De sidste år har hele trail og enduro genren vokset sig frem med lysets hast, det samme kan også siges om hjelme beregnet til denne kategori. Fælles for disse type hjelme er mere beskyttende konstruktioner, et visir og generelt mange ekstra små features, såsom mount til et kamera. Denne hjelm er ingen undtagelse, den kommer ovenikøbet med flere features end man troede muligt.

Det noget specielle look når man sætter ørebeskyttere på hjelmen. Det er nok ikke alle der er til det look.

Specifikationer

Type: Enduro hjelm
MIPS hjerne beskyttelsesteknologi
Integreret GoPro mount (som også er sikkert ved styrt)
Pris: Vejl. udsalgspris 1499 kr.
3 størrelser (S, M (testet), L)
23 ventilationshuller
Vægt: 466g (Medium uden ørebeskyttere)
Farver: Sort og Grå/Gul

Hjelmen set forfra. Det gule der ses i gennem ventilationshullerne er MIPS teknologien, der skal beskytte hjernen bedre ved styrt.

Indtryk

Når man prøver hjelmen første gang og spænder den om hovedet, mærker man tydeligt kvaliteten af spændesystemet og hvordan den tilpasser trykket rundt om hovedet rigtig godt, med meget små justeringer imellem kliksne. Det betyder også at vægten føles fordelt ligeligt, så den faktisk ikke føles så tung som vægten egentlig tyder på. Jeg vil vove at påstå at den er bedre end både Giro og Specialized spændet, som jeg har kørt med de sidste par år.

Her ses hjelmen bagfra og det viser også spændeskruen bagpå.

Den sidder rigtig godt på hovedet og man føler virkelig ens hoved er helt inde i hjelmen, så den føles utrolig sikker. Det er virkelig en robust hjelm og man kan også mærke, at der er noget ekstra gods i den. Både i vægt, men også af udseende. Hele hjelmen virker til at være af høj kvalitet og der er ikke sparet på materialet nogle steder. Fx er visiret hårdt nok til at kunne rettes på med en hånd, ud at give efter eller sidde skævt. Det sidder også i den position man sætter den i og ryster ikke på selv de vildste spor.

Visiret kan sættes i forskellige positioner og hjælpes på vej af denne slidske.

Som en ekstra feature, der oftere og oftere ses på hjelme i denne kategori, har hjelmen et GoPro mount på hovedet, som er en ekstra fed detalje. Det er let at spænde, på med klikke mekanisme, og sidder helt fast med to skruer. Det kan også bruges til en lygte, hvis man har en GoPro kompatibel lygte. Lazer har lavet det, så det i tilfælde af styrt vil brække af, da skurerne er hule, og på den måde ikke risikere, at give nogle ekstra skader på hovedet. Den kan derudover også rykkes længere op på hjelmen, eller helt tages af.

Smart at have et fastmonteret kamera mount på hjemlen, som derudover er lavet styrt sikkert, så det slås af i tilfælde af styrt.
Sådan ser hjelmen ud uden mountet til kamera.

Generelt føles hjelmen som at den har mere beskyttelse, men også at der er mere vægt på den. Det er helt klart en enduro/trail fokuseret hjelm. Det mærkes både på den ekstra beskyttelse og det meget unikke look. Efter man har prøvet denne hjelm, føles andre hjelme næsten som man ikke har en på. Hjelmen har også den populære MIPS teknologi, der i tilfælde af styrt på hovedet, skal redde hjernen bedre end normale konventionelle hjelme. Det er lidt ærgerligt, at det gule MIPS ikke er blevet skåret til, som i visse andre hjelme, så man ikke kan se det igennem ventilationshullerne.

Unden testperioden var jeg ude for, at cykle ind i et træ med hovedet først. Det var svært at vurdere hvor meget af slaget ramte hjelmen, men ret overraskende var der ikke tydelige skrammer på hjelmen. Og jeg var okay!

Her er hjelmen med det lille GoPro Hero Session monteret.
Til en hjelm der allerede kan skille sig ud fra mængden, får ørebeskytterne en til at ligne, at man er klar til at være med i en fremtidsfilm.

En af de features hjelmen har er aftagelige ørebeskyttere (som virkelig kommer til at få opmærksomhed på sporene). Det er ikke let at udskifte ørebeskytterne og man kan godt blive bange for at ødelægge de aftagelige dele. Det er dog noget man bliver bedre til, når man begynder at forstå konstruktionen og ved man godt kan rive i dem, uden de går i stykker. Man kan faktisk også købe en aftagelig kæbebeskytter, det er dog ikke noget jeg har haft mulighed for at teste.

Hjelmen klarer det også fint med tungere kameraer, som dette Garmin Virb 360, da mountet sidder meget solidt på hjelmen.

Det er en meget bekvem, robust og komfortabel hjelm også på trods af vægten. Jeg var især glad for spændet til at justere hovedstørrelsen. Det er klart det mest justerbare “rundt i hele hjelmen spænde” jeg har prøvet, pga. Lazers 4 punktsspændestrop. Der er også god padding hele vejen rundt, også helt bag i hjelmen.

Hjelmen med visiret helt oppe og monteret med goggles. Bemærk det lille hak på hjelmen der holder stroppen tilbage.

Den stikker dog meget udover hovedet, så kan godt skygge lidt for synet fortil. Visiret kan let justeres og føles robust og stærkt. Du kan let montere et GoPro  kamera på toppen eller en lygte med det gode mount system. Designet er gennemtænkt til også at kunne have goggles på, hvilket også kan ses på det der stikker op fra hjelmen bagpå til at holde stroppen.

Konklusion

Det er en hjelm der på mange punkter kan føles lidt overkill og ud fra looket kan dele vandene. Med hjelmen på føles den ikke tung, men man føler nærmest man er inde i den, hvilket vil sige den føles mere sikker. Da hjelmen er meget tyk og går meget ud fra hovedet, kan den godt skærme lidt for udsynet fortil, selvom visiret tages op. Jeg synes hjelmen overordnet set er meget behagelig og med den på, føler man i den grad at den kan klare de værste tæsk. Derudover er føles den som gedigen kvalitet og har en masse tricks op i ærmet.

Læs mere om hjelmen her

Posted by:Frederik Mørkeberg Mikkelsen

Mit navn er Frederik og jeg er 26 år gammel. Jeg har en lang historik med cyklen som centrum i mit univers. Mit hovedfokus er enduro og at have det sjovt på cyklen. Jeg er tidligere landsholdsrytter i mountainbike og tidligere Danmarksmester i XCM U19 tilbage i 2011. De sidste 3 år har jeg været bosiddende i Schweiz, hvor afhængigheden for at erobre bjergene nedad tog fart. At opsumere mine mål indenfor cykling er det flow, progression og teknik. Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.