opfølgning på gennemført træning er blevet meget lettere, idet både Edge® 830 og Trainingpeaks levere apps, der straks efter gennemført træning leverer dine resultater til hurtig analyse. Ydermere er der kommet meget mere fokus på den vigtige restitution, som en vigtig og grundlæggende del af træningen, og også på det punkt leverer Edge830 data til dig.

Foto´s fra Garmins app.

Træningen er slut og turen er overført til Garmins app, Strava og Trainingpeaks.
Garmins app leverer en masse data, se blot her og fotos under

 

 

 

 

 

 

 

 

En sammenfatning af træningen i dette og………
….dette skærmbillede. Hold da op en masse, men flot præsenteret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korrekte puls- og wattzoner er en grundlæggende forudsætning for databaseret træning.
Fordeling af træning i de to grundlæggende zoner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pulsgraf mm…..
…og venstre/højre balance mål at wattmåleren, samt kadencemåling – selvfølgelig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ved at “dobbeltklikke” og “vende telefonskærmen” fås dette sammensatte billede. Flere kan kombineres.

“nu har den computer fortalt mig hvad jeg skal lave, dag ud og dag ind i flere år, så nu kører jeg ikke med computer mere, men nyder turen, naturen og den intuitive træning terræn og  vejen giver mig mulighed for”. Udtalelse fra en yngre rytter som stod af ræset – så at sige.

Navigation med Edge® 830

Det foregår reelt som på tidligere Edge modeller, men blot meget hurtigere og på en meget meget bedre skærm. Endelig er batterilevetiden forbedret markant ift. min gamle Edge 1000, så indtil nu har jeg ikke haft brug for ekstra eksternt batteri, som faktisk kan monteres under Garmin front out holderen.

Ekstra batteri er monteret under outfront holderne og forbinder dirkete til computerne. Ingen generende kabler, men tilgengæld en høj pris.Du kan så, med et kabel, oplade dine andre enheder mens du er på eventyr. 24 timers ekstra levetid udover dem du har med fuldt opladet Edge830. Gæt – 40timer maks ialt.

Som beskrevet i vores Edge® 530 artikel er det let at tegne og uploade en rute til din Garmin enhed. Edge® 830 loader ruten rekord hurtigt og skulle du afvige fra ruten, genberegner den lynhurtigt. Vi har prøvet alle mulige ruter og kombineret vej, grus, MTB-spor og vandre spor og Edge 830 følger bare ubesværet og hurtigt med. Her er nogle fotos fra en sjov tur, der udfordrede sammenkobling af forskellige segmenter.

Hum hum, sti eller mark, der var et traktorspor. Jeg oplever ofte at landmænd pløjer og planter vores vandrestier væk. De ligger ofte i markskæl og er derfor ofte udsat for “hærværk” 🙂
Stien er markeret på Edge® 830, klar og tydeligt. Fantastisk skærm.
Men det ser således ud i virkeligheden.

 

 

 

 

 

 

 

“hvilken computer kører du med, det er helt fantastisk, jeg kan se din skærm klarere end min egen, selv fra denne vinkel” , var en cykelvens kommentar på en solrig sidste sommerdag

Vi deltog i Appenninica MTB Stage Race i Italien. Der uploadede vi alle fire etaper og kørte efter navigationsanvisninger på Edge® 830. Det fungerede upåklageligt og vi kørte aldrig forkert, hvilket mange andre gjorde, typisk fordi de ikke brugte GPS, eller havde deres kort på computeren zoom´et for meget ind og missede et sving. En af de funktioner vi især var glade for var den helt nye Proclimb som viser den stigning man kører. Det gør disponeringen på stigningen lettere.

Proclimb er en virkelig cool funktion, som faktisk virkede på stort set alle stigninger til etapeløbet – også selv om det var MTB-ruter. Det glæder jeg mig til at prøve i Alperne på landevejen.

Vejrfunktion

Det kan Edge® 830 også, men om det er relevant ved jeg ikke rigtig. På almindelig dagsture ser jeg blot i min DMI app hjemmefra. Så kan turen forhåbentlig styres udenom regn. Kommer man langt omkring, er på eventyr i flere dage, kan jeg godt se en ide med funktionen, idet områder med stærkt skiftende vejr og mikroklima, kan skabe farlig situationer med pludselige torden- og regnvejr. Så er det jo fint at komme ned af bjerget i god tid, i læ og sikkerhed, men så skal telefonen også have dækning, ellers kan Edge® ikke levere vejrdata. Jeg kan varmt anbefale at se op, kig rundt, stik en våd finger i vejret – det virker altså stadig væk 🙂

Vejret vist på Edge® 830 og scroller du ned fås……
…dette billede. Jeg må indrømme at jeg ikke får det brugt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi mødte i 2015, på vores bikepackingtur til Colorado, et par der vandrede The Colorado Trail. Nogle dage før blev de fanget i et lyn og tordenvejr. Deres første varsel var, da manden så fruens hår stritte lige op i luften 🙂

Garmin har med Edge® 830 leveret en solid, stabil og meget velfungerende Schweizer kniv, med touch screen og kun få knapper. Om den holder over lang tid, det må vi vende tilbage til om et års tid.

Smart med en lille reminder om, at jeg skal drikke en kaffe og lade telefonen.

Tak fordi i læste med og vi håber i for nogle rigtig godt timer på rammen derude. Og husk så at tage dine føringer uanset træningsprogram.

Priser:

Edge® 830 kun enheden  kr. 3.199,00

Edge® 830 MTB pakke    kr. 3.799,00

Edge® 830 Bundle med sensor pakke kr. 3.999,00

Det er pænt mange penge for en cykelcomputer, som virker sammen med en smartphone og en masse apps. Du kan sagtens finde billigere og dyrere Garmins. og de fleste har vi testet og skrevet om her på Bikings.

Læs mere her om Edge® 830

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.