Vi har gennem de sidste tre måneder testet en anden type saddel fra Pro. Griffon GEL sadlen er designet til de lange ture, i mere oprejst position. Den første vi testede fra Pro var Turnix og den, samt deres saddelsystem, kan i læse om her. Pro har som f.eks. Specialized og Fizik udviklet et rigtig godt system, så du kan finde den optimale saddel til dig og det du skal køre. Vi kan dog allerede nu afsløre, at sadlen ikke kan vælges uden at du også er sikker på din siddehøjde og saddelvinkel. Det kan du læse om her og i vores artikel om bikefittet hos Velofit i Aarhus.

Tekst Henrik Jappe, fotos fra Pros hjemmeside og vores egne

Vi er tre forskellige ryttere som har prøvet sadlen af og kommet med vores vurderinger. To af os sidder aggressivt og foroverbøjet og den tredje tester sidder mere oprejst. Sadlen har været monteret på vores cross- og racercykler, hvor den har været monteret i samme saddelhøjde, som sadlen før. Der kan være forskel i hårdhed, i form af mere eller mindre polstring, hvorfor vi også har forsøgt at tage højde for dette. Det betyder typisk 0,5 cm, da Griffon GEL er en ret blød saddel. Sadlen er målt af til at sidde i samme position over krankboksens midtpunkt, målt ud med et lod fra samme punkt inde på sadlerne og med loddet fra pedalakse til knæ. Reach til styr er også målt ud, så positionen er så ens som overhovedet muligt. Det er alle klassiske måder at måle ud på.

Monteret i vandret position. Denne model kommer med stål rails, men Griffon leveres også med carbon rails. Vægt 222 gram med stål rails.

Pro Griffon saddel

Pro leverer sadler i tre bredder: 132, 142 og 152 mm. De fleste mænd lander i 142 mm og kvinder i 152 mm, når de måles ud i Pro’s Saddel Selector program. Griffon er beregnet til en oprejst siddeposition og er forsynet med Gel i polstringen, hvilket skal gøre den komfortabel og aflastende på de lange ture. Vi har kørt med 142 mm sadlen på stort set alt underlag og både til kort crosstræning, lange gravelture og asfalt tons. Komforten er helt i top så længe du parrer sadlen med stramtsiddende bibs og dermed undgår folder. Griffon kan sagtens være løsningen til La Marmotte eller Dirty Jutlands mange timer i sadlen, men at skifte til en ny saddel skal du gøre i god tid.

Gel padding i sadlen giver komfort og aflastning, både helt fremme på sadlen de meget stejle bakker, men også i normal siddeposition.
Her er Griffon monteret med Pro´s miniskærm, som fastgøres solidt med to små skruer.

 

 

 

 

 

 

 

Griffon er bestemt en saddel man skal vænne sig til, når siddepositionen normalt er til den aggressive side, da den presser mere på siddeknoglerne i foroverbøjet position. Ved at justere en smule på saddelhøjden og vinklen af sadlen, blev oplevelsen dog langt bedre. Vores tester som sidder mere oprejst havde ikke behov for at justere vinklen, men kun højden, så der blev korrigeret for sadlens bløde gel polstring. I foroverbøjet position og med de små korrektioner, fungerede sadlen faktisk ganske udmærket.

142 mm bredde. Pro giver 30 dages garanti. Dvs. du kan købe sadlen, prøve den af og skulle den ikke passe, kan du vælge en anden, eller få pengene retur. Du skal dog behandle produktet ordentlig i prøveperioden.
SP = sports, EN = endurance og oprejst position.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som crosssaddel er den særdeles velegnet med gel polstringen, der kompenserer lidt for landingen i påstigningen, samt også tager nogle af de mange stød ujævnt græs kan give. Som gravelsaddel virker den endnu bedre over flere timer og komforten er rigtig fin. Efter ca. tre måneders test henover vinteren holder polstringen og gel’en stadig, selvom der ofte har været mindre grusansamlinger bagerst på sadlen.

Resultat af Saddle Selector. Hvis du vælger at du af og til bliver lidt følelsesløs i rumpen, så vælges Griffon med hul i midten, ellers uden. Det er meget sjovt at lege med Saddle Selector og kan gøre os klogere på producenternes tankegang.

Pro laver en masse fine sadler og vi har nu prøvet to, som begge retter sig til dem der kører langt og længe. Det er to forskellige sadler nå det kommer til siddeposition og for os med fremoverbøjet siddeposition, har Turnix været den rigtige saddel. Griffon er helt klart til dem der ønsker en mere oprejst position, masser af komfort, aflastning og en solid saddel. Vores bedste bud er, at Griffon er den oplagte grandfondo saddel. Vi håber at kunne bringe flere modeller fra Pro and andre.

Husk, sadler er som sko, handsker, bibs, hjelme, greb, styrbånd o.lign. kontaktpunkter, meget individuelle valg. Især sko, sadler og greb/styrbånd, er produkter som med stor fordel, kan vælges i forbindelse med et bikefit, hvor du opnår optimal siddeposition og udnyttelse af din effekt.

Griffon Carbon sadel, vejl. udsalgspris: 1249 kr. NB vær opmærksom på, at sadler med carbon rails ofte skal have nye beslag på saddelpinden. Rails er ofte ovale og på denne 7x9mm. 
Griffon og Griffon GEL sadel, vejl. udsalgspris: 699. Rails er 7x7mm

 

 

 

 

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.