Skrevet af Magnus Grønset

Jeg har i to måneder haft fornøjelsen af at teste Garmins flagskib indenfor løbepulsurer: Forerunner 945. Uret har jeg hovedsageligt brugt til cykling, både mountainbike og landevej, men også til løb og dagligdagsbrug. For at sige det kort, så kan uret næsten ligeså meget som en konventionel cykelcomputer, men samtidig også meget mere.

I denne artikel vil jeg diskutere for og imod brug af Forerunner 945 som en cykelcomputer, og hovedsageligt målrettet mod mountainbike. Dette vil være baseret på mine oplevelser hidtil, så hvis du er interesseret i et større indblik i Forerunner 945’s funktioner og muligheder, så følg med her på Bikings.dk, da jeg ud på foråret vil komme med min langtidstest af uret.

Hvorfor bruge et løbeur som cykelcomputer?

Der er flere årsager til at jeg endnu ikke har fundet en konventionel cykelcomputer, som jeg har været fuld ud tilfreds med til mountainbike brug. Enten er de små, har dårlig batterilevetid og mangel på funktioner, eller også er de store, fylder meget på styret, og koster en masse penge. Med et løbeur derimod, får man både lang batterilevetid, en masse funktioner, et renere cockpit på cyklen, og endnu mere relevant, et produkt der kan benyttes til meget mere end blot træningsregistrering, hvorfor man her får mere for pengene. Specifikt til mountainbike brug, er der endnu en fordel ved et pulsur. Konkurrerer du i enduro disciplinen, ligesom jeg selv, så slipper du for at skulle bøvle med et pulsbælte inde under et rygskjold, da løbeurer måler pulsen direkte fra håndledet.

Fordele ved Forerunner 945 til cyklebrug

Garmin Forerunner 945 koster 4500 kr, og sammenlignet med eks. Edge 1030 til 4100 kr, så kan det stadig parres med en wattmåler og kadencemåler, vise vej på et GPS-kort med tilnærmelsesvis samme detaljegrad, tilkobles strava live segments og meget andet. I tillæg kan uret bruges til andre idrætter end cykling, herunder løb, klatring, svømning og ski, samt bruges til betaling via Garmin pay, afspille musik over bluetooth og måle iltmætning i blodet. Sidstnævnte må jeg dog knytte en skeptisk kommentar til, for som fysiologistuderende må jeg sige, at det giver ringe mening for raske personer, at kunne følge med i sin iltmætning. Og for patienter med lunge- eller hjertekarsygdomme, så er pulsurer som Forunner 945 eller Apple Watch, ud fra hvad jeg kan finde frem til, ikke godkendt til patientbrug. For mange personer, forestiller jeg mig at det lyder rigtigt godt, når et ur kan måle iltmætning i blodet, men ligesom med måling af puls eller ved brug af en wattmåler, så kræver det at man som forbruger, ved hvordan man skal forstå disse målinger, for at kunne udnytte dem i sin træning. Men med netop iltmætning i blodet, så giver dette stadig ikke megen mening at følge med på, undervejs på sin cykeltur – hvilket vi kommer tilbage til hvorfor.

Uret kan endda give dig en værdi for hvor meget i flow du har været på din MTB tur – hvis altså det skulle være noget du selv var i tvivl om.

Hvad Forerunner 945 derimod gør rigtigt godt, er dens enkelthed. På trods af alle de forskellige funktioner, hvoraf der er flere jeg endnu ikke har benyttet, så er det at have et ur på armen, bare rigtigt belejligt når man cykler mountainbike. Der er ikke brug for nogen holder på styret, der er ikke brug for pulsbælte, og hvis jeg skal køre en tur på en anden cykel end min endurocykel, ja så tager jeg bare uret på håndledet, og så afsted. Det kan måske virker meget banalt, men jeg har fundet det virkeligt rart ikke at skulle tænke på noget andet end at trykke start på uret, og så sætte mig op på cyklen. Selvom jeg ikke kører cyklecross, så forstiller jeg mig at et pulsur som Forerunner 945, vil være fordelagtigt frem for en cykelcomputer, når man skal skifte cykel i pitten.

I tillæg så opfylder Forerunner 945 alle mine behov til en cykelcomputer som mountainbiker. Jeg kan tracke min træning, se live vejrudsigt så jeg ved hvornår regnen kommer og jeg bør cykle hjem inden, det kan give mine pårørende besked hvis jeg styrter, og så kan jeg høre musik på vej ud og tilbage fra skoven samt få telefonopkald over uret, hvis det er koblet op bluetooth til min telefon.

En hurtig lektion i fysiologi

Hvad er det der iltmætning, og hvorfor er det ikke noget der er relevant at følge med i for en rask cykelrytter?  Jo, iltmætning er mængden af ilt i blodet, der er bundet til et protein kaldet hæmoglobin, som er ansvarlig for at transporterer ilt via blodet og ud i kroppen. Så helt enkelt, når vi er fysisk aktive, så kræver vores muskler en øget levering af ilt, og iltmætningen i blodet vil heraf falde. Med andre ord, når vi er fysisk aktive, så er vi afhængige af at få mere ilt ind i blodet, og ud til musklerne. Så hvad gør vi for at dette kan ske? Vi begynder at trække mere luft ned i lungerne (øget vejrtrækning), vores hjerte begynder at slå hurtigere (øget puls), og iltmætningen stiger igen, hvorved vi netop kan få mere ilt ud til de arbejdende muskler. Så selvom Garmin Forerunner 945 kan måle iltmætning i blodet, hvilket en cykelcomputer af gode grunde ikke kan, så er det ikke noget der er videre interessant for den almentvidende cykelrytter, mens det derimod er nemmere at følge med på sin puls, hvis man vil have et mål for hvor hårdt ens hjertekredsløb er presset. Fint at uret kan måle iltmætning, men i praksis er det ikke mere end blot en gimmick.

GPS kortet som kan bruges til navigation er ret detaljeret. Interessepunkter kan endda indsættes hvis man lige står og bliver i tvivl om hvor det bedste kaffe-stop nu skulle være.
Det er nemt at navigere efter indlagte ruter. Kan du gætte hvor vi er? Hint! På kortet ses målbyen for en klassisk TdF bjergetappe samt et stort MTB løb, som vi deltog i tilbage i 2019.

Ulemper ved Forerunner 945 til cykelbrug

Som en selvfølge har et pulsur en mindre skærm end en cykelcomputer, i hvertfald en cykelcomputer i samme prisklasse som Forerunner 945. Dette kan være lidt en hindring hvis man ønsker at bruge uret til at vise vej, da man her skal knibe øjnene en smule sammen, men ellers er kortet meget detaljeret og nemt at navigere efter. Til gengæld er GPS-kortet ikke specielt detaljeret ude i skoven, da kun større grusveje er vist. Det er dog muligt at følge en forud downloaded rute fra en anden person, hvis man vil bruge urets navigationssystem til at køre ukendte spor. Det skal samtidigt nævnes at modsat cykelcomputere, så giver uret ikke lyd eller vibrerer når man skal dreje i et sving, hvilket kunne have været belejligt. Måske det er muligt at indstille, men det er ikke noget jeg har fundet ud af.

Indtil videre har jeg kun brugt uret til vinterbrug, og her har jeg hurtigt lagt mærke til, at hver gang jeg vil kigge på det, så må jeg trække mit ærme op, hvis ikke jeg vil fryse rundt håndledet. I tillæg har jeg oplevet at mine relativt store vinterhandsker, har medført at pauseknappen på uret er blevet trykket ind. Uret vibrerer dog så jeg tydeligt har lagt mærke til det, men det er stadig irriterende at skulle stoppe op og sætte det igang igen. I forlængelse heraf, så må jeg fjerne begge hænder fra styret, hvis jeg vil skifte visning mellem de forskellige skærmbilleder på uret, hvorfor det kun er på brede stier og store grusveje at jeg har gjort dette.

Det sidste jeg har lagt mærke til, er at uret en gang om dagen, kommer med en meddelelse hvor der står “indikator ryddet”. Jeg har ingen idé om hvad denne indikator er, og jeg ved heller ikke hvad det medfører at den er blevet ryddet, men endnu værre er, at jeg ikke har fundet frem til hvordan jeg deaktiverer denne meddelelse.

 

Vist nok har jeg været glad for uret, og er begyndt at blive mere og mere overbevist om at et pulsur som Garmin Forerunner 945 faktisk nok er at foretrække til mountainbike brug, men jeg håber at blive bedre kendt med uret i løbet af foråret, og virkelig få udnyttet det undervejs på mine cykelturer, når jeg til den tid ikke skal trække ærmet op for at se på det.

Posted by:Magnus Grønset

Jeg er 25 år og kæmpe fan af fart – helst den der opnås på to hjul. Til daglig læser jeg en kandidat i Humanfysiologi på Københavns Universitet, men når jeg ikke er begravet i bøgerne, rocker jeg som regel min MTB. Jeg styrter tit, slår mig sjældent, og er aldrig bleg for at smide hornene i vejret. Cykling for mig handler ikke om at komme først, men om at råbe højeste når mine venner drifter rundt i et sving.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *