Skrevet af Magnus Grønset og Frederik Mørkeberg.

Artikelserien om julegaveidéer fortsætter, og vi er nu kommet til MTB.

Som i vores andre julegaveidé-artikler anbefaler vi cykelprodukter, som vi tror enhver cyklist vil blive glad for, uanset niveau. Alle anbefalede produkter er produkter vi selv bruger eller har testet – og der er ingen der har betalt os for at fremhæve deres produkter. Rækken af julegaveidé-artikler kan derfor ses som en gave fra os til alle jer, der ikke ved hvad ham eller hende der har ALT cykelgrej, mon kunne blive glad for; eller jer som ikke ved hvad I skal ønske jer. God hjul!

 

Baselayers i Merino Uld

De lange vintermåneder på vores nordlige breddegrader er kolde, selvom der begynder at være længere imellem de rigtigt kolde af dem med sne og mange minusgrader. For at holde sig varm er et godt baselayer alpha og omega. Her på Bikings er vi store fortalere for uld – det er dejligt blødt, super elastisk, åndbart, let; bæredygtigt, reducerer effektivt svedlugt, holder dig varm når det er koldt og kold når det er varmt, og så tyder det på at uld også kan være hypoallergisk – dvs. at modsat ulds ry for at kunne klø, så kan det muligvis være et bedre valg til folk med sensitiv hud, end syntetiske materialer.

Der findes mange forskellige mærker der laver gode baselayers i uld, men vores favoritter er:

  • GripGrab – Merino Bamboo
  • Icebreaker – 200 Oasis
  • Devold of Norway – Wool Mesh

MIPS Cykelhjelme

Det lille gule mærke med MIPS skrevet i sort som findes i nakken på cykelhjelme, begynder efterhånden at ses på rigtigt mange cykelister ude på landevejene, i skoven eller på cykelstierne i byen – og det er med god grund. Vores hovede er den bedste del af os; om man vil det eller ej. Derfor skal det også beskyttes godt! – og det er netop hvad MIPS hjelme gør. MIPS virker ved at muliggøre rotation af hovedet i forhold til hjelmen. Det vil altså sige, at når du spænder en MIPS hjelm på hovedet, ja så er det faktisk ikke selve yderskallen af hjelmen du spænder fast om hovedet, men derimod den inderste – ofte gule plastikskal – som du spænder fast om hovedet. Denne plastikskal kan rotere inde i hjelmen, og kan i tilfælde af et styrt hjælpe med at fordele kraften, som hovedet bliver påvirket med, ud over et langt større areal af hovedet, end en normal cykelhjelm. Better safe than sorry.

  • SMITH Forefront 2 (inkl. Koroyd beskyttelse i tillæg til MIPS)
  • SIXSIXONE EVO AM
  • FOX Proframe Full-Face Helmet

Læs mere her

Maxxis Assegai dæk

Okay, denne her er måske mest til de som synes det er sjovest at cykle nedad. Maxxis Assegai er et dæk der helst ikke vil blive brugt til at cykle opad bakke, det er jo designet af Greg Minnaar. Den mest vindende DH rytter nogensinde. Ikke så underligt findes det derfor lige nu kun i en DD (DoubleDown) og i en DH (Downhill) udgave. I Danmark har vi desværre ikke nok ne-a-bak-meter til at retfærdiggøre brugen af sådan typer dæk, men rygter går på at der i 2020 vil blive lanceret en trail udgave med såkalt EXO casing. Hvis nu alle de andre julegaveidéer vi har disket op med ikke skulle være noget, så kunne et Assegai EXO dæk eventuelt være en udemærket forsinket-julegave idé.

Megavalanche

Hvis du skal have en oplevelse for livet, som du kan fortælle fremtidige børnebørn, så kan Megavalanche meget vel være den du bør gå efter. At Megavalanche er vildt, voldsomt og vanvittigt er en underdrivelse. Det er uden sidestykke mht. mtb-løb. Intet over, intet ved siden af. Megavalanche er toppen. En hel uge med adrenalin, fede tekniske downhill spor og utrolig stemning og kammeratskab i Alpe d’Huez, er bare lidt af hvad megavalanche har at byde på. Vi var afsted i år, og skal det igen næste år – så kom du med os!

Alpe d’Huez er måske lidt svær at pakke ind og ligge under juletræet, men det vil uden tvivl være den ultimative julegave at give og at få som MTB rytter.

