Lazer er blandt verdens førende producenter af cykelhjelme, med et stærk forkus på cykling og alle dens discipliner. Bikings har efterhånden prøvet flere af deres produkter og nu er turen kommet til deres jubilæumsmodel Century, som kom i anledningen af – ja – deres 100 års fødselsdag. Vi har brugt den over hele vinteren og foråret, og sammenfattet produktet herunder.

Tekst og foto af Henrik Jappe. Fotos fra www.lazersport.com

Centrury hjelmen er det vi hos Bikings kalder en aero landevejshjelm. Ikke en rendyrket aerohjelm til enkeltstarter, men heller ikke en rendyrket meget let hjelm til bjergene og den høje varme. Faktisk passer den rigtig godt til danske forhold og minder i stil om mange af de nye på markedet: POC Ventral, Sweet Protection Falconer, Giro Vanquish, HJC Furion osv. Det er efterhånden aero landevejshjelmene som præger markedet, selv i MTB sporten. Læs om aerohjelme i vores artikel her.

Med hjelmhue eller pandebånd skulle min størrelse M udvides maksimalt og så sad den lidt højt. Prøv hjelmen hos din lokale cykelforhandler med og uden hue, så du får den rigtige størrelse.

Design og funktion.

Først og  fremmest er Century endnu et kvalitetsprodukt fra Lazer. De gør noget ud af detaljerne og finishen, og især deres spændesystem bliver ved med at imponere os. Det er som sådan ikke noget de har patent på, da vi har set lignende nakkespænder hos konkurrenterne, men det som gør den store forskel er, hvordan hjelmen smyger sig om hovedet når der spændes til. Det er lækkert og kan finjusteres “on the fly”.

Deres spændesystem

Centrury er måske ikke den mest sofistikerede hvad angår designede hjelme på markedet, hvor vi ofte ser ryttere med POC og Sweet Protection, der med deres nordiske design og farver appellerer meget til de stylede roadies. En af de detaljer jeg har nydt på hjelmen er det vendbare aeroskjold, som på de kolde vinterdage kan give mindre vind i panden og på de varme dage mere udluftning. Det kan let vendes mens du cykler, hvilke i tilfælde af regn er smart.

Det vendbare skjold
Det vendbare skjold med den magnet som holder det fast. Sjov detalje at de har testet det på Flanderens brosten og som viser Lazers rødder frem. Det er et meget stort mærke i Belgien.

Skjoldet er med til at give Century aero designet, som gør den pæn og samtidig funktionel, hvilket er en smart kombination. På Lazers mere berømte Bullet hjelm findes aero skjoldet også, hvor det på de tidlige modeller kan åbnes og lukkes mens man kører, kan man på helt nye Bullet 2.0 få skjoldene løse og selv vælge.

En af Lazers store stjerner er Wout van Aert, som med sin solopræstation til Paris Roubaix, fik vist Bullet 2.0 fornemt frem. Her ses Bullet 2.0 med Wout print, sjov detalje.

Century med Mips fås i sort, hvid og gul og den sorte er en kombination af matsort og glans. Uden Mips indlæg fås den i tillæg i grøn, rød og blå og med en mindre vægtbesparelse på ca. 30 gram. Century med Mips vejer ca. 306 gram, hvilket er lidt i den høje ende af landevejshjelme, hvor de virkelig lette vejer ca. 200 gram. Her skal det dog bemærkes, at Century kommer med indbygget baglygte, som også giver lidt vægt.

Den indbyggede lygte er en minimal LED-pære  der “forstærkes” af den langsgående ramme, som ses på fotoet herunder. Lygten er let at betjene når hjelmen er af, men umulig at komme til under kørsel. Den er lidt svær at få ud og på plads igen, når den skal lades op, så nogen let feature er det ikke. Den lades op med et almindelig USB kabel. Hvorvidt lygten overholder danske krav til synlighed vides ikke.

Indbygget baglygte, som tændes og slukkes i toppen af hjelmen, indefra.

Holder den? 

Efter flere måneders brug i alt slags vejr og søle er hjelmen stadig fin. Puderne i hjelmen er stadig friske og intakte, samt lette at få ud til vask. Remmene holder også stadig og er lette at justere til under øret, så hjelmen sidder perfekt.

Med skjoldet vendt til “lukket”
Med skjoldet vendt til “åben”

 

 

 

 

 

 

 

 

Lazer Century Mips er set til kr. 1.300 på nettet og er således en billig hjelm i forhold til kvalitet og funktioner, så et absolut godt køb.

En anden af Lazers store stjerner er Mathieu van der Poel (MvdP) som efterhånden vinder i alle discipliner.

 

 

 

Posted by:Henrik Jappe

Cykling er min store hobby. Om vinteren kører jeg cykelcrossløb i massevis, lidt MTB og landevej, med en uge i februar på Gran Canaria. Om sommeren kører jeg MTB Liga, Gran Fondos i syden og lidt landevej. Ved siden af det arbejder jeg frivilligt med sporbygning, udvikling af B&U MTB samt MTB Ligaen. Mine artikler her handler mest om events og det udstyr jeg bruger til dem. Mvh Henrik, 56 år og på cykel siden jeg var 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.