Vi er forskellige mennesker på mange måder. Evolutionsforskere mener vi som udgangspunktet er skabt ens, filosoffer at vi udvikler os ud fra tro, miljø og gener, og psykologer at vi hele tiden udvikles, påvirkes og justeres. Flere af os får en diagnose – cykeltosse. Nogle bruger en masse penge på en topcykel, andre på træningsprogrammer og så er der spørgsmålet om, hvorvidt det kan betale sig at bruge kr. 2.500 på et bikefit? Er penge ikke en udfordring, så kør løs på alle fronter, men skal du prioritere, som de fleste skal, så er valgene ikke så enkle endda. Husk dog altid på, at der er penge i skidtet, så undersøg og vælg med omhu.

Tekst og fotos af Henrik Jappe

Bikefitting er efterhånden en gammel disciplin og jeg har haft mine to fits: racer og MTB, hængende på cykelværkstedet i årevis. Så er det let at huske på, at cyklerne altid skal være rigtigt indstillet. Det gør at de lange ture bliver komfortable, den hårde træning effektiv og at pengeforbruget på sadler, sko, greb mm. lægges til side, da det virker når det først er indstillet. Når noget først virker, hvorfor så ændre det? Det rationelle menneske har talt!

Ændrer vi os over tid og er det gamle bikefit stadig okay? Kan der måske være kommet nye og mere effektive metoder? Kan den skade jeg har haft efter sidste bikefit, have påvirket noget vigtigt?

-0-

If we look for perfection, we´ll never be content, Leo Tolstoy

Som forberedelse til Cape Epic følger jeg samme træningsprogram, som jeg fulgte op til Cape Epic i 2009. 10 års mellemrum og to store skader – betyder det noget? Er det ikke bare at køre på? Et overrevet ledbånd mellem lår og knæ for 4 år siden, et brækket bækken i sommers og en let nedfalden højre forfod – kunne det tænkes at have ændret på min fysik og smidighed? Jeg har hver gang brugt professionelle fysioterapeuter og dermed sluppet rigtig godt gennem skaderne samt fået perfekt genoptræning, og jeg har i mange år brugt skræddersyede såler, som i stor grad har afhjulpet den nedfaldne forfod — men alligevel; mon ikke et bikefit kunne være en god forsikring, når træningsbelastningen er stor og Cape Epic skal gennemføres bedst muligt?

Jeg har gennem årene, sammen med Gert Caspersen, teknisk redaktør her på Bikings, skrevet om bikefit. Vi kender en masse i branchen og havde lyst til at blive opdateret på nyeste metoder og teknik. Jeg kontaktede derfor en af landets bedste bikefittere Thomas V. Bundgaard, indehaver af Velofit i Aarhus og som selv kørte Cape Epic i 2018. Udover bikefittet tænkte jeg, at han også kunne smide nogle andre gode Cape Epic-råd efter mig. Thomas er en efterspurgt herre, så da jeg bookede tid på hans hjemmeside, blev det alt for langt frem i kalenderen. Jeg skrev til ham om ikke han kunne klemme mig ind ved et evt. afbud og det lykkedes.

 

 

 

 

 

 

Velofit er en lille cykelcafé i Mejlgade i Aarhus, hvor Thomas og hans frue Nicoline, flyttede ind for ikke længe siden. Som andre cykelcafeer skaber de en oplevelse for kunden, gennem god kaffe, kager, sandwich, masser af hyggesnak og så selvfølgelig bikefit og træningsprogrammer, som Thomas er specialist i. Velofit arrangerer også træningsture og er kendt for deres Onsdagstons.

Café Velofit

Vi gør vores ypperste for at levere den højeste kvalitet i alt, hvad vi foretager os! Lige fra kaffen til justeringen af dine cykelklamper.De første to måneder har været sjove, lærerige og benhårde. Det koster på alle fronter at starte nye projekter, men alle de positive tilkendegivelser som vi får dagligt, er motiverende og giver os energi til at holde kæden stram ? Foråret nærmer sig. Det betyder flere projekter, bl.a. er en ny træterrasse i baggården i støbeskeen ?Se med her, for at få et indblik i hverdagen hos os!

Slået op af Velofit i Søndag den 13. januar 2019

Et bikefit hos Velofit starter med en introduktion og derefter et interview om dig, for at gøre Thomas klogere på træning, skader, målsætninger osv. Derefter en undersøgelse af din fysik og smidighed, hvor Thomas, som i øvrigt er uddannet fysioterapeut, gennemgår kroppen på kryds og tværs. Jeg har altid fået at vide at mine ben er lige lange, det har været undersøgt før og jeg spurgte også til det efter mit bækkenbrud i sommeren ’18, og altid har svaret været, “de er lige lange”. Thomas kom imidlertid frem til, at mit venstre ben er længere, hvilket jeg også selv har haft lidt mistanke til, da jeg synes mine bibs og sadler altid blev slidt mere i højre side.

Din smidighed og core styrke er helt i top, hvilket er en fordel i MTB og når optimal siddeposition skal findes

Thomas er selv meget aktiv trænende og fokuserer en hel del på core-styrke og balance. Det gør jeg også selv, gennem daglige rutiner og træning. Så det er godt at få bekræftet fra en ekspert at mulighederne for optimalt bikefit er tilstede. Thomas giver også råd og vejledning til træning og core øvelser på The Cycling Clubs hjemmeside.

Thomas har udgivet en bog om bikefit

Så blev min cykel sat op i en hometrainer og jeg gik i gang med at varme op, med stigende belastning, mens Thomas observerede. Ret hurtigt gjorde han opmærksom på, at mit venstre ben pegede mere ud end det højre og at jeg sad for højt. Han korrigerede mine klamper så benlængde forskellen blev kompenseret og så venstre ben blev rettet ind. Sadlen blev sænket så belastningen på højre side, det korte ben, blev justeret. Korrekt tråd og kraftoverførsel blev målt ud med et lod fra knæ til pedalaksel, og sadlen blev flyttet ca. 1 cm frem. Det er ikke små justeringer, men heller ikke meget store. Det blev igen prøvet af, med gradvis stigende belastning på hometrainer og observering af, om jeg stadig sad godt og roligt på cyklen.

Canyon Lux bliver min cykel til Cape Epic. Tøj og bibs får vi af Assos Nordic og det er de helt nye Equipe RS S9 bibs der ses på foto og som vi skriver om i en anden artikel.

Min elskede Selle Italia SLR saddel, som har fulgt mig i årevis, fik lov til at blive på. Jeg kører faktisk de fleste maratons og grandfondos med en Specialized Power saddel, da den virker bedst på de lange ture. Men på MTB’en er det SLR’en som er favoritten. Til Cape Epic er det meget muligt jeg skifter og så skal justeringen og placeringen, være helt præcis mht. højde set back. Dertil har jeg målene fra bikefittet og muligheden for at kontakte Thomas for hjælp.

Cortado serveret af Nicoline

Da alt var færdig fik jeg en kop kaffe i hånden, mens Thomas udmålte cyklen og noterede alt ned samt justerede klamper på begge mine sko jeg havde medbragt. Målearket fik jeg tilsendt i en mail og kan ses nederst i artiklen. Nu skal jeg blot køre og mærke efter – er ændringerne for store og medfører de evt. gener, så skal jeg kontakte Thomas. De første ture er forløbet rigtig godt og jeg kan tydeligt mærke at højre-venstre skævheden er væk og at den lavere saddelhøjde ikke generer. Mine vinterstøvler justerede jeg klamper på så snart jeg var hjemme og min crosscykel fik også en justering efter arket, men hvor jeg tog højde for forskellen i pedalarmslængden, samt reach ift. korrekt tråd. Det lader også til at virke rigtig godt.

Vi kommer til at besøge flere bikefittere den kommende tid så stay tuned.

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.