Læs mere i vores artikel om Megavalanche her

OneUp EDC Pumpe, EDC Tool og EDC Strap

Som mountainbiker er man vant til at defekter kan ske. Denne sæson har vi kørt en masse enduroløb og fælles for dem er at der ikke er nogle teknisk zone. Man skal derfor være klar til at løse forskellige problemer der kan opstå med sin cykel. De fleste kan nikke genkendende til, at det at bære rundt på pumpe, slange, multitool, kædeled og så videre kan være irriterende. Netop derfor er det dejligt at kunne installere alle disse ovennævnte nødvendigheder på sin cykel – her kommer OneUp Components ind i billedet. De har designet pumpen EDC Pump som monteres ved siden af drinkedunksholderen, og indeholder multitool, dækjern, kædeskiller og kædeled; dertil er der yderligere plads til lidt af hvert, eksempelvis tubeless-orme. Alt dette i en pumpe! Vi ser det som den perfekte løsning på problemet med at få alt værktøj med rundt på enduroløbene, og sammen med OneUp’s EDC Strap, som kan bruges til at påsætte dæk på stellet; ja så kan du altså have det hele med på turen, uden at skulle have noget i lommerne eller køre med rygsæk, og samtidig altid være forberedt på defekt.

Læs mere her

Cushcore

Her er vi ude i noget der nok mest er velegnet til enduro/downhill folket der drager til udlandet, da Cushcore tilføjer en del vægt til hjulene. Cushcore er et dækindlæg, der monteres tubeless, dvs. at der ligger det her gummi som beskytter fælgen mod eventuelle snakebites og smadrede fælge. Det er noget man virkelig kan værdsætte efter at have kørt løb i udlandet og har presset citronen en smule for meget. Der er dog flere fordele med Cushcore. Folkene bag kalder det selv for ‘Tire Suspension’, hvilket skal forstås ved at selve Cushcore indlægget kan komprimere sig hvorved det aftager noget af den kraft det fælgen ellers ville være blevet påvirket af, og langsommere folder sig ud igen. I tillæg skaber det støtte i dækkene i sving og man vil derfor ikke opleve at ens dæk vil kunne vrider sig på samme måde. Med Cushcore har man altså hele tiden et stabilt dæk, som er let at stole på i sving. Vi er super glad for det, men det kan muligvis være svært at forholde sig til hvis ikke man har prøvet det. Her i Danmark er det dog nok lidt overkill at køre rundt med, for den ekstra vægt er det store minus i det regnskab, men til gengæld er det guld værd i udlandet og i bikeparks. Der er dog en lille krølle ved Cushcore. Det kan være meget svært at installere, især på dæk med ekstra tykke sidevægge som Maxxis’ DoubleDown eller DH Casing dæk.

Læs mere her

DMR Deathgrip

Det der forbinder dig med cyklen udover pedalerne er grebene på styret og det er sjovt nok en del der ofte bliver lidt overset. Der er mange forskellige mønstre på greb til mountainbike, men har du nogensinde tænkt på tykkelsen af grebet ikke er noget man hører så meget om. Det er fordi de fleste greb er samme tykkelse og det giver jo ingen mening når der er mange forskellige størrelser hænder. Vi hos Bikings har selv haft problemer med ‘armpump’ i udlandet og det kommer mest af, at man netop holder så godt fast på styret, at ens hånd ikke kan klare det. Det er her tykkelsen kommer ind i billedet, for hvis man knuger sin hånd om et for tyndt greb bliver ‘armpump’ endnu værre. DMR’s Deathgrip kommer nemlig i en tyk udgave, som er værd at prøve hvis man har lidt over gennemsnitslig store hænder. De greb er vores fortrukne og det eneste vi sætter på alle vores mountainbikes fremover!

Læs mere her

 

Posted by:Magnus Grønset

Jeg er 25 år og kæmpe fan af fart – helst den der opnås på to hjul. Til daglig læser jeg en kandidat i Humanfysiologi på Københavns Universitet, men når jeg ikke er begravet i bøgerne, rocker jeg som regel min MTB. Jeg styrter tit, slår mig sjældent, og er aldrig bleg for at smide hornene i vejret. Cykling for mig handler ikke om at komme først, men om at råbe højeste når mine venner drifter rundt i et sving.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *