Skrevet af Magnus Grønset. Billeder af Signe Koch.

Tilbage i sine spæde start i 2018, havde vi her på Bikings en artikel om en ny 27,5” Canyon trail mountainbike. Den gang blev cyklen testet af Frederik. I dag er 27,5” skiftet ud med 29” og Frederik med Magnus, men cyklen, den hedder stadig Spectral.

Med den opdaterede Spectral CF 29 kommer Canyon nu frem med en nye trail mountainbike med 150 mm vandring bag og, afhængig af modellen, 150 eller 160 mm foran. Som navnet antyder er cyklen kun til gængelig med 29” hjul og carbon (CF) stel. Den ældre 27,5” version kan imidlertid stadig fås, og også i aluminium. Cyklen kan enten fås med SRAM/Rockshox komponenter eller Shimano/FOX, hvor der på modellerne af den sidste udgave er sat FOX Float 160 mm forgafler på, mens der på SRAM/Rockshox modellerne er sat 150 mm Rockshox PIKE Ultimate forgafler på. Modellen vi har haft til test, er CF 9 med SRAM X0 geargruppe, SRAM G2 bremser og Rockshox dæmpere.

Siden sidste udgave af Spectral cyklen, er det ikke kun hjulene der er blevet ændret. Selve støddæmpnings platformen er blevet revideret og geometrien ligeledes justeret, og det er da også en mere aggressiv trail cykel, der tilbage i 2017/18 hvor den tidligere model kom frem, måske nærmere ville have ligget i Enduro kategorien af cykler, fremfor trail kategorien. Det bærer cyklen også præg af, og er klart en trail cykel der er sjovere at køre på nedad end opad.

Cyklens “Thermite” rød popper virkeligt frem i solens stråler
CF 9 udgaven er fuldt spec’et med SRAM komponenter som X01 Eagle og Rockshox Deluxe Ultimate
Vintervejret var på sit flotteste, da vi skød billeder tilbage i slut februar.

Den nye Spectral 29 ligner stadig meget på 27,5 versionen, men dens geometri har fået den efterhånden klassiske opdatering med længere wheelbase og slackere kronrørsvinkel, men med længere chainstay – altså længden fra krankboks til navet i baghjulet. Det sidstnævnte var for et par år siden, typisk noget der blev gjort kortere på såkaldte ”opdaterede” eller ”ny-moderne” trail cykler. Med en kortere bagende blev cyklerne mere legesyge, og nemmere at manøvrerere rundt i sving. Til gengæld mistede de ofte stabilitet ved høj fart, hvorfor den trenden i dag, er at holde på en længere chainstay-længde.

Da jeg første gang satte mig op på cyklen og hev den op på baghjulet, røg den op så let som ingenting, så jeg var faktisk overrasket da jeg læste mig frem til, at chainstay-længden var forlænget med, om end kun, 7 mm. Denne stabilitet i cyklen er noget der tydeligt kan mærkes ude på sporet. Spectral 29’eren er en meget nem cykel at køre på, uden på forhånd at skulle gøre meget ved den. Dette var også noget som min ven Mads oplevede, da vi kørte en tur rundt i Hareskoven nordvest for København. Han sagde han følte sig meget tilpas på cyklen, hvilket overraskede ham, da det var hans første tur på MTB i 4 år. Det er netop også det jeg har bidt mest mærke i. Cyklen er bare nem at køre på fra start, hvilket ikke er noget jeg oplever på alle trail eller enduro cykler. Da jeg fik min egen private enduro cykel sidste år, brugte jeg en hel måned, og måtte skifte til en længere frempind og et kortere styr, før jeg følte mig i balance på cyklen. Så hatten af til Canyons geometri afdeling. De har nailet den!

Up and …
… down it goes.

Canyon har yderligere opdateret deres allerede velfungerende ”Triple Phase Suspension” hvor cyklens suspension (her er der tale om kinematikken som stellet er designet til at levere) er følsom i starten og bliver mere stabil i midten af vandringen, hvorimod den slutter af med at være progressiv i slutningen af vandringen, for at undgå såkaldte bottom-outs – det er der som sådan ikke noget nyt over, og denne suspension kinematik er heller ikke noget som er speciel for Canyons cykler.

På den nye Spectral 29 skulle anti-squat være forøget og pedal-kickback reduceret. Det er ikke noget jeg har lagt mærke til, men jeg undrer mig over hvorfor anti-squat skulle være blevet forøget, da det i mit hoved betyder at bagdæmpningen skulle blive sværere at indstille. En forklaring af anti-squat og pedal-kickback vil jeg ikke komme nærmere ind på, men i stedet henvise til en af mine tidligere artikler her på Bikings, eller til Polebicycles.com. Hvad jeg til gengæld har bidt mærke i, er at cyklen er meget nem at få luft under. ”Pop’et” i cyklen er stort, og det gør den nem og sjov at smide rundt med ude på sporene. Kombineret med stabiliteten fra de længere chainstays, får det Spectral’en til at blive en rigtig fed cykel at køre på nedad. Med sin kronrørsvinkel på 64,5 grader er den til gengæld ikke fed at cykle opad på. Det er jeg nu sikker på heller ikke har været det højst prioriterede hos udviklerne hos Canyon, men det gør nu at cyklen bliver lidt tung at danse med, taget i betragtning at den er designet som en trail cykel, og ikke en enduro cykel.

Med massere af pop i cyklen er den nem at få op i luften.

Et kritisk punkt på Spectral’en er bagdæmperen. På den SRAM spec’ede model som vi har haft til test, sidder der en Rockshox Deluxe Ultimate dæmper på, hvilken umiddelbart burde være Rockshox bedste dæmper til trail cykler. Denne har jeg dog været slemt skuffet over. Jeg synes den mangler indstillingsmuligheder, for at jeg kan fin-tune dæmpningen til at opføre sig, som jeg gerne vil have den til, og så er jeg virkelig skuffet over dæmperen når den er i den låste ”pedal” indstilling. Når jeg har kørt ud over kantstene eller andre mindre drops på under 10 cm, har jeg kunnet mærke at dæmperen nærmest har haft en stopklods i sig. Sådan har det i hvert faldt følt. Nu er det første gang jeg kører med denne dæmper, så måske er det blot sådan Rockshox gerne vil have at den skal opføre sig, men jeg er ikke fan. Jeg har altid syntes at bagdæmpere kun burde have to hoved-indstillinger, åben og lukket, hvilket Deluxe Ultimate dæmperen også kun har. Men at det ikke er nemt og simpelt at kunne justere bagdæmperen efter sine præferencer, er lidt en deal-breaker for mig. Måske er jeg ikke god nok til at rode med bagdæmpere, men jeg synes nu jeg har opbygget en del erfaring over årene. Jeg havde derfor gerne set at Canyon havde valgt at putte en Rockshox Super Deluxe Ultimate på i stedet for Deluxe Ultimate.

SRAM G2 bremser sørger for at bringe dig ned i fart, hvilket kan være lidt tricky i sne og frostgrader.
Skal dine mtb-venner kun se ryggen af dig i fremtiden, er Canyon Spectral 29’eren en overvejelse værd.

Overall er Canyon Spectral 29 en rigtigt fed cykel, som klart er værd at have med i sine overvejelser når det kommer til næste shopping tur på mountainbikemarkedet, og med Canyons direct-sale strategi ved du, at du også kan få den til en god pris sammenlignet med lignende cykler på markedet. Til gengæld er der absurd lange ventetider i øjeblikket på grund af corona, og pt. skal man vente helt indtil august for at kunne finde en ledig CF 9 model i str. M. Anyway, så er cyklen rigtigt godt balanceret og garanti for gode oplevelser på sporet uanset niveau.

Posted by:Magnus Grønset

Jeg er 25 år og kæmpe fan af fart – helst den der opnås på to hjul. Til daglig læser jeg en kandidat i Humanfysiologi på Københavns Universitet, men når jeg ikke er begravet i bøgerne, rocker jeg som regel min MTB. Jeg styrter tit, slår mig sjældent, og er aldrig bleg for at smide hornene i vejret. Cykling for mig handler ikke om at komme først, men om at råbe højeste når mine venner drifter rundt i et sving.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